Nyheter

Markerte 1000 dager med Kari-styre i Stavanger

Etter 24 år med Høyre-styre i Stavanger, ble Arbeiderpartiets Kari Nessa Nordtun valgt som ny ordfører i oktober 2019. Lørdag har det nye flertallet hatt makten i tusen dager.

– I løpet av disse tusen dagene mener jeg at vi har klart å sette preg på byen vår, sier Ap-ordfører Kari Nessa Nordtun på en pressekonferanse fredag. Lørdag 16. juli er det 1000 dager siden hun ble valgt som ny ordfører i Stavanger av et flertall i kommunestyret bestående av partiene Arbeiderpartiet, Folkets Parti, Rødt, Miljøpartiet De Grønne, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Fredag tok hun en pause fra foreldrepermisjonen, og markerte dagen med jordbær og eplemost på Sølvberget med de andre gruppelederne.

– Vi har hatt diskusjoner internt, men det er slik det skal være. Det har gjort at vi har kommet fram til gode løsninger, sier hun.

Kari Nessa Nordtun fikk en tøff start på tilværelsen som ordfører da landet stengte ned i mars 2020 på grunn av koronapandemien – kun noen få måneder etter lokalvalget. Likevel synes hun at de siste 1000 dagene har vært givende.

– Jeg synes vi har fått til mye viktig politikk for Stavanger, og ikke minst har jeg hatt gleden av å samarbeide med fem andre konstruktive og løsningsorienterte partier. Sammen har vi funnet gode løsninger, sier hun til RA før hun fortsetter:

– Vi har selvsagt hatt harde diskusjoner på enkelte ting, og det er helt klart at ulike partier har ment helt forskjellige ting. Men til og med i de mest krevende sakene har vi funnet løsninger som forener oss.

– I hvilke saker har det vært mest uenighet?

– Det er ingen hemmelighet at saken om piggdekkavgift har vært en krevende øvelse, sier hun.

Løfter mange i stedet for få

Stavanger-ordføreren mener flertallspartiene har lyktes med å få til gode universelle ordninger for flere, noe som gjør at de løfter mange i stedet for få.

– Det har vært viktig for oss, i tillegg til å skape Norges beste barneby og en attraktiv by å bo i. Jeg mener vi er på god vei til å få til det med grep som gratis SFO for alle fem- og seksåringer, innføringen av gratis trygghetsalarm for alle eldre som trenger trygghet, og Barnas sommer hvor barn blir aktivisert og lærer både fag og sosialisering i løpet av sommeren – uavhengig av størrelsen på foreldrenes lommebok, sier Nessa Nordtun. Ordføreren legger til at flertallet også har bestemt at de skal kutte SFO-prisene med 500 kroner hver eneste måned for andre-, tredje- og fjerdeklassinger.

– Hva tenker du da om at barnefattigdommen likevel øker?

– Det synes jeg er veldig alvorlig, og i helt feil retning. Vi som kommune kan gjøre vårt ved å sørge for at næringslivet har gode rammevilkår, at det er jobber til folk, at vi tilbyr læreplasser, og sørger for at folk kommer inn i arbeidslivet. Likevel er det nasjonal fordelingspolitikk som har mest å si, sier hun før hun fortsetter:

– Vi kan redusere betydningen av forskjellene som har kommet av barnefattigdommen, og sørge for at ungene merker minst mulig til det.

Framover tror hun at det blir viktig å fortsette med den røde tråden, gjennomføre plattformen, og sørge for et godt rammevilkår for næringslivet og gode velferdstjenester.

– Vi ser at vi gjerne skulle ha fått til bedre opptak i barnehagene, for det er fremdeles unger som ikke får barnehageplass når de er ett år. Men, da må man ha rullerende opptak, og det er veldig dyrt. Selv om vi har gjort en del foreløpig, hadde jeg håpet at vi hadde klart å gjøre mer, sier Kari Nessa Nordtun.

Hun skulle også helst sett at flertallspartiene hadde sørget for mer midler til hjemmetjenesten.

Gruppeleder i Stavanger SV, Eirik Faret Sakariassen.

Barnefattigdom og klimautfordringer

SVs gruppeleder Eirik Faret Sakariassen synes de siste 1000 dagene har gitt mersmak.

– Vi har fått gjennomført mer SV-politikk de siste 1000 dagene enn jeg tror det er gjort noen gang før, og jeg oppfatter at både våre medlemmer og velgere er veldig fornøyde med det vi har fått til, sier Faret Sakariassen og legger til at han er fornøyd med at flertallet har fått til den store satsingen på universelle ordninger som gratis SFO og skolemat, og satsingen på klima og miljø.

– Gjør flertallet nok når barnefattigdommen i Stavanger likevel går opp?

– Jeg tror det ærlige svaret på det er nei, men vi har begynt et arbeid og det tar tid å gjennomføre disse endringene, sier Faret Sakariassen.

– Tallene er for pandemiåret 2020 – vi har ikke oppdaterte tall på hvordan situasjonen er i 2022, og jeg tror dessverre at pandemien påvirker i en negativ retning.

Fungerende gruppeleder i MDG, Håkon Fossmark, sier at det fortsatt gjenstår mye jobb innen klima og miljø. Innen 2030 skal klimautslippene være redusert med 80 prosent sammenlignet med 2015.

– Jeg tror vi er på rundt 17 prosent, så det gjenstår fremdeles mye. Fagfolkene og ekspertene i kommunen sier at det er mulig å nå målet, selv om vi ligger litt etter, men da trengs det enda mer klimapolitikk – mer penger og tiltak for å få ned utslippene, sier Fossmark.

– Det er en beskjed til oss politikere om at vi må prioritere dette høyere.

Som MDG-politiker skulle Fossmark helst sett at flertallet gjorde mer innen klimapolitikk, men påpeker at når enda flere biler og båter går på strøm, vil utslippene rase nedover.

– Det som er viktig for oss er at det er lett for innbyggerne våre å delta i klimadugnaden. Tiltaket med støtte til de som vil kjøpe varmepumpe, er derfor god politikk. Man gjør det billig å velge miljøvennlig, og de ti millionene som var satt av forsvant i løpet av noen få dager. Det er et tegn på at vi kanskje må utvide ordningen, sier Fossmark.

Gruppeleder i Stavanger Ap, Dag Mossige.

Går for gjenvalg

Aps gruppeleder Dag Mossige beskriver de siste 1000 dagene som ekstremt givende, men hektiske.

– Vi kom et helt nytt flertall til makten. Vi leverte vårt første budsjett, og så traff en pandemi. Det er klart at vi har måttet bruke mye tid på den, men til tross for det har vi jobbet knallhardt for å sette plattformen ut i praksis. For oss var det viktig å ha en politisk retning – ikke bare styre for å styre, sier han til RA før han fortsetter:

– Jeg trives veldig godt med denne gjengen, og jeg er veldig klar for minst fire år til.

– Hvordan skal dere holde på makten?

– Med egen styrke – det er plan A. Jeg opplever at høyresiden står ganske samlet, og jeg tror de har beveget seg et stykke til høyre. Men med de tingene vi har gjennomført, tror jeg folk ser endringene og kommer til å føle på at vi har fått en mer inkluderende by, sier Mossige og legger til at han har tillit til at dagens flertall har stor nok styrke til å få gjenvalg i regi av egen maskin.

Nyeste fra Dagsavisen.no: