Nyheter

Skulle legge ned – åpner postkontor på Herbarium

Posten skulle legge ned sitt siste kontor i Stavanger og Rogaland. Nå ombestemmer Posten seg og flytter inn på Herbarium like over gaten i Stavanger sentrum.

– Det er en gladnyhet. Normalt sett er det negativt at Posten ønsker å legge ned et postkontor for folk er veldig opptatt av post, og i tillegg er det uvanlig at de åpner et nytt. Selv om dette kontoret er mindre enn hva var de har i dag, vil de tilby de samme tjenestene som et fullverdig postkontor, sier senterleder ved Herbarium Shopping, Sigve Mydland, til RA.

Allerede i september flytter Posten inn på Herbarium. Senterleder Mydland sier at de ønsket å etablere post i butikk i Stavanger, men siden ingen av senterets butikker var interessert, kunne Mydland tilby Posten et ledig lokale i stedet.

– Første reaksjon var at de ikke ville, men etter litt fram og tilbake og mye om og men, kom vi fram til at de velger å satse. Nå skal de åpne hos oss dagen etter de stenger hovedkontoret, sier Herbarium-sjefen.

– Jeg synes det er veldig bra. Ting endrer seg, og pakkestrømmen er større enn noen gang. Jeg tror det vil skape en jevn tilstrømming av kunder gjennom hele dagen, og sjansene for at de går innom andre butikker er stor. Det kan skape god trafikk for de andre butikkene på senteret.

Dagens postkontor på hjørnet mellom Lars Hertervigs gate og Haakon VIIs gate legger ned i september, når Coop flytter inn. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson var en av dem som reagerte på planene om å legge ned.

– Det er alvorlig at en by som Stavanger ikke skal ha et postkontor. Ingen i hele Rogaland, eller Vestland fylke. Dette burde flere reagere på, sa Kristjánsson i desember 2020.

Bare to måneder før nedleggelsen endrer altså Posten planene.

Posten åpner et lite postkontor i dette lokalet på Herbarium. I dag benyttes lokalet til utstilling av butikken Feel.

Opprettholder tilgjengeligheten

Matilda Adelborg på Postens presseavdeling sier at de nå går fra et større postkontor i Stavanger sentrum, til fem enheter bestående av tre post- og pakkeutleveringer, én post i butikk og ett lite postkontor.

– Da en butikk trakk seg fra anbudsrunden til post i butikk måtte vi tenke annerledes. Da ble den beste løsningen å finne et eget lokale, sier hun til RA før hun fortsetter:

– Det gjør at vi forbedrer tilgjengeligheten på en god måte.

Adelborg er overbevist om at tilbudet på Herbarium blir tatt godt imot av kundene.

– Det er alltid velkomment å forbedre servicen. Nå kommer man nærmere pakkeutleveringsstedene, så det håper vi blir tatt godt imot, sier hun.

Post- og pakkeutleveringene på Coop Prix i Misjonsveien og Joker Våland er allerede oppe og går. I slutten av august skal Rema 1000 Byterminalen tilby post- og pakkeutlevering, mens post i butikk på Joker Kannik er i bruk fra midten av september.

– Vinn vinn-situasjon

Direktøren for servicenettet i Posten, Frode Fyllingen, mener det ikke var lønnsomt å drive postkontoret alene, med de åpningstidene som de opererte med.

– Å drive postkontor i kombinasjon med annet er derimot lønnsomt. Da kan de ansatte drive med tipping, sitte i kassen, og fylle på frukt samtidig, sier Fyllingen.

– For våre kunder er det bedre med åpningstidene til dagligvarekjeden, og det er et viktig moment.

Senterleder ved Herbarium, Sigve Mydland, er glad for at Posten skal flytte inn på senteret i september.

Det nye postlokalet på Herbarium er 65 kvadratmeter stort, og ligger i første etasje kun ti meter fra Vinmonopolet. Senterleder Mydland forteller at de skal ha et køsystem i fellesarealene, slik at de som venter på tur kan titte i butikkene rundt postkontoret.

– Vi har gitt dem tillatelse til å bruke fellesarealene, fordi de ikke har plass til å ha folk i kø i lokalet, sier han før han fortsetter:

– Det kommer også 450 postbokser.

Postkontoret skal ha åpent i senterets åpningstider, med unntak av lørdagen – da stenger de klokken 16.00.

– Det var viktig for senteret, slik at vi ikke blir sittende igjen med et mørkt lokale. Man må tilpasse seg kunden, og nå henter folk pakker i sjutiden også, sier senterlederen.

Han er sikker på at Posten kommer til å passe godt inn i senterets miks med butikker.

– Vårt senter bygger på alt man trenger i det daglige, og nå når Posten nå flytter inn som leietaker hos oss, er dette en vinn vinn-situasjon for alle, sier Sigve Mydland til RA.