Nyheter

Nå er sommerpatruljen i gang i Rogaland

I år kommer de til å rette ekstra oppmerksomhet mot arbeidskontrakter.

I over 30 år har LOs sommerpatrulje reist rundt i landet og besøkt ungdommer i sommerjobb. Hensikten med patruljen er blant annet å sjekke hvordan ungdommene har det på jobb og samtidig informere dem om hvilke rettigheter de har i arbeidslivet.

I år er det spesielt én ting sommerpatruljen kommer til å rette ekstra oppmerksomhet mot, nemlig arbeidskontrakter. Sommerpatruljen opplyser at de har sett en økning i brudd på arbeidsmiljøloven de siste to årene, og at tallet har steget fra 39,9 prosent i 2019 til 45,8 prosent i 2021. Daniel Gudbrandsen, faglig ungdomssekretær i Rogaland, mener to år med korona har påvirket tallene i negativ retning.

– Det har ikke vært en økning på alle punkter, men på noen. Det har for eksempel vært en økning i folk som ikke får kontrakter tidsnok, som har mangel på pauser og hvor det er uoverensstemmelser når det kommer til lønn. Det er trist at det er en økning, og jeg skulle gjerne sett at tallene ble lavere. Kanskje vi får se en nedgang neste år, når arbeidslivet forhåpentligvis ikke er like presset lenger. Jeg er i alle fall optimistisk, sier Gudbrandsen til RA.

– Hvorfor mener dere at korona har skylda for økningen?

– Dette er jo et sammensatt bilde, men vi tør påstå at korona i alle fall har noe av skylden. De siste to årene har vi sett at det har vært færre tilgjengelige sommerjobber, mens mengden søkere har vært den samme. Da var det dessverre sånn at mange aksepterte dårligere forhold. De var bare glad for at de hadde fått jobb, og derfor ønsket de heller ikke å være den som klaget, sier Gudbrandsen.

Forglemmelser og misforståelser

Gudbrandsen sier det varierer fra år til år hva arbeidsgiver er gode og dårlige på, men at sommerpatruljen ofte velger seg ut noen hovedpunkter de vil se på basert på funnene fra året før.

– I og med at vi så i fjor at koronaen har gjort folk litt slappere på kontrakter, bestemte vi oss for å trappe opp fokuset på det i år. Kontraktene er grunnsteinen i arbeidslivet. Det er et skriftlig bevis på at du har en jobb, og den gjør det også enklere å få de rettighetene du har krav på, sier Gudbrandsen.

Daniel Gudbrandsen  Faglig Ungdomssekretær LO Rogaland

– Når det gjelder brudd på arbeidsmiljøloven, opplever dere at arbeidsgiver har glemt eller misforstått noe, eller at de bryter loven med vilje?

– Veldig ofte er det bare at de har glemt. Det er mye som skal på plass om sommeren, og da kan det være lett å glemme at vikaren skal ha kontrakt. Det ser vi ofte. Men heldigvis har sommerpatruljen med arbeidskontrakter i ryggsekken, så dersom begge parter vil snakke med oss så er det noe vi kan fikse ganske kjapt og med et smil, sier Gudbrandsen til RA.

– Det er mye forglemmelser og misforståelser, men det er selvfølgelig også noen som bryter loven med vilje. Heldigvis er det unntaket og ikke regelen, legger han til.

Foreldre ringer inn

LOs sommerpatrulje driver hovedsakelig med overraskelsesbesøk, noe som betyr at du plutselig en dag kan få patruljen på døren. Gudbrandsen sier de fleste er blide og tar patruljen godt imot, men at det også er noen som blir litt stressa.

– Hvordan bestemmer dere hvilke bedrifter dere skal til? Får dere tips om bedrifter?

– Det er mange som ringer og spør om vi kan besøke den og den bedriften. Vi får blant annet en del telefoner fra foreldre som lurer på om vi har tenkt oss innom arbeidsplassen der sønnen eller datteren har sommerjobb. Det er også en del ungdom som ringer inn. Generelt kan jeg vel si at det er en god blanding av foreldre, ungdom og bedrifter som har spørsmål, sier Gudbrandsen til RA.

Dersom du er ungdom, forelder eller bedriftseier og har spørsmål rundt disse temaene kan du ringe sommerpatruljens egne sommerpatruljetelefon på 41 61 66 66.

Nyeste fra Dagsavisen.no: