Nyheter

Mosvangen Camping får færre «Syden-turister»

Campingplassen i Stavanger er svært populær, både blant norske- og utenlandske turister, men de merker en forskjell fra tidligere år.

På Mosvangen Camping har de rundt 500 gjester hver dag. Christopher Wulfken er en av de som har benyttet campingplassen, og han har vært heldig med været.

– Vi kom fra Risøy i går, via Lindesnes, og da har egentlig det fine været fulgt oss hele veien, sier han til RA.

Valget om å slå seg ned på Mosvangen campingplass var litt tilfeldig, men det hadde også med at beliggenheten er så nærme Stavanger sentrum.

Stavanger bobiler Mosvangen Camping

Færre fra varme land

Den siste tiden har det blitt dyrere for mange nordmenn, både når det kommer til mat, strøm og drivstoff. Men det er ikke bare den norske befolkning som merker prisendringene i sommer.

– Vi ser at det er færre av de som reiser langt, fordi det er steindyrt med drivstoff, sier daglig leder på Mosvangen Camping, Per Arne Haarr.

Tall fra SSB viste at dieselprisene har økt med 49 prosent på ett år, og bensinprisene har økt med 43 prosent.

– Det er færre spanjoler, færre franskmenn, færre italienere og det er nesten ingen portugisere, fordi det er jo så fryktelig langt å kjøre, sier han.

Haarr forteller at han har lest om noen som har brukt 25000 koner på drivstoff på bobilferien sin.

– Det er jo helt vilt. For 25000 kroner så hadde ikke vi kjørt bil, vi hadde flydd til Syden, eller lengre vekk, sier Haarr.

Han mener derfor at det er forståelig at ikke alle har råd til å bo på campingplass hver natt, og heller står på rasteplasser.

De færre “Syden-turistene” kan også skyldes at de ikke tilrettelegger campingplassene, nedover i Europa, for større biler.

– Langt nedover så er det gjerne så varmt at de har trær for å lage skygge og da kommer du ikke inn med en kjempestor bil. Det er ikke plass, sier Haarr.

Stavanger Camping Mosvangen Per Ivar Haarr

Tyske turister

– Det er masse folk nå etter korona. Det er akkurat som om tyskerne har stått på vent på grensene i to år, og nå kommer alle sammen, sier Haarr.

Han forteller at de uansett får flest nordmenn, men at de også ser en god del nederlendere og belgiere, i tillegg til tyskerne.

– Jeg har en teori om at det er mange som synes det er trygt å dra til Norge, fordi vi har håndtert pandemien veldig godt, sier han.

Men selv om turistene er på plass, så har noe endret seg.

– Siden før korona så har det å drive camping endret seg fra å ta imot campingvogner, bobiler og en del telt, til å ta imot nesten bare bobiler, sier Haarr.

Sommervikarer

Etter pandemien har Stavanger by-camping opplevd at det er vanskeligere å få tak i den vanlige sesonghjelpen, da det er mange som trenger sommervikarer.

– Det er ganske lett å få sommerjobb i år fordi butikker, restauranter og hoteller trenger folk, så det er litt konkurranse om de, sier Haarr.

I tillegg måtte de si opp en del utenlandsk arbeidskraft på grunn av korona.

– Når de ikke hadde jobb i Norge, så dro de vekk. De kommer jo ikke tilbake når jeg trenger de igjen, for nå har de jo fått seg en annen jobb, sier han.

På tross av vanskelighetene er Haarr veldig fornøyd med de jentene som jobber der nå.

– Det er egentlig veldig hyggelig, for det skjer alltid noe og du kan ha mange samtaler med folk som kommer fra over alt, sier sommervikar, Ina Helen Michalsen (19).





Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

---






Mer fra Dagsavisen