Nyheter

Årets Gladmat er i gang: – Er i et av landets viktigste landbruksfylker – midt i matfatet

Onsdag kunne daglig leder i Gladmat, fungerende Stavanger-ordfører og Norges landbruks- og matminister ønske velkommen til åpningen av årets Gladmat. – Utrolig stas, sier Sandra Borch (Sp).

– Det er utrolig stas og en ære å få lov til å åpne festivalen, sier landbruks- og matminister Sandra Borch til RA under onsdagens åpning av Gladmat.

– Som landbruks- og matminister er jeg veldig glad for at vi kommer i gang med matfestivalene igjen etter to år med pandemi. Det er viktig for å vise fram mye av det som produseres i Norge, og ikke minst er mange av produsentene i år lokalmat. Nå gleder jeg meg til å få møtt mange av de som står for den lokale maten, legger hun til.

Onsdag åpnet årets Gladmat. Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) sa noen ord og deltok på blindsmaking av lokale oster.

Hun mener festivaler som Gladmat binder forbrukerne mer sammen med produsentene.

– De som er her er i dag er både tilreisende og besøkende, og folk som bor her. Man blir kjent med de som produserer maten og festivalen knytter forbrukerne og matprodusentene mer sammen. I undersøkelser ser vi at folk ønsker mer kortreist mat, og at krigen i Ukraina har gjort folk mer bevisst på hvor viktig det er at vi som et av verdens rikeste land tar oss råd til å brødfø egen befolkning, sier Borch før hun fortsetter:

– Derfor var det også viktig med årets jordbruksoppgjør, nettopp for å bidra til en økonomisk trygghet for norske bønder og matprodusenter.

Ifølge statsråden er jordbruksoppgjøret på 10,9 milliarder kroner nødvendig for å få troen i næringen tilbake.

– Nå er vi i et av landets viktigste landbruksfylker – midt i matfatet, og mye av maten vi spiser i Norge produseres her. Å knytte det sammen til en slik festival, som gjør at matprodusentene og forbrukerne møtes, håper jeg vil føre til at man blir mer bevisst på velge lokal og trygg norsk mat, sier Borch.

Veronica Simoné Fjeld var konferansier under åpningen av festivalen, og inviterte landbruks- og matministeren og fungerende Stavanger-ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp) med på blindsmaking av lokale oster. Ni år gamle Gabriel Patrick Fjernestad Sturdee ble også dratt på scenen, selv om hun syntes noen av ostene var rare, syntes han det var kjekt å få lov til å delta. Han er på Gladmat for første gang med familien.

– Jeg gleder meg til å spise mye god mat, sier han til RA.

Ni år gamle Gabriel Patrick Fjernestad Sturdee, landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp), og fungerende Stavanger-ordfører Dagyn Sunnanå Hausken (Sp) deltok på blindsmaking av lokale oster. De fikk hjelp av Veronica Simoné Fjeld.

– Jeg er så spent

I tre år har Gladmats daglige leder Maren Skjelde lengtet etter en normal matfestival. Onsdag kunne hun endelig invitere til Gladmat i fullskala.

– Jeg er så spent, sier hun til RA kun noen timer før åpningen.

– Det har vært en hektisk, men utrolig fin uke, og folk jobber så godt. Staben leverer, og alle som er med og rigger er så gode, og jeg er så imponert over dem – det er til å gråte av.

Stavanger viste seg fra sin beste side onsdag, og hele byen badet i sol.

– At det er flott vær gjør det bare kjekkere. Det er deilig når det er slik som det er nå, men det regnet litt i fjor og kan fort gjøre det i år også. Sånn er det bare. Men, det er deilig å kunne åpne festivalen på en slik fin dag, sier Skjelde.

At aktørene igjen får delta på en «normal» Gladmat, tror hun er viktig.

– Gladmat som salgs- og synlighetsarena er kjempeviktig. De får muligheten til å selge, treffe folk, bli kjent med publikum – og publikum med dem. For mange er dette en utrolig viktig markedsføringsplass og inntektsarena, sier hun før hun fortsetter:

– Jeg vet at utstillere, produsenter og restauranter gleder seg.

Daglig leder i Gladmat Maren Skjelde gledet seg over at hun kunne åpne årets festival på onsdag.

Selv ser hun fram til fire dager med god mat og å treffe folk.

– Jeg håper folk har det kjekt, at det kommer mange, at utstillerne selger godt, og at alle er fornøyde, sier Skjelde.

At landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) har tatt turen til festivalåpningen, synes den daglige lederen er kjekt.

– Det er alltid gøy med besøk av statsråder, og det er veldig stas at festivalen har en nasjonal relevans, sier hun.

Fungerende ordfører: – Endelig full feiring

Stavangers fungerende ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp) var også til stede under åpningen. Hun synes det er fantastisk at Gladmat endelig kan arrangeres i fullskala igjen.

– Endelig er det full feiring igjen, men jeg må si at jeg synes Gladmat har vært veldig gode på å ha et godt program de siste vanskelige årene, sier hun til RA.

Hun håper på en folkefest, og at det er mange som vil ta turen av både tilreisende og lokale.

– Jeg har også forventninger om å få smake på alt det gode Rogaland har å by på av lokalprodusert mat.

Sunnanå Hausken synes det er viktig å vise mangfoldet i blant annet lokalprodusert mat, og mener Gladmatfestivalen fungerer som et utstillingsvindu og gir muligheten for nettverksbygging.

– De kan bli kjent med hverandre, møte andre aktører, og få vist seg fram for publikum, sier hun.

– Gleder du deg?

– Selvfølgelig. Det kommer til å bli veldig kjekt, og jeg håper det blir en fest for alle som deltar, sier hun før hun fortsetter:

– Det ser ut til at alt ligger til rette for en flott Gladmatfestival.

Den fungerende ordføreren ser mest fram til å se mangfoldet i bodene, og å smake på ulike typer mat.

– Jeg gleder meg til å se masse folk i byen og at de koser seg med mye god mat, sier hun og legger til at hun synes det er kjekt at partifelle og statsråd Borch har tatt turen til Rogaland.

– Det er stor stas, sier Sunnanå Hausken.


Mer fra Dagsavisen