Nyheter

UiS gir seg ikke: – Bare et spørsmål om tid før vi får en fullverdig jusutdanning i Stavanger

Nokuts sakkyndige komite anbefaler å si nei til masterstudier i juss ved UiS. UiS-dekan mener begrunnelsen er dårlig.

Universitetet i Stavanger, Universitetet i Agder og Handelshøyskolen BI får nei til å etablere masterstudier i juss fra Nokuts fagkomité.

I dag er det kun universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø som tilbyr master i rettsvitenskap.

UiS, UiA og BI skal nå gi sine tilsvar, før det er styret i Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningene) som skal ta endelig stilling til saken til høsten.

De tre utdanningsinstitusjonene har tidligere fremmet kritikk mot sammensetningen av Nokuts fagkomité, der halvparten representerer de gamle utdanningene.

– Vi kommer til å få fullverdig jussutdanning i Stavanger Det er bare et spørsmål om tid. Vi vil gi tilsvar på komiteen innstilling. Får vi nei fra Nokut nå, vil vi søke på ny, sier Ola Kvaløy, dekan ved Handelshøgskolen ved UiS, til RA.

Han påpeker at UiS ikke har fått nei til etablering av mastergrad i rettsvitenskap, men at en sakkyndig komité anbefaler Nokut å si nei til foreliggende søknad.

– NOKUT kan velge å ikke følge anbefalingen. Eller vi kan søke på ny, sier Kvaløy.

– Dårlig begrunnelse

– Hvorfor mener du UiS bør få lov til å etablere master i rettsvitenskap?

– Vi har allerede en bachelor i rettsvitenskap, og en master i forretningsjuss. Vi har ressurser nok til å konvertere vår master til en fullverdig master i rettsvitenskap. Vi tar opp få studenter, og kan tilby et vel så godt læringsmiljø som de store juridiske fakultetene.

I begrunnelsen til komiteen står det at «UiS må sikre et fagmiljø med tilstrekkelig bredde og forskningskompetanse som er stort nok til å dekke studiets bredde og egenart. Dette gjelder særlig innenfor det obligatoriske emnet strafferett.»

Denne begrunnelsen synes ikke Kvaløy holder.

– Vi har dokumentert at vi har et tilstrekkelig fagmiljø til å levere master i rettsvitenskap. Det er helt normalt å bruke eksterne krefter på enkeltemner. Men vi tar komiteens vurdering til etterretning og jobber for å videreutvikle vårt allerede gode fagmiljø.

– Rasende

Stavanger Høyres gruppeleder Sissel Knutsen Hegdal skal tale under Høyres landsmøte i helgen.

Sissel Knutsen Hegdal, ordførerkandidat for Stavanger Høyre sier hun er rasende og opprørt over at UiS nå får nei fra den sakkyndige komiteen til å etablere topputdanning i juss.

– Nok en gang opplever vi at representanter fra de historiske universitetene prøver å hindre UiS å utvikle sitt faglige område og tilby helt avgjørende studieplasser til vår region. Dette er et stort paradoks når vi vet at UiS gjennom mange år har tilbudt bachelor i rettsvitenskap og master i forretningsjuss, sier Hegdal til RA.

Hun mener det er en rekke gode argument som tilsier at søknaden fra UiS bør innvilges.

– Jeg er dypt bekymret for at det som her har fått avgjørende betydning er at de andre universitetene frykter konkurransen fra UiS. Sånn kan vi ikke ha det i Norge. Vi er et lite land og vi må heie på hverandre, og støtte de ulike regionene i kampen om å få på plass den kompetansen og kunnskapen vi alle trenger. Jeg er rett og slett skikkelig forbannet. Nå er det nok!, sier Høyre-politikeren.

Hun påpeker også, som dekan ved UiS, Ola Kvaløy har gjort tidligere, at Nokut ikke har gjort det lett for seg når halvparten av den faglige komiteen representerer de gamle utdanningene, der minst én har uttalt tidligere at hun ikke ønsker denne konkurransen fra flere tilbydere velkommen.

– Nå gjelder det å få sendt inn et solid tilsvar slik at styret i Nokut lander på riktig konklusjon til høsten. Stavanger Høyre kommer ikke til å akseptere at UiS holdes tilbake på denne måten, sier Hegdal.

Mer fra Dagsavisen