Nyheter

RA tester festival-rettene

RA har spist seg gjennom retter fra både Gladmat og Den spiselige byfest på Storhaug. Her er rettene du bør smake på de to festivalene - og ikke minst hvilke retter du bør styre unna.

Journalistene Maria Aamodt og Kathinka Skott Hansen har smakt på 24 retter fra Gladmat og Den spiselige byfest. Mens noen retter ikke sto helt til forventningene, fikk andre toppkarakter.

---

Bønnespiren 5

Bønnespiren (5)

Gulrotcupcake med hjemmelaget karamellsaus: Cupcaken var saftig og hadde et delikat utseende. Smaken var veldig god, men muffinsen var så mektig at det holder med én. Karamellsausen gjemmer seg inne i cupcaken, og selv om det ikke var mye av den, smakte den mye karamell. Testens første rett får terningkast fem.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Nora's kitchen 5

Nora’s kitchen (5)

Vegetarsamosa toppet med kikert masala, ferske grønnsaker, yoghurt, tamarindsaus og chaat masala: Dette var veldig godt. Selv om retten var noe sterk, gjorde yoghurten den mildere. Vegetarsamosaen fra Nora’s kitchen hadde mange gode smaker, og de får pluss for flere forskjellige elementer i retten og raus porsjon til Gladmat-rett å være.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Casa Salsitas og Siddis Gelato 4

Casa Salsitas og Siddis Gelato (4)

El señor shrimp cocktail – en meksikansk rekecocktail med avokado og koriander – og la señora margarita – frozen margarita sorbé med hint av tequila: De to serveringsstedene i Pedersgata slo seg like gjerne sammen da de skulle utvikle en Gladmat-rett. For 50 kroner får man en liten kule sorbé og en enda mindre rekecocktail. Selv om rettene var små, får man til gjengjeld to forskjellige retter for prisen av én. Korianderen gjorde cocktailen frisk og god, uten å være overdøvende – slik ofte koriander er. Margaritaen passet meget godt i sommersolen, og trakk opp karakteren.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Meze 4

Meze (4)

Varm hummus med libanesisk storfekjøtt: En smakfull rett med mørt og godt kjøtt, men RA synes det er litt kjedelig. Anmelderen savnet noe frisk som for eksempel grønnsaker eller dressing. Hummusen var heller ikke varm slik beskrivelsen av retten sa, men sammen med det varme kjøttet utgjorde ikke det et stort savn. Denne får også terningkast fire.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

YIPS 2

YIPS (2)

2 Way tartar: Én munnfull med tartar av storfe, og én munnfull med tartar av rødbete. Begge bitene var godt krydret, men det falt likevel ikke helt i smak hos anmelder, som foretrekker kjøttet tilberedt. Denne retten er sikkert midt i blinken for de som er glad i tartar, men kanskje litt dristig å ha som Gladmat-rett? RA gir den en toer.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Arctic Urbi 3

Arctic Urbi (3)

Savri: Einerrøkt reinkjøtt servert på brød med mangoyoghurtdressing og søtet gulrøtter. Produsenten av retten hadde reist hele veien fra Kautokeino for å delta på Gladmatfestivalen. De får pluss for originalitet og god størrelse på retten. Kjøttet er mørt, men smaker litt for mye vilt for anmelders smak. Selv om mangoyoghurten var veldig god og fungerte godt med de søte gulrøttene, var loffen derimot litt tørr. Dermed ender retten midt på treet.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Chili Chocolate 4

Chili Chocolate (4)

Trebiters konfekteske med smak av kaffe og karamell (f.v.), rabarbra og jordbær, og Lervig-øl og manjari: I denne lille gavepakken fra Chili Chocolate får man tre små smaksbomber. Sjokoladen med kaffe og karamell hadde lite karamellsmak, men til gjengjeld veldig mye kaffesmak. Biten som skulle smake øl og mørk sjokolade, ble ingen favoritt, men rett og slett for mye av det gode for anmelderen. Sist men ikke minst, den lille biten som ser ut som det italienske flagget, var både syrlig og søt på samme tid. En riktig innertier, og anmelder skulle helst sett at det var tre av den i gaveesken. Og du, er det like varmt som onsdag når du skal kjøpe konfektesken, råder RA deg til å spise sjokoladen med én gang!

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Burgers & Beers 6

Burgers & beers (6)

Kullgrillet burger med Monterey Jack, parmesandressing, baconmarmelade, rucola og fersk sort sommertrøffel: Trenger vi si noe mer? Testens første sekser. Brødet var luftig, og dressingen og marmeladen var nydelig. Det var en raus porsjon grønt, og den ferske svarte sommertrøffelen gjorde burgeren litt luksuriøs. At burgeren er kullgrillet løfter smaksopplevelsen. Wow, for en sykt god burger – det kunne ikke bli noe annet enn toppkarakter.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Express 3

Express (3)

Samosa med grønnsaker: Express sin samosa er veldig sterk, og dette overdøver dessverre de andre smakene i Gladmat-retten. Den grønne sausen smakte lite og anmelder savnet mer grønnsaker i den frityrstekte pairetten. De får pluss for den lille grønne salaten på siden. Samosaen er mektig, så man får en raus porsjon for pengene, men RA gir likevel ikke mer enn terningkast tre.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Youngs Thai 4

Youngs Thai (4)

Spring roll: Disse var sprø og veldig gode på smak, men hvor ble det av kyllingen? Ifølge plakaten skulle det være to kylling-vårruller for 50 kroner, men da RA spurte Youngs Thai hva ingrediensene var, viste det seg at anmelder hadde fått vegetar-vårruller. Det kunne visst skje, så husk å presisere hvilken du ønsker. Smakene var uansett så gode sammen med den sursøtesausen, at RA lander på en firer.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Artisanal Donut 2

Artisanal Pastry Donuts.no (2)

Minidonuts med sjokoladesaus, tuttifrutti-strøssel og brownie-strøssel: Toppingen var ganske god, spesielt sjokoladesmaken, men RA synes de fem små donutene var både litt tørre og smakløse. Minnet i hvert fall ikke mye om donuts. Anmelder kan ikke gi mer enn en toer.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Arctic restaurant 3

Arctic restaurant (3)

Mici: Denne retten fra det rumenske kjøkkenet består av grillede kjøttruller av storfe og lam. Selv om kjøttet var godt krydret, og porsjonen raus, var retten noe kjedelig. Anmelder savnet en annen dressing enn ketchup og sennep, og noe grønt ved siden av. Retten hadde gatekjøkken-preg, så RA lander på en treer.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Miyako 4

Miyako (4)

Takoyaki: Denne japansk street food-retten består av kuler med scampi, dashi-kraft, bonito-flak og tankatsu. Anmelder synes de forskjellige elementene i retten smakte veldig godt sammen. Sausen var litt syrlig, kulene smakte godt med scampi, og retten kunne ikke vært foruten de sprø bonito-flakene. Noen av kulene var dessverre brent, og derfor lander terningen på fire.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Helgø Meny 5

Helgø Meny (5)

Kremet fiskesuppe: Denne kremete fiskesuppen inneholdt fisk (!), pillede reker, purre, selleri, fennikel, gulrot, paprika og fløte, og for en god fiskesuppe det er. Selv på én av årets varmeste dager smakte det godt. Den er sterk, samtidig som den er mild, og den ene overdøver ikke den andre. Anmelder likte at det var mye fisk i suppen, men gir trekk for få pillede reker. Dette kan selvsagt variere fra porsjon til porsjon. Suppen får terningkast fem.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Delizia 5

Delizia (5)

Frossen banan med sjokoladetrekk, peanøttsmør og peanøtter: Selv for en som ikke liker peanøtter var denne desserten veldig smakfull. Den frosne bananen minner om en is, og kan fungere som et sunnere alternativ. RA synes at det søte og det salte komplementerer hverandre godt, og gir pluss for sjokoladetrekket. Passet ekstra godt i sommerværet. Det blir en femmer.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Chai Nashta 2

Chai Nashta (2)

Sabudana Wada: Denne retten består av én bit med frityrstekte tapioca-kuler og potet, toppet med tamarind-chutney. Tapioca-kulene minnet mye om bubble-tea, for de som vet hva det er. Retten falt ikke helt i smak hos anmelder, som synes den var litt for sterk og hadde ensformig og lite smak. I tillegg ble den litt for seig – det til tross for den sprø utsiden. Chutneyen på de frityrstekte kulene minnet om en sterk barbecuesaus.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Déjà Vu 5

Déjà Vu (5)

And i pekingdressing med stekte nudler: Dette var en liten rett. Til gjengjeld smakte den veldig mye og nydelig. Anden var mør, dressingen smakfull, men RA gir trekk i karakteren for at retten serveres i en så liten skål. Det skal godt gjøres å spise hele denne uten å søle. Den frityrstekte krønsjen var prikken over i-en, men det holder likevel ikke helt til toppkarakter.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Vafleriet 3

Vafleriet (3)

Vafleriets risdrøm: Riskrem, blåbær, krem og sjokoladestrø. Tanken er god, men ikke på en varm junidag. RA synes retten var veldig søt, men likte godt at det var gjemt noen blåbær mellom riskremen og kremen. Disse og sjokoladen ga et avbrekk fra kremsmaken. Anmelder lander på en treer, og konkluderer med at riskrem er godt, men at det passer best i julen.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Papa's Pizza 4

Papa’s pizzeria (4)

Bistecca slice: For 50 kroner får man et lite pizzastykke med tomatsaus, mozzarella, løk, bacon og norsk biffkjøtt. Dette må være blant de dyreste pizzastykkene anmelder har vært borti. Likevel trekker de gode smakene karakteren opp. Bunnen er tynn og tomatsausen har en fin balanse, men hvor blir det av det norske biffkjøttet? Anmelder fikk ikke dette på sitt stykke, som for øvrig også synes det var litt mye ost på pizzaen.

 • Pris: 50 kroner.

---

---

Kanelsnurren 4

Kanelsnurren (4)

Sandwich-is: Varm kanelsnurr med vaniljeis fra Jersey meieriene. En liten kaloribombe, og mye for pengene. Den varme kanelsnurren er i seg selv utrolig god, og det samme er vaniljeisen. Men, som en sandwich-is er det fare for at noen vil synes dette blir for søtt. Anmelder synes det var smakfullt, og likte kombinasjonen av varmt og kaldt. Det bød riktignok på store søle-utfordringer. Husk serviett, dette blir klinete. Kanelsnurren får en firer.

 • Pris: 45 kroner.

---

---

Fortou 5

Fortou (5)

Tortillachips med salsa: Dette var noe annet enn tortillachipsen i dagligvarebutikken. Passe sprø, passe tynne, og passe salt chips, som smakte helt nydelig med den hjemmelagde salsaen. Den hadde autentiske smaker av gode og saftige tomater. Den er ikke sterk, men forbered deg på litt sting.

 • Pris: 59 kroner.

---

---

Fôr 6

Fôr (6)

Salat med avokado og kimchi: For en god salat – RA vil tilbake! Kimchien er frisk og syrlig, og salaten har masse gode smaker. Dressingen smaker litt koriander, men er perfekt balansert. Det er litt sting i salaten, men det er bare godt. Pluss for utrolig god stemning på uteområdet. Toppkarakter.

 • Pris: 139 kroner.

---

---

Söt 5

Söt (5)

Vegansk sjokolade- og oreodonut: Dette var en nydelig og saftig donut – akkurat slik en donut skal være. Den mørke sjokoladen var veldig god, og toppingen av oreobitene sprø. Kan fort bli litt søtt, men det holder til en femmer. Söt får pluss for at donuten er vegansk.

 • Pris: 45 kroner.

---

---

Ostehuset 4.

Ostehuset (4)

Tomat- og bedaostsalat: Veldig god og frisk tomatsalat. Vannmelonen og bringebærvinaigretten smakte nydelig med de forskjellige tomatene og osten. Anmelder trekker for rå pris for en så liten porsjon. Terningkast fire.

 • Pris: 150 kroner.

---Mer fra Dagsavisen