Nyheter

Vil ha ny bobilparkering: - Ikke lett i en allerede tettbygd by

Ny skilting skal hindre bobilene parkering ved Eiganes gravlund. Likevel sto 15 bobiler parkert ved gravlunden mandag. Nå vil kommunen utrede nye arealer der bobiler kan stå.

I slutten av mai publiserte Stavanger Aftenblad en artikkel som tok opp parkeringsforholdene ved Eiganes gravlund. Besøkende til kirkegården er misfornøyde på grunn av det store antallet bobiler som bruker parkeringsplassene der det er skilting som tillater parkering i opptil to døgn. Det gjør gravlunden til et populært parkeringsområde for både norske og utenlandske turister.

Stavanger kommune har startet et arbeid med å utrede om det finnes mulige areal som kan brukes til dette formålet, men det er ikke lett i en allerede tettbygd by, sier Trygve Petter Nilsen til RA. Han er seksjonsleder for vei og trafikk i Stavanger kommune.

– Hva er planen for hvor bobilene skal gjøre av seg?

Det er flere etablerte og godkjente campingplasser i Stavanger kommune, hvor bobiler kan parkere og overnatte, sier han.

Det ble tilrettelagt for bobilparkering før fjorårets sesong i Sandvigå i Bjergsted. Her er det imidlertid kun seks parkeringsplasser. Da RA besøkte parkeringsområdet mandag formiddag, var det fullt.

I Bjergsted møter RA et tysk par som jobber med oversettelsen av parkeringsskiltet. Udo Meskes og Michaela Grunow er på reise rundt Europa, og har planlagt flere stopp i Norge. De har akkurat ankommet Stavanger, etter å ha vært innom Geiranger, Hardangervidda, Trollstigen, Ålesund og Bergen.

– Parkering var nesten umulig i Bergen. Der må man gjerne 20 kilometer utenfor byen for å finne en plass. Da blir oppholdet vanskeligere. Her er det betydelig bedre, sier paret, som nettopp har sikret seg en parkeringsplass.

Besøket i Bergen ble kort, grunnet begrenset parkering. De understreker at oppholdet i Stavanger kan bli lenger, på grunn av nettopp parkeringsmuligheten.

.

Lite effektiv skilting

Da RA besøkte Eiganes mandag sto 15 bobiler parkert ved kirkegården, selv om ny skilting er satt opp. Den nye skiltingen viser ikke et forbud for bobiler, men framhever heller at personbiler kan stå parkert i maksimalt to døgn.

– Bobilmiljøet har egne informasjonskilder, som Facebook-sider eller apper, for å finne parkeringsplasser, sier Irene Strand Cole, avdelingsleder i Stavanger Parkering.

En rask undersøkelse i appene Park4NIght og Campercontact, viser at flere brukere har lagt igjen forslag om parkering ved Eiganes gravlund.

– En utfordring er at noen bobiler er registrert som personbil, og av den grunn ser vi på løsninger for å supplere dagens skilting med underskilt for å forhindre at bobiler kan parkere her, sier Nilsen.

Noen dager senere ble det klart at Sørmarka Arena ville bidra til å løse utfordringen, ved å tilby fri parkering i sommermånedene for bobilentusiastene. Mandag sto én bobil parkert der.

– Hvordan jobber kommunen for å informere om parkeringsmulighetene ved Sørmarka Arena?

– Alle bobilturister som kommer til Mosvangen Camping blir henvist til Sørmarka dersom det er fullt på Mosvangen, sier Nilsen.

.
.Mer fra Dagsavisen