Nyheter

Kraftig økning i antall dødsulykker: Dette er rådene fra Trygg Trafikk

Hver sommer øker antall ulykker og dødsulykker, sammenlignet med resten av året.

Natt til søndag omkom to 19-åringer i en MC-ulykke mellom Oltedal og Dirdal, i Gjesdal.

– Det var en svært tragisk ulykke. Våre tanker går til familie og venner. Vi ser at kommunen tilbyr hjelp med støtteapparat. En slik tragedie går inn på oss alle, og gir ringvirkninger for et helt lokalsamfunn, sier Ingrid Lea Mæland, regionleder i Trygg Trafikk Rogaland, til RA.

På E6 i Bardu i Troms og Finnmark omkom også to personer i helgen. Dødsulykkene i helgen føyer seg inn i en dyster statistikk. Så langt i år har 60 personer omkommet i trafikken. I samme periode i fjor, omkom 31 personer i trafikken.

I kjølvannet av ulykkeshelgen kaller veidirektøren inn til et krisemøte mandag ettermiddag. Hensikten er å samle de største aktørene til et felles krafttak mot trafikkdøden, opplyser Vegvesenet til RA mandag formiddag.

– Det er veldig viktig å få mest mulig kunnskap om årsak til trafikkulykkene. Slik kan vi fortsette det langsiktige og målretta arbeidet for å forebygge ulykker. Vegdirektoratet har gjennom mange år styrt samarbeidet for trafikksikkerhet, og ulykkene er halvert gjennom de siste ti år. Men, når en slik oppsving kommer, er det viktig å finne forklaringer og forstå, slik at videre innsats kan spisses mot risikoområder. Vi har gode fagfolk i Norge, som nå vil analysere og sammenstille hver ulykke, og om mulig gi ny kunnskap på veien videre, sier Lea Mæland.

Flere ulykker om sommeren

Hver sommer øker antall ulykker og dødsulykker, sammenlignet med resten av året.

– Vi vet at oppmerksomhet, avsovning, fart og rus er noen av de viktigste faktorene til ulykker. Det er mulig at sommerferie med lange kjøreturer, med flere i bilen, oppstemte og gira, eller trøtte og uoppmerksomme, øker risikoen, sier regionlederen.

– Hva er oppfordringen til alle som ferdes i trafikken i sommer?

– Planlegg kjøreturen i ferien med god stopp og pauser. Legg bort mobilen, hold fokus på veien. La vinglasset stå, om du skal ut og kjøre! Sikre deg selv og barn og gjenstander i bilen. For de med skolebarn - øv på skoleveien i sommer, stans opp og snakk om trafikken, og lag enkle huskeregler for barnet.

Lea Mæland oppfordrer også alle til å sjekke Trygg Trafikk sine nettsider for gode tips om kjøreturen og for campingbiler.

Tiltaksplan

– Det gjøres et langsiktig og godt arbeid fra mange aktører for å forebygge dødsulykker. Vi har en konkret tiltaksplan med effektive tiltak som vi følger, og det nytter. Dette arbeidet skal fortsette og styrkes, sier Lea Mæland.

Trygg Trafikk oppfordrer kommuner og arbeidsgivere til å ta opp trafikksikkerhet og holdninger i trafikken med de ansatte – og sikre at trafikk legges inn i undervisningen.

Hun påpeker også at mange kommuner nå blir godkjente som Trafikksikker kommune, et sikkerhetsstyring system som gjør at trafikksikkerhet legges inn i alle etater, med gode rutiner og kunnskap.

Ellers peker hun på andre tiltak som kan forebygge ulykker:

– Øvelseskjøring er viktig for bil og MC, både for de som tar førerkort første gang og for de som tar fram MC etter en periode med pause. Mestring av kjøretøy og erfaring med vurdering av trafikkbildet, er avgjørende for sikkerheten.

Hun påpeker også at politiet/UP gjør en svært god og viktig jobb, og at synlig politi på veiene, med kontroller, forebygger trafikkulykker.

---

Ti sommertips fra Trygg Trafikk

  1. Hold fartsgrensen, hold avstanden Høy fart er den vanligste årsaken til at folk omkommer eller bli hardt skadet i trafikken. Husk også avstand til bilen foran: Tell 1001, 1002 og 1003 mellom bilen foran og din egen.
  2. Bruk beltet riktig Sjekk at alle i bilen bruker bilbelte riktig. De minste skal sitte i bakovervendt bilstol tilpasset deres vekt. Større barn og voksne skal ha beltet stramt over hoftene og skulderen. Det er farlig å ha beltet under armen eller over magen.
  3. Hold fokus 30 prosent av ulykkene skyldes uoppmerksomhet. Hold fokus på veien, ikke surf eller tast på mobilen mens du kjører. Bruk håndfriutstyr. Stopp når du er trøtt. Se www.holdfokus.no
  4. Pakk smart og unngå løse gjenstander Pakk de tyngste tingene nederst, og langt framme i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. En iPad på 0,5 kg vil i en bråstopp i 70 km/t utgjøre en vekt på 10 kilo. Ha aldri løse gjenstander på bagasjehyllen eller liggende løst andre steder i kupeen.
  5. Kjæledyr Sørg for å sikre kjæledyr når du kjører. For store hunder er det sikrest med et solid transportbur i bagasjerommet. Mindre dyr kan plasseres i bur på gulvet inntil forseteryggen.
  6. Husk varseltrekant og refleksvest Ha varseltrekanten lett tilgjengelig, gjerne bak seteryggen. Da finner du den lett også hvis du blir påkjørt bakfra og bagasjelokket er vanskelig å få opp. Refleksvesten gjør deg synlig for andre.
  7. Unngå bilsyke Ta pauser og sørg for frisk luft. Bilsyketabletter og magnetarmbånd hjelper på bilsyke. Dropp melk og mye søtt rett før turen. Aggressiv kjørestil med mye gassing og bremsing gir lett kvalme.
  8. Vann bilføreren For lite væske kan gi trette sjåfører. Sørg for å ha med nok drikke på ferieturen, helst vann.
  9. Sjekk dekkene og lufttrykket For mye eller lite luft i dekkene gir redusert gripeevne og sikkerhet. Lufttrykket skal tilpasses dekkdimensjon, hastighet og hvor fullastet bilen er. Slitte dekk øker risikoen for vannplaning ved regnvær på varm asfalt.
  10. Campingvogner Bilens tilhengerfeste og tilhengerens kulehanske er avgjørende for at du ikke mister hengeren, så sørg for at de alltid er i god stand. Ta hensyn til andre trafikanter og slipp dem forbi for å unngå kø.

---

Mer fra Dagsavisen