Nyheter

Frykter slutten for rekefiskerne

Roy Steffensen (Frp) frykter at de økte drivstoffprisene kan bety tapte arbeidsplasser både til sjøs og på fiskemottak. Nå mener stortingspolitikeren at alle steiner må snus for å sikre arbeidsplassene.

Stortingsrepresentant og medlem av finanskomiteen for Fremskrittspartiet, Roy Steffensen, uttrykker bekymring for rekefiskerne i landet. Han mener de er i alvorlig krise på grunn av de økte drivstoffprisene, og frykter dette kan bety tapte arbeidsplasser både til sjøs og på fiskemottak.

– Den norske rekeflåten er i en alvorlig krise. Frp frykter dette er starten på slutten for norske rekefiskere, med konkurser, tap av distriktsarbeidsplasser og tap av en viktig del av vår kystkultur, skriver han i en e-post.

Frp mener man må snu hver stein for å sikre arbeidsplassene, og har rent konkret foreslått å fjerne CO₂-avgiften på drivstoff, noe som ville redusert kostnadene.

– Det ble nedstemt senest i juni, men situasjonen vedvarer og jeg håper regjeringen snur. Nå må fiskeriminister Skjæran lytte til oppropet fra egne ordførere, sier Steffensen.

– Nå er det høysesong for fiskerne, og selv om vi politikere har ferie så har ikke bankene og kreditorene tatt ferie. Regningene må betales, og da krever Frp at hjelpen kommer nå, og ikke om et halvt år i statsbudsjettet for 2023, legger han til.

Stortingsrepresentant og 1. kandidat for Rogaland FrP, Roy Steffensen.

Frykter konkurser

Da RA tok en telefon til stortingspolitikeren fortalte han at kundene uansett vil ha tilgang på reker.

– Det vi nå ser er at de kan bli fisket opp av fiskere i andre land, for de har innført tiltak rettet mot rekefiskerne. Vi ønsker å gjøre grep som sikrer de norske fiskerne også, sier Steffensen.

– Frykter du slutten for rekefiskerne?

– Ja, basert på historiene jeg hører gjør jeg det. De frykter at de går konkurs, og gjør de det er det ingen som står klare til å ta over. Forsvinner rekefiskerne frykter jeg at store deler av vår kysthistorie forsvinner for godt også.

For mange innbyggere i Stavanger er det viktig å kjøpe rekene ferske på kaien.

– Det er en del av vårt fylkes identitet, men selv om kystkulturen er viktig, er det først og fremst alle arbeidsplassene rekefiske fører med seg jeg er bekymret for, sier kvitsøybuen Steffensen.

5. juli skrev Aust Agder Blad at ordfører Per Kristian Lunden, har sammen med sju andre ordførere sendt et bekymringsbrev til fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). De ber om et møte med begge departementene.

Frp-politikeren tror at dette kan hjelpe fiskerne.

– Nå når Arbeiderpartiets ordførere har begynt å våkne, har jeg troen på at det kan gjøres noe, sier Steffensen til RA før han fortsetter:

– Man må være optimist og leve i håpet.

– Vi er skikkelig frustrerte

Magne Rosså og sønnen Trygve Rosså eier fiskebåten Trio. Fredag formiddag hadde de lagt til ved Østervågkaien for å selge solgte reker, krabbe og krabbeklør. De har for lengst funnet ut at det ikke lønner seg å fiske kun reker, og forteller RA at de derfor fisker «alt» i sjøen. Også de mener at noe må gjøres før drivstoffpriser og avgifter tar knekken på rekefiskerne.

– Vi er skikkelig frustrerte, og noe må gjøres. Vi er nødt til å hjelpe hverandre, sier Magne til RA før han fortsetter:

– Norges Fiskarlag har prøvd å få støtte, men de får ikke gehør. Finansminister Vedum sier vi må vente på statsbudsjettet 2023, men før den tid er det fiskere som må gi seg – det går ikke.

Fiskeren mener det er stor fare for at de som har gjeld, går konkurs. Familiebedriften Rosså har kapital nok til å takle situasjonen, men innrømmer at de velger å ligge i ro innimellom.

– Jeg håper nå at vi blir hørt. Vi gir oss ikke, sier Magne, og legger til at de har stor sympati for de som sliter. Selv har han solgt sjømat på Østervågkaien siden 1967 – i hele 55 år.

– Uten de faste kundene våre måtte vi ha lagt ned, sier Magne Rosså.

Bunkrer like mye som man fisker

Frank Midtbø er leder i Fiskehav, tidligere Rogaland fiskesalgslag og Skagerakfisk. Han sier til RA at de aller fleste rekefiskere regner med at de må gi seg en eller annen dag.

– Med det avgiftstrykket og de dyre dieselprisene som er, bunkrer man like mye som man fisker, sier han.

– Det brenner blått lys, og mottakerne er avhengige av oss. Det gjelder for hele Sørlandskysten.

Han forventer at staten kommer på banen.

– Vi er i en unntakstilstand, og på kort sikt brekker kysten. Vi har hatt utallige møter mellom Norges Fiskarlag, departementene og fiskeriministeren, og myndighetene sier de følger nøye med. Det er provoserende, for da må de også se at vi går på grunn, sier Midtbø.

– Hvis de hadde fulgt med hadde de gjort noe. Fiskerne ber ikke om store lønninger, men når man bunkrer for det som samme som man fisker, er det ikke mye igjen å betale brød for.

Han minner om at problemene forplanter seg. Ligger båtene stille, er det ingenting å gjøre for fiskemottakene heller.

– Vi frykter at hele lasset velter, og det tror vi kan skje temmelig raskt, sier Midtbø og legger til at det er mye frustrasjon i bransjen – både på sjø og på land.

– Vi driver fra uke til uke, og vi får fiske så lenge vi har råd. Akkurat nå taper vi mindre på å ligge i ro enn å fiske, sier Frank Midtbø til RA.





Mer fra Dagsavisen