Nyheter

Her tegner ungdommen som i 1870-tallets Paris

På tegnekurs hos atelierfellesskapet Elefant får elevene samme start på undervisningen sin som maleelevene i Paris på 1870-tallet.

Nikoline Vassøy Aase (12) og Jia Wei David Li (14) har drevet med tegning i mange år. De har begge et klart mål for hva de vil lære på kurset på Elefant på Storhaug.

– På nettsiden står det at vi skal lære å lage dyr. Det har jeg strevd litt med tidligere, så jeg håper jeg blir bedre, sier Nikoline til RA.

– Jeg har lyst til å lage hoder og menneskekropper bedre, legger Jia til.

De fleste som har meldt seg på tegnekurset har tidligere erfaring eller en grunnleggende interesse for kunst og tegning.

Stavanger ta plass kunst tegning elefanten

Klare mål

– Jeg har tegnet siden jeg var tre-fire år, så jeg kom hit for å bli bedre til å tegne ulike ting, sier Nikoline.

Hun forteller at motivasjonen til mange på kurset er lik, og dette gjelder også Jia som hovedsakelig driver med tegneseriestil.

– Jeg tenkte jeg kunne bli bedre, men jeg visste ikke hvordan og derfor endte jeg opp her, sier Jia.

På tross av dårlig erfaring på et tidligere malingskurs så har han både hatt det morsomt og lært en del på kurset så langt.

– Noen av stegene har kanskje vært litt vanskelige, men ellers så har jeg greid det til slutt, sier han.

Motivasjonen til Jai holdes uansett oppe fordi han er sikker på hva framtiden holder og hvorfor han trenger å bli bedre.

– Planen er å bli programmerer og da kan jeg lage karakterene mine selv istedenfor å betale noen for å gjøre det.

Stavanger kunst tegning ta plass elefanten

Utdannet i Firenze

I løpet av arbeidsuken på Ta plass kunstskole skal det jobbes med komposisjon, perspektiv, lys og skygge, å tegne dyr og mennesker, og å tegne fra fantasien ved å bruke det man har lært gjennom uken.

– Eneste kriteriet jeg satte var at vi skulle ha inn ungdommer som er interessert i tegning slik at jeg kan gi dem de viktigste prinsippene som de trenger for å lære å utvikle seg selv, sier Per Olav Olsen, som underviser deltakerne ved kurset.

Ungdommen får klassiske oppgaver som dreier seg om å få inn prinsippet om å starte med en forenklet form først – og så lære hvordan det skal utvikles videre.

– De øvelsene som de jobber med er det samme kurset og de samme øvelsene som malerstudentene fikk starte med da de kom til Paris på 1870-tallet, sier han.

Tegningen nedenfor er et eksempel på en slik øvelse, og Olsen forteller at det er et veldig bra eksempel på hvordan oppgaven skulle utføres.

– Det jeg tilbyr ungdommene her er den samme starten som jeg fikk da jeg startet med faget selv for over 20 år siden, sier han.

Stavanger kunst tegning ta plass elefanten

Ta plass

Ungdomsklubben Ta plass er et bredt samarbeid mellom mange aktører på Vestlandet. Prosjektet er adoptert fra et kunstprosjekt for barn I København ved samme navn, og kom på plass fordi de estetiske fagene i skolen ble kuttet mer og mer.

– Det er et prosjekt som skal fungere som et substitutt for skolene og er gjort i samarbeid med alle skolene på Storhaug, sier prosjektleder i Ta plass, Tom Isachsen.

De ulike oppgavene har også dreid seg om at barna skal bli mer stolte av byen sin, og skoleelevene fikk designe benker som ble plassert ut på en av skolene og i en park.

– Ideen er at barna skal få større tilhørighet til bydelen de bor i. Dette oppnås ved at kunstverkene de er med på å lage blir satt ut i bydelen, avslutter han.

Ta plass ble tatt videre med inn i Barnas Sommer, som er et tilbud med ulike aktiviteter i regi av Stavanger kommune, og dette er det andre tegnekurset som har litt holdt i sommer.

---

* Naturalisme er en kunstoppfatning som har naturen som forbilde og en nøyaktigst mulig gjengivelse av den som formål.

* Billedkunst består av de tradisjonelle visuelle kunstartene malerkunst, tegnekunst, skulptur, bildevev og grafikk.

---


Mer fra Dagsavisen