Nyheter

Dette mener lokalpolitikerne om regnbueplass

– Det blir mye symbolikk og kanskje ikke så mye effekt, sier en av gruppelederne.

Tidligere denne uken skrev RA om at kommunestyrepolitiker Erlend Jordal (H) ønsker å få etablert en regnbueplass for å hylle dem som har gjort en innsats for skeives rettigheter. Jordal forklarer regnbueplassen som et lite byrom, og han ser for seg at en slik plass kan inneholde benker malt i regnbuefarger, fotgjengerfelt i regnbuefarger eller et skilt i regnbuefarger som forteller hva dette er og hvorfor denne plassen finnes. Jordal sa at han kommer til å fremme en interpellasjon om dette i første kommunestyre etter ferien, og RA har derfor tatt en telefon til gruppelederne i de andre partiene for å høre hva de synes om forslaget.

SVs gruppeleder, Eirik Faret Sakariassen, sier til RA at han synes det er et veldig godt forslag som SV vil støtte opp om.

– Vi vil ha et Stavanger for alle og et sterkt fellesskap. Å ha en plass som tydelig viser det, det er viktig. Spesielt med et tragisk bakteppe i verden generelt, og i Norge spesielt den siste tiden. En sånn plass vil derfor også være en positiv samlingsplass, sier Faret Sakariassen.

Også Venstre er positive til forslaget, og gruppeleder Mette Vabø synes en regnbueplass er en fin måte å gjøre ære på og synliggjøre dem som har kjempet for skeives rettigheter.

– Dette er en måte for Stavanger kommune å virkelig vise at vi mener at alle har rett til å elske den de vil og være den de er. Så er det viktig at dette ikke blir et «skalkeskjul», men at kommunen fortsetter å jobbe aktivt med holdninger og jobbe for at alle skal ha det bra, sier Vabø til RA.

Bør lett kunne la seg gjøre

Arbeiderpartiet var kjapt ute med et debattinnlegg som støttet Jordals forslag. De skrev at de tror det er viktig og riktig at vi får på plass en regnbueplass i Stavanger, og at de ser fram til å være med på diskusjonen om hvor den skal være.

Rødts gruppeleder Sara Mauland sier hun ikke har hørt om en regnbueplass før, men at det høres ut som noe Rødt gjerne vil støtte.

Bjarne Kvadsheim, gruppeleder i Senterpartiet, er enig med sine politikerkollegaer i at forslaget fra Jordal er godt.

– Vi skal vise mangfold og vise at Stavanger er en by som skal ha rom for alle. Det er jysla viktig. Stavanger har mange fine plasser, områder og små torg, så å finne en plass til dette bør lett kunne la seg gjøre. For at det skal ha en effekt bør det nok ikke være for usentralt, sier han.

– Så dette er noe Sp ville stilt seg bak?

– Ja, hjelpe meg. Det er en veldig viktig sak. Det som skjedde i Oslo har bare understreket nøyaktig hvor viktig det er å ha fokus på det, sier Kvadsheim til RA.

Male Torget i regnbuefarger

KrFs gruppeleder Henrik Halleland synes også en regnbueplass er en god idé.

– Hvis det skal bygge på det Pride er, nemlig at alle skal få rett til å være den de er, så synes jeg dette er helt okei. Det blir jo et spørsmål om hvor mye penger en skal bruke på dette, men sånn jeg ser det er det helt uproblematisk å lage en sånn plass. Det er en god sak og vi støtter det, sier Halleland til RA.

Leif Arne Moi Nilsen, Frps gruppeleder, sier partiet hans er positive til en regnbueplass.

– Dette synes jeg er en hekkans god idé, og det er viktig å holde fokus på dette når vi ser hva som skjer rundt omkring. Vi er født som vi er, og da må vi også få leve som vi er. Det er jo ikke mer enn 50 år siden du kunne havne i fengsel for å være homofil, og det er jo helt ufattelig å tenke på. Vi har kommet langt, men jeg tror det er viktig å ikke glemme og å fortsatt holde fokus, sier han til RA.

– Vi i Frp er veldig positive til dette. Så må vi bare finne den rette plassen. Det ble jo nylig gjort en mulighetsstudie om byrom i Stavanger, så kanskje et av dem kan være aktuelle? Eller kanskje vi skulle gjort om Torget? Det er jo så dødt, grått og trist der likevel, så kanskje det hadde hjulpet å male det i litt friske farger, sier Moi Nilsen spøkefullt.

FNB-gruppeleder Frode Myrhol er på ferie og sier at han derfor ikke er helt oppdatert på saken om regnbueplass, men at han ser fram til interpellasjonen.

– Det blir mye symbolikk og kanskje ikke så mye effekt av det, men det har kanskje stor symbolverdi for dem som vil identifisere seg med det. Jeg har full sympati med utspillet, og jeg forstår at det er viktig for Erlend Jordal og at det også vil være viktig for andre. Jeg er i utgangspunktet positiv, men vi får se an ordlyden i interpellasjonen, sier Myrhol.

Nyeste fra Dagsavisen.no: