Nyheter

Stavanger viste støtte til Oslo: – Ekstremt overveldende

Søndag ettermiddag samlet Stavanger-folk seg i Byparken for å minnes de døde og skadede etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag.

Det var både følelser og tårer blant de som møtte opp i Byparken på søndag. Målet med markeringen var å vise at terror og hat ikke får seire, og det startet med ett minutt stillhet. Både arrangører og frammøtte fikk muligheten til å dele det de hadde på hjertet.

– Det handler om å lage en møteplass og om å gi et tilbud til folk som kanskje har sittet inne hele helgen og kjent på frykt eller ensomhet, sier FRI Rogaland-leder Karoline Skarstein til RA.

Natt til lørdag 25. juni ble to personer drept og 21 skadet etter skyting på det skeive utestedet London Pub og utestedet Per på hjørnet i Oslo. Støttemarkeringen i Byparken ble satt i gang som et samarbeid mellom Amnesty Stavanger, Skeivå – Rogaland Pride og FRI Rogaland.

Overveldende oppmøte

Diana Skyler Volcak er en av mange som møtte opp for å vise sin støtte på søndag. Volcak har vært en del av LHBT+-miljøet siden tiårsalderen og forteller om vanskelige følelser da de våknet til nyhetene om skyteepisoden. Spesielt tungt var samtalene til venner for å sørge for at de var trygge, og Volcak er derfor stolt over hvor mange mennesker som møtte opp.

– Jeg synes det er veldig fint fordi det viser at vi ikke stopper opp på grunn av én hendelse, men at vi heller kan bli sterkere sammen, sier Diana Skyler Volcak.

Pride markering Stavanger, Diana Skyler Volcak

Lederen for FRI Rogaland kom med et lignende budskap i sin appell og fortalte om viktigheten av å ta de vanskelige samtalene rundt miljøer som kan ha holdninger som er farlige, uten at det skal handle om religiøse retninger eller politiske ender.

Hun er også, som Volcak, svært fornøyd med oppmøtet, på tross av grått vær og regn.

– Da jeg sto her og så plassen bli fylt opp av folk med regnbueflagg og folk la ned blomster, så er det jo ekstremt overveldende. Det viser at det har rørt, provosert og skremt folk, sier Skarstein.

- Rasisme har ingen plass i Pride

Grunnprinsippet i Pride er å feire kjærlighet og mangfold, og dette gjelder ikke bare de som er innenfor LHBT+-miljøet. Dette prinsippet reflektertes også i talene på søndag og budskapet var tydelig: samfunnet må omfavne hverandre, ikke rette hat mot en gruppe mennesker på bakgrunn av et enkeltmenneskets handling.

En av de som talte i Byparken søndag var lokalpolitiker Siri Borge (Rødt), som selv er en del av LHBT+-samfunnet.

– Jeg tror at de som har kritisert Pride er de samme folkene som nå med glede retter pekefingrene sine mot en annen minoritetsgruppe, nemlig det muslimske miljøet, sier hun.

Borge refererer her til flere debattinnlegg om at det ikke er behov for Pride i dagens samfunn og motstand under Pride-måneden. Hun mener at skyteepisoden natt til lørdag er et tydelig tegn på at behovet for markering fortsatt er stort og at det fortsatt er en jobb som må gjøres.

Årets Pride-parade i Stavanger går fra Kongsgård lørdag 3. september, klokken 13.00.

---

Fakta

LHBT+: Lesbisk, homofil, bifil, transseksuell +.

Ikke-binær betyr ikke-todelt og brukes gjerne om personer som ikke definerer seg med ett kjønn. I denne artikkelen brukes pronomen «de/dem» eller «they/them» på engelsk.

Kilde: SNL

---

Mer fra Dagsavisen