Nyheter

Sandnes satser på biokull

Sandnes kommune får støtte fra amerikansk organisasjon til å utvikle biokull-løsninger.

Sandnes er den kommunen i Norge som er kommet lengst med biokull, påpeker kommunen på sine hjemmesider. Nå skal Sandnes oppskalere satsingen på biokull mer.

Sandnes kommune er en av sju utvalgte byer som får støtte av den amerikanske organisasjonen Bloomberg Philantrophies til å utvikle gode biokull-løsninger for befolkningen.

– Vi har et biogassanlegg fra før. Bakgrunnen for at vi søkte oss med i prosjektet, er at vi nå ønsker å formidle ut til innbyggerne hva biokull er, og at det er et håndfast og konkret klimatiltak. Vi vil vise mulighetene og de positive fordelene med biokull, som faktisk trekker karbon ut av karbonkretsløpet, sier klimasjef i Sandnes kommune, Arne Jørgensen, til RA.

Med støtte fra Miljødirektoratet jobber Sandnes med å oppskalere deres satsing på biokull, blant annet med et nytt biokullanlegg. Støtten fra Bloomberg gjør at de kan formidle kunnskap om biokull, via blant annet et undervisningsopplegg på Vitenfabrikken, informasjonsvideoer og skilt på Ruten – som skal vise hvordan biokull er brukt på Ruten.

Klimatiltak

I første omgang vil mellomtrinnet i Sandnes-skolen få et eget undervisningsopplegg på Vitenfabrikken om biokull. Her er det også planlagt en utendørs installasjon som viser hvordan biokullet kan brukes i blomsterbed og parker.

Kommunen vil fortsette å dele ut gratis biokull på Vatne miljøstasjon, og vil blant annet også tilby innbyggerne å kjøpe den samme biokullblandingen som blir brukt på Ruten.

– Biokull er et enkelt og håndfast produkt, og et klimatiltak med positive ringvirkninger. Satt litt på spissen kan du både få en flottere hage og reddet klimaet, sier Jørgensen.

Fanger 10.000 tonn CO₂

Etter modell fra Stockholm produserer biokullanlegget på Vatne miljøstasjon 100 tonn per år. Parken på Ruten er et av de største områdene som er bygd opp med biokull, og både rådhusplassen og Havneparken huser betydelige mengder.

– Parken på Ruten ble bygget samtidig som vi holdt på med biokullprosjektet. Hele parken er bygget opp med større stein hvor vi har fylt hulrommene mellom steinene med biokull og kompost, alle bed består også av mindre stein, biokull og kompost. Dette bedrer overvannshåndteringen på Ruten veldig samtidig som det gir veldig gode vekstvilkår for trær og planter, forklarer Jørgensen.

De andre byene som er involvert i Bloomberg-prosjektet er Helsinki (Finland), Darmstadt (Tyskland), Helsingborg (Sverige), Cincinnati (USA), Lincoln (USA) og Minneapolis (USA). Samlet sett skal Sandnes og de seks byene produsere 3750 tonn biokull per år. CO₂-fangsten blir dermed på 10.000 tonn, som tilsvarer utslippene fra 6250 biler.

Sandnes kommune er allerede i gang med å utvikle et nytt biokullanlegg i kommunen. Dette blir satt i drift i løpet av 2023.

– Med dette på plass vil kommunen produsere fem ganger så mye biokull som i dag. Det betyr av vi vil redusere CO₂-utslippene med over 1500 tonn per år. I tillegg vil vi få mangedoblet varmeproduksjonen som erstatter strøm og naturgass, og dermed også redusert energiforbruket vårt betydelig, sier Jørgensen.

---

Fakta om biokull

  • Biokull er et materiale som ligner trekull, og som kan brukes for å øke karboninnholdet i jord og som jordforbedringsmiddel.
  • Biokull lages i en prosess som kalles pyrolyse som innebærer oppvarming av biomasse ved høy temperatur under begrenset tilgang på oksygen.
  • Man kan bruke denne naturlige prosessen på en systematisk måte for å redusere CO₂ i atmosfæren. Plantene gjør jobben med CO₂-opptak, og biokull gjør jobben for å stabilisere og lagre karbonet.

Kilde: Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)

---


Mer fra Dagsavisen