Nyheter

Passkrisen er over: Nå kan du få time på dagen

Har du utsatt fornyelsen av passet? Fredag talte RA én familie på Sola politistasjon: - Passkrise? Det er jo ingen her, sier Jan Erik Spyker.

Sola — Passkrisen har preget nyhetsbildet i lengre tid. Manglende tilgang på riktige materialer for produksjonen av dokumentene, utført av det franske forsvars- og teknologiselskapet Thales, har hindret mange i årets ferietur. Politiet har inngått en kontrakt med selskapet som produsent. Kombinert med at mange utsatte fornyelsen av passet under pandemien, skapte det den perfekte storm. Resultatet ble få ledige timer og måneder med ventetid. Derfor har mange utsatt fornyelsen av passet. Nå tyder mye på at trenden har snudd.

– Det er ikke vanskelig for folk å få seg verken nytt pass eller ID-kort, sier Kjetil Optun til RA. Han jobber i forvaltningsseksjonen i Sør-Vest politidistrikt.

Da RA møter opp på Sola politistasjon fredag formiddag, finner vi kun én familie der.

Hvordan har dere merket passkrisen?

– Passkrise? Hvilken krise, det er jo ingen her, sier Jan Erik Spyker og peker rundt seg når RA treffer ham på politistasjonen på Stavanger lufthavn, Sola.

Time på dagen

Fredag morgen var det mulig å få time på dagen. Både i Sola og Randaberg.

.

For Jan Erik Spyker og familien ble det likevel ingen reise i år, som følge av to måneders ventetid på time.

– Det ble avgjort tidlig at vi ikke kunne reise, fordi vi ikke fikk time før nå.

Passet til sønnen utløp april 2020, én måned etter pandemien ble et faktum.

– Vurderte dere nødpass?

– Jo, jeg måtte ha nødpass selv tidligere i år for en jobbreise. Det viste hvor snille de er her, sier han, og roser prosessen for å være rask og smidig.

– Hvordan da?

Jeg var jo her likevel, og spurte da om jeg kunne få nytt pass og ID-kort. Da jeg kom hjem til Norge igjen, lå det nye passet i postkassen, sier Spyker med et smil.

Han sier familien ikke har merket særlig til passkrisen, annet enn lengre ventetid for timen de nå er møtt til.

---

Nødpass:

  • Fra 22. juni ble kriteriene for nødpass justert. Om du bestilte reisen før 1. juni, eller har barn under 18 år som skal på reise, kvalifiserer du til søknaden. Reisen må dokumenteres, og søknaden kan tidligst fremmes sju dager før avreise.
  • Nødpasset er et midlertidig pass som er håndlaget ved stasjonen du besøker. Nødpasset deaktiverer ditt vanlige pass, derfor anbefales publikum å bestille nytt pass sammen med nødpasset.

---

Kan bli nye problemer

Kjetil Optun i politiet bekrefter de to primærårsakene til at passkrisen oppsto: Pandemien og forsinkelser av materialene som utgjør passet.

– På grunn av reiserestriksjonene lot mange være å fornye passet sitt. Dermed ble det et etterslep i fornyelsen av pass. Vi visste at dette ville skje, og gikk derfor ut med mange kampanjer i 2021, hvor vi oppfordret folk til å fornye passet sitt, sier han.

Optun påpeker at bemanning og åpningstider har vært kraftig utvidet for å motarbeide etterslepet og legger til:

– Det er veldig tydelig at vi nå er over kneika.

– Er det nå fritt fram for alle som ønsker å fornye passet?

– Hvis alle bestemmer seg for at de nå skal fornye passet sitt, vil vi få problemer igjen.

– Hva er ditt råd?

Først og fremst å ta godt vare på passet ditt. Hvis passet har gått ut, må du ha det med deg når du søker om nytt, sier han, og påpeker at de to vanligste feilene er å glemme det utgåtte passet og manglende samtykkeskjema ved fornyelse av barnets pass.

Han forsikrer om at det ikke lenger er grunn til bekymring.

– Folk kan senke skuldrene, fordi det vil være ledige timer gjennom sommeren og utover høsten, avslutter han.

For øyeblikket er forventet leveringstid på nytt pass satt til seks uker pluss postgang, opplyser politiet på sin nettside. Ventetiden på Nasjonalt ID-kort med reiserett, som brukes til reise i EU-/EØS-landene og Sveits, er estimert til to uker.

---

Det norske passet:

  • Det norske passet holder øverste standard med tanke på sikkerhet, og gir deg visumfrihet i nesten alle land.
  • Passet inkluderer en datachip, som kan leses av for eksempel med en mobiltelefon.
  • Papiret som inngår i passet består av mange ulike materialer, blant annet silke.
  • Papiret, sammen med utallige kjente og hemmelige detaljer, er nødvendig i produksjon av pass for å hindre identitetstyveri og forfalskninger.
  • Hvis du vil vite mer om hemmelighetene som skjuler seg i passet, har Kjetil Optun i politiet et tips: – Har du anledning til å undersøke pass-sidene under UV-lys, er det en litt artig opplevelse.

---

Mer fra Dagsavisen