Nyheter

Råder studenter til å søke studentboliger raskt

Med en drøy måned igjen til semesterstart ved Universitetet i Stavanger råder SiS bolig og økonomisk leder Øyvind Lorentzen studentene til å søke studentboliger så raskt som mulig.

– Vi har fremdeles noen få ledige ettromsleiligheter i Sandnes igjen, men vi har allerede tildelt alle boligene i Stavanger. Ventelistene slettes 22. juli og da kan de som fremdeles ønsker bolig søke på nytt, sier Øyvind Lorentzen til RA. Han er leder i SiS bolig og økonomi, og assisterende direktør i Studentsamskipnaden i Stavanger.

– Pleier det å være ledige studentboliger i Stavanger ved semesterstart?

– Nei, det gjør det ikke, sier han og legger til at de har en dekningsgrad på 14,4 prosent av studentene.

Lorentzen mener at alle som ikke allerede har funnet seg en bolig, bør søke både på privatmarkedet og på SiS sine studentboliger.

– Man betaler ikke leie i SiS-bolig hvis man kansellerer kontrakten før 22. juli, sier han.

SiS venter å ha få ledige boliger og mange nye søknader, etter at studentene får svar på hovedopptaket fra Samordna opptak onsdag 20. juli. Selv om Lorentzen råder studentene til å søke, vil mulighetene for å få en studentbolig i Stavanger være små. Per 1. juli er det 1092 studenter som står i kø for å få bolig.

Lorentzen opplyser at SiS veldig gjerne skulle hatt muligheten til å tilby alle som ønsker det en studentbolig, men av erfaring vet han at det ikke blir så mange ledige boliger fram mot semesterstart.

– De siste årene har det vært en større andel studenter som søker boliger i studentboligene, og det kan ha noe med utviklingen i privatmarkedet å gjøre, sier han før han fortsetter:

– Normalt får vi rundt 2000 søknader fra våren til studiestart, og mange av dem søker uten å vite hvor de skal studere. Når vi sletter ventelistene 22. juli, vil de nye søknadene i mye større grad være fra studenter som vet at de skal studere i Stavanger det neste året.

Trenger nye boliger

Både Lorentzen og administrerende direktør i SiS, Elisabeth Faret, påpeker at alle som står på venteliste uansett må søke på nytt etter 22. juli dersom de ønsker studentbolig i regi av SiS.

– Foreløpig er det ikke utdelt studieplasser, så når den tid kommer er det mange som kommer til å trekke søknaden sin. Jeg anbefaler derfor alle til å søke om å få en studentbolig, sier hun til RA.

De siste årene har SiS merket at interessen for studentboligene har økt, og blitt større enn noen gang.

– Før var studentene færre og ønsket å bo nær sentrum. Nå er studentene studenter hele døgnet, og spesielt med de nyeste boligene har vi lagt merke til at det er kjempepopulært å bo nært campus og i nærheten av universitetet, sier Faret før hun fortsetter:

– Det er en trygghet med studentboligene. De har vaktmester og alle rundt er i samme situasjon.

Det viktigste for SiS er å få bygget ytterligere boliger på campus på Ullandhaug og på Kampen.

– Det er der studentene vil bo.

– Hvor sårt trenger dere nye boliger?

– Vi trenger det veldig sårt, sier Faret.

– Målet vårt er å kunne huse 20 prosent av alle studentene i Stavanger. Det har tidligere vært en lav andel tilreisende studenter, men det har endret seg. Nå kommer de fra hele landet.

Teknisk sjef i SiS Bolig, Øyvind Bethuelsen, forteller at de nye blokkene på Ullandhaug rommer 129 studentboliger.

Strøm og internett inkludert

Teknisk sjef i SiS Bolig, Øyvind Bethuelsen, sier at de nye blokkene på Ullandhaug rommer 129 studentboliger. Noen studenter flytter inn allerede denne måneden, og med de nye boligene har SiS til sammen 1693 boliger med plass til 2106 senger og beboere. Også han forteller at det er et behov for enda flere.

– Grunnen til det kan være at leiemarkedet utenfor har blitt mye strammere for studentene, sier han til RA før han fortsetter:

– Det er kanskje også mer attraktivt å bo i et slikt system som dette hvor alt er inkludert. Man får ingen strømregning eller internettregning. Den leien man betaler er inklusiv vaskeri også.

De nye boligene er rett i underkant av 20 kvadratmeter, og koster 5425 kroner i måneden.


Mer fra Dagsavisen