Nyheter

Stavanger kommune skal utføre inkasso på egenhånd

Mandag vedtok kommunestyret at Stavanger kommune tar inkassovirksomheten tilbake i egen regi. Det skal ikke lenger kreves inkassosalær i inndrivingsprosessen rettet mot kommunens innbyggere.

– Med flertallets forslag vil det fortsatt være gjeldsofre og folk som sliter. Det blir purregebyrer, utlegg i trekk i lønn, og det vil fortsatt koste penger å skylde penger – det er ingenting som er dyrere. Det vi diskuterer i denne saken er om vi skal fortsatt ha et samarbeid med et privat selskap som skal skremme ved å tilføre penger til private selskaper, sier Arbeiderpartiets Øyvind Jacobsen under kommunestyret mandag ettermiddag.

Kommunedirektøren har ingen faglige innvendinger mot en endring i praksis, og vurderer det som en politisk prioriteringssak hvorvidt arbeidet skal utføres av kommunalt ansatte eller av eksterne tjenesteleverandører.

I dag skjer innfordring av kommunale krav både ved kommunal egeninnfordring og ved innfordring via ekstern leverandør. Det er inngått en egen rammeavtale med Intrum (tidligere Lindorff) på disse tjenestene, og denne avtalen løper til 1. juni 2023. En kartlegging blant andre kommuner som har inkasso i egenregi tilsier at Stavanger kommune bør bemannes med inntil fem årsverk for å betjene dette selv, og det innebærer fire millioner kroner i økte årlige driftsutgifter for kommunen.

– Det handler om å ta ansvar for egne innbyggere. Det er vi som leverer SFO-tjenesten og andre tjenester, og da kan vi ikke bare sende ansvaret vekk til et private selskap når folk sliter. Da skal de kunne ringe oss, og ikke Intrum. Vi skal ta ansvar for innbyggerne, sier Jacobsen.

2. juni vedtok formannskapet, med elleve stemmer, følgende alternative forslag fra Øyvind Jacobsen (Ap) på vegne av Ap, FP, MDG, SV, Rødt og Sp: «Stavanger kommune tar inkassovirksomheten tilbake i egen regi slik at det ikke lenger kreves inkassosalær i inndrivingsprosessen rettet mot kommunens innbyggere. Det sikres gjennom disponeringer i HØP 2023–2026 at kommunen kan drive egeninkasso straks dagens avtaler utløper. For øvrig tar kommunestyret saken til orientering.» Mandag fikk forslaget igjen flertall fra Ap, FP, MDG, SV, Rødt, Sp, Pp, og den uavhengige representanten Christian Wedler.

– Det ligger sterkt i oss mennesker å ville gjøre opp for oss. Det handler om respekten for andre, men aller mest handler det om respekten for oss selv, sier Hilde Fahret Born (Ap) fra talerstolen.

– Med private inkassoselskapers høye gebyrer, salærer og forsinkelsesrenter, kan det lett bli en ond sirkel, legger hun til.

Ap-politikeren mener det handler om å få snudd spiralen, å hjelpe folk å ta tilbake kontrollen, og verdier.

– Vi må alle ta ansvar for eget forbruk, men som fellesskap har vi to valgmuligheter. Vi kan bidra til god forebygging, og hjelpe de som sliter med å snu spiralen. Eller så kan vi skyve de enda lenger mot kanten og enda lenger ut i avmakt, mens inkassoselskapene ler hele veien til banken, sier hun før hun fortsetter:

– Dette er en nobrainer for meg. Dette er et viktig grep i arbeidet med å redusere forskjeller og forebygge psykiske uhelse.

Høyre vil gi folk rådgivning

Stavanger kommune har sendt ut 354.000 fakturaer i løpet av de siste tolv månedene. Av disse betales rundt 95 prosent innen forfall og uten behov for videre innfordringskrav. Omtrent fire prosent av kravene må følges opp av purring eller inkassovarsel, mens om lag én prosent av fakturakravene må kreves inn gjennom videre inkassopågang.

John Peter Hernes (H) sa at at hans alternative forslag til vedtak, som han fremmet på vegne av H, V, Frp, KrF og Pp, handler om at man skal hjelpe denne gruppen mennesker, og at de har lagt inn penger til å hjelpe dem som har kommet dårlig ut økonomisk. Mindretallspartiene ønsker å fortsette dagens praksis med en kombinasjon av ekstern inkasso og kommunal oppfølging av utestående krav.

– Det handler om å innføre en ordning der både de inkassofirmaene som kommunen bruker og de som driver inn gjeld i kommunal regi, har et varslingssystem som gjør at folk får rådgivning, sa Hernes.

– Det er ikke nødvendigvis kommunen som er problemet, men en haug med ulike kreditorer som man får. Da er det ingenting annet som hjelper enn at man får rådgivning i forhold til den totale situasjonen. At man da bruker ressurser på kun å kommunalisere en tjeneste tror jeg er feil vei å gå for å hjelpe de dette gjelder.

Aps Øyvind Jacobsen mener at flertallet og mindretallet har forskjellig forståelse av saken.

– Det er ikke sånn at når man har inkassoutfordringer, at man allerede er et gjeldsoffer. Du kan fort bli et gjeldsoffer, og du kan fort havne i en sånn situasjon fordi den regningen som allerede var for stor, blir uoppnåelig stor. Da slutter man å åpne postkassen og å åpne brev, og rådgivning hjelper deg altså ikke, sa han i en replikk.

Venstre: – Opptatt av gode tjenester

Eirik Faret Sakariassen (SV) mener kommunestyret har blitt invitert til å foreta et verdivalg.

– Et valg mellom å fortsette og sørge for at folk havner i økonomisk uføre, eller om man skal si at kommunen ikke aksepterer det.

– Vi vil ikke at Stavangers innbyggere skal havne i luksusfellen. Vi vil bygge fellesskap, og kommunen skal gjøre det den kan for at innbyggerne våre ikke skal ha økonomisk usikkerhet. Økonomisk trygghet er viktig for folk. Jeg er ikke overrasket over at Høyre og Frp ikke vil ta et ordentlig oppgjør med inkassoproblemene, men Venstre og KrF? Jeg synes det er tydelig at de verdifellesskapet de har sagt at de har med Frp kommer tydeligere fram, og trumfer innsatsen for de som er mest vanskeligstilt i Stavanger.

Mette Vabø (V) forsikret Faret Sakariassen om at de er opptatt av innbyggernes gode tjenester.

– Vi brenner ikke for inkassoselskapene. Vi brenner for at innbyggerne våre skal ha gode tjenester. Inkassoselskapene har mange års erfaring, innsyn i et totalt økonomisk bilde for den det gjelder, og har derfor en lettere mulighet for å komme med en bedre løsning til de som har problemer.

– Venstre er opptatt av at innbyggerne skal få gode tjenester – ikke at alt skal kommunaliseres.

Mer fra Dagsavisen