Nyheter

FRI Rogaland opplever godt samarbeid med politiet

For FRI Rogaland og Sør-Vest politidistrikt er det viktig å ha en god dialog og finne god løsninger med dem, slik at det blir trygt å gjennomføre årets Pride. Foreløpig er det fortsatt for tidlig å si noe om hvordan sikkerhetsopplegget for Stavanger på Skeivå blir.

– Jeg føler at vi har blitt veldig godt ivaretatt, sier FRI Rogalands leder Karoline Skarstein til RA om samarbeidet med politiet etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag.

Om knappe to måneder arrangeres Stavanger på Skeivå, og Skarstein kan forstå hvis folk er skeptiske og redde for å delta etter helgens hendelse.

– Det er usikkerhetsmomentet som er det verste. Foreløpig vet vi lite om motiv og gjerningsmann, og i helgen tror jeg at mange ble minnet på hvor jævlig verden kan være og at slike hendelser kan ramme oss, sier Skarstein.

– Selv om vi alle vet at sjansen for at lignende skjer er lav, er det klart at det kan være vanskelig å håndtere usikkerheten.

Ønsket er å feire kjærligheten på en mest mulig normal måte, og Skarstein er overbevist om at det skal være trygt å delta på Pride i Stavanger i september.

– Ved ethvert lignende arrangement hadde vi uansett sørget for en dialog med politiet, og det skal vi ha i år også, sier FRI-lederen.

– Et godt samarbeid

FRI Rogaland ble kontaktet av politiet lørdag formiddag, og Skarstein synes det er godt at de følge opp når alt brått føltes både usikkert og annerledes.

– De var kjappe med å opprette dialog, hørte på bekymringene våre, og var tydelige på at vi skal holde kontakten framover. Vi har et godt samarbeid, sier hun før hun fortsetter:

– De dukket opp mannsterke under markeringen på søndag, og det føltes veldig bra. Selv om risikoen for at noe lignende skjer heldigvis er lav, handler det om at man skal føle seg trygg og trygge de som kjenner på en bekymring for å samle seg på typiske arrangementer som Stavanger på Skeivå.

– Hva er bekymringene til FRI Rogaland nå?

– Det er at folk skal føle på frykt og usikkerhet, mer enn at man faktisk er i fare. Det er klart at folk blir betrygget av å se politiet, så vi kommer til å ha de som sikkerhet under årets arrangement, sier Skarstein.

Politiet: – Det er for tidlig å si

Ut ifra FRI Rogalands søknad om Pride-arrangement, vil Sør-Vest politidistrikt vurdere hvordan de vil bemanne årets festival.

– Det er fortsatt litt tidlig å si, for PSTs trusselnivå er avgjørende for vår vurdering. Det vil ha betydning for hvilke tiltak som må iverksettes, sier politioverbetjent Kathrine Sæland Rotseth til RA. Hun er seksjonsleder på forebyggende og patrulje i Stavanger.

Etter masseskytingen i Oslo økte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) trusselnivået i Norge, og politiet har innført midlertidig nasjonal bevæpning.

– Planlegges det for mer politi enn normalt under årets feiring?

– Den vurderingen har vi foreløpig ikke tatt. Det er for tidlig å si noe om hvordan vi vurderer tiltak opp mot Pride, sier Sæland Rotseth og legger til at de skal møte FRI Rogaland mandag ettermiddag.

– Det er viktig for oss å ha en dialog med FRI og finne god løsninger med dem, slik at det blir trygt å gjennomføre Pride. Per dags dato er det ingenting som tilsier at det er grunn til å tro at man skal oppleve noe uønsket på Pride, og at det ikke skal være trygt å gjennomføre det i september. Politiet skal være til stede, trygge befolkningen, og agere hvis det skjer noe.

Hun forstår det hvis noen er redde for at lignende hendelse som lørdagens skal skje igjen.

– Det er naturlig å føle på frykt og usikkerhet, og det tar vi med oss. Derfor er det viktig at politiet er synlige, for folk har behov for å snakke med oss, og setter pris på at vi er til stede i byen, sier Sæland Rotseth.

Nyeste fra Dagsavisen.no: