Nyheter

Kreftforeningen advarer mot TikTok-trend

En ny trend går ut på å sole seg når UV-strålene er sterkest. - Stikk i strid med solrådene, sier Kreftforeningen.

Videodelingsappen TikTok er kjent for å skape og utvikle nye trender, og en av de nyeste trendene går ut på å sole seg når UV-strålene er sterkest. I TikTok-videoene, som ofte er tagget med #UVIndex og laget av unge jenter, viser filmskaperen at hun sjekker UV-målingene og videre at hun går ut for å sole seg når UV-strålene er på det sterkeste.

Kreftforeningen advarer mot den nye TikTok-trenden, og Camilla Gram, distriktsleder i Kreftforeningen Stavanger, sier trenden kan være farlig.

– Å eksponere huden når UV-strålene er på sitt sterkeste er stikk i strid med solrådene. Soler du deg på den tiden kan du bli brent og veldig rød. Det kan videre gi skader i huden eller cellene, som senere, i noen tilfeller, kan utvikle seg til kreftceller. Den skaden på huden som man får av veldig intens soling er det man virkelig bør unngå, sier Gram til RA.

– Hva synes du om denne trenden?

– Jeg synes det er synd, og jeg skulle gjerne sett at de som formidler budskapet heller hadde brukt sin kanal på en litt annerledes måte. Det er jo dårlige råd, rett og slett. Og de rådene når en stor gruppe mennesker som kanskje ikke er klar over farene de utsetter seg for, sier Gram.

Norge på verdenstoppen

For å belyse temaet sol og hudkreft ytterligere har Kreftforeningen denne uken vært til stede under Den Spiselige Byfest i Stavanger øst. De benyttet anledningen til å å snakke med folk om solvaner og samtidig tipse om hvordan man best tar vare på seg selv og huden i solen.

Kreftforeningen, Camilla Gram

Norge troner, som vanlig, på verdenstoppen når det gjelder hudkreft – kun slått av New Zealand, og i Norge er Rogaland på andreplass av fylkene, kun slått av Vestfold.

– Vi vet at hudkreft skyldes overdreven soling i 9 av 10 tilfeller, og at hud- og føflekkreft er kreftformer man kan unngå dersom man er forsiktig i solen, sier Gram.

– Vi er veldig glad i sol i Norge, og det er jo forståelig, for vi har jo så lite av det. Men i og med at det ikke er så mye sol i dette landet så skulle man jo kanskje tro at det burde vært mer hudkreft i sørligere strøk? Men de har helt andre solvaner enn oss, og det er de solvanene vi må se til. I Italia og Spania ligger de ikke og soler seg midt på dagen, de trekker heller inn i skyggen. De eksponerer ikke huden på samme måte som vi gjør, sier Gram til RA.

Flere gode solråd

Så hva kan man gjøre for å ta bedre vare på huden når solen varmer som mest? Ifølge Camilla Gram er det en håndfull råd en bør ha i bakhodet; bruk solkrem, ta pauser fra solen og bruk klær, solbriller eller en hatt for å beskytte deg.

For å få budskapet ut har de med seg noen litt spesielle rekvisitter for å virkelig fange publikums oppmerksomhet; tatoveringer.

– Vi går rundt, snakker med folk og deler ut tatoveringer med solbudskap for å få litt oppmerksomhet. Det blir veldig godt og positivt mottatt, sier Gram og ler.

Kreftforeningen har nemlig fått trykket opp en rekke midlertidige tatoveringer med «solbudskap» som de deler ut på stands rundt omkring i hele landet og selger i nettbutikken. På tatoveringene står det blant annet «Skyggen på ryggen», «Du skal smøre mye», «Ikke skygg unna skyggen» og «New kids on the sunblock».

– Vi spør de som går forbi om vi kan få «kjøpe huden» deres. Så får de en tatovering, og da blir det som en liten reklameplakat på huden. Så gir vi dem en solkrem som takk, sier Gram og ler.

Kreftforeningen, Camilla Gram


---

SOLSMARTE RÅD:

  1. Begrens tiden i sterk sol: Sola er sterkest om sommeren og i timene midt på dagen.
  2. Oppsøk skygge: Refleksjon fra vann, sand og snø gjør solstrålene mer intense, også i skyggen.
  3. Bruk klær, noe på hodet og solbriller: Klærne bør dekke mest mulig hud. En hatt med bred brem beskytter både ansikt, ører og nakke.
  4. Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere: Solkrem alene gir ikke nok beskyttelse, og bør brukes sammen med, ikke i stedet for, skygge og klær. Ikke forleng tiden i sola selv om du har smurt deg. Smør før du går ut, gjenta hver andre time og etter bading og svetting.
  5. Ikke bruk solarium: Det er ingen trygg nedre grense for hvor lenge du kan være i solarium.

Kilde: Kreftforeningen.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: