Nyheter

Reiselivsbransjen: – Går fantastisk

Etter to år med nærmest null i omsetning vil Guidecompaniet trolig slå omsetningen fra 2019.

– Våren og sommeren til nå har vært helt fantastisk til nå. 2022 er så langt et strålende år. Jeg ser for meg at det bare blir bedre utover året. Jeg er også positivt for 2023, sier daglig leder i Guidecompaniet Wenche Hansen.

Hun sier at pandemiårene 2020 og 2021 var tøffe.

– Vi gikk fra et strålende 2019 til nærmest null i omsetning i 2020 og 2021. Det var litt omsetning på lokalmarkedet, men også det var kraftig redusert. Det er utenlandsmarkedet vi lever av. Slik det ser ut nå, vil vi trolig slå 2019 i omsetning, forteller Hansen til RA.

Guidecompaniet har et bredt tilbud av aktiviteter for turister. Byvandringer, bussturer, gåturer og matvandringer.

– Cruisebransjen er et viktig marked for oss. Uten cruiseturistene hadde det aldri gått rundt. Vi var skeptiske og spurte oss selv om folk kom til å reise igjen, men folk reiser. Folk vil oppleve, sier Hansen.

– Godt år takket være cruiseturistene

Den største gruppen er engelskmenn, deretter amerikanere og tyskere. Asia-markedet, med landene Kina, Australia og India, ligger fremdeles brakk.

– Men det har ikke vært det største markedet for oss. Hovedtyngden er mer nærliggende, som England, Tyskland – og så reiser amerikanerne en del, sier Hansen.

Hun skjønner seg ikke på dem som vil ha vekk cruisetrafikken.

– Jeg hører folk sier de ikke legger igjen penger, men det skjønner jeg ikke. Vi får et godt år takket være cruiseturistene. Jeg vil ikke gå inn på hvor mye penger de legger igjen, men det er mange aktører i byen som er helt avhengige av dem, sier Hansen.

Wenche Hansen, daglig leder i Guidecompaniet.

NHO: Optimismen er tilbake

Optimismen er tilbake i reiselivet i Rogaland. Det viser en undersøkelse gjort av NHO. I Rogaland svarer 65 prosent av reiselivsbedriftene at markedssituasjonen er god. Rogaland ligger høyere enn de andre fylkene, og er kun slått av Svalbard (67 prosent). 20 prosent av reiselivsbedriftene i Rogaland svarer at markedssituasjonen er tilfredsstillende.

  • 4 av 10 reiselivsbedrifter er tilbake på normalen foran årets sesong.
  • 13 prosent at flere utenlandsbookinger enn normalt.
  • Over halvparten vurderer markedsutsiktene de neste seks månedene som bedre.
  • Utenlandske turister begynner å vende tilbake til Norge igjen.

– Det har vært tøffe tak de to siste årene. Derfor er det ekstra gledelig å få løypemeldinger om glede og optimisme igjen. Mange er tilbake til normalen og noen venter til og med flere gjester enn de hadde før pandemien, sier Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland.

– Vil øke med 50 prosent

Grindland sier bransjen har håpet og trodd på at reiselivet ville reise seg igjen. Bransjen har også et enormt vekstpotensial.

– Prognoser viser at omsetningen vil øke med rundt 50 prosent fram mot 2030. Det blir vekst i alle bransjen, men aller størst i lokalbefolkningen, sier regiondirektøren.

– Vi kan være glade i dag for at den fryktede konkursbølgen ikke slo til. Bedriftene har tømt sparekontoene og fikk hjelp fra staten. De fleste kom seg gjennom, og det er nok mange, både bedrifter og gjester, som gleder seg ekstra til denne sesongen, avslutter Grindland.

Regiondirektør i NHO Rogaland, Tone Grindland, er glad for at regjeringen har lagt fram en gjenåpningsplan. – Det er befriende å snakke om en gjenåpningsplan, men vi i NHO er fortsatt håpefulle hva gjelder framdriften, sier hun.

Nyeste fra Dagsavisen.no: