Nyheter

Brannsport NM: – Tungt, men gøy

I helgen ble NM i brannsport arrangert i Stavanger.

Underbrannmester Stig Haugland og brannkonstabel Kristoffer Lea var blant de som deltok under NM i brannsport lørdag formiddag.

Da RA møter dem har de nettopp fullført tandemløpet, som består av flere ulike utfordringer i løpet av løypen.

– Jeg synes det gikk bra, vi gjorde alt vi kunne. Vi gikk ut med 100 prosent. Det er alltid små detaljer som kunne blitt gjort bedre, sett i etterkant, men det kan vi ikke gjøre noe med nå, sier Haugland.

– Vi gjennomførte, vi hadde det kjekt og fikk et helt greit løp, så vi er fornøyd, sier Lea.

Brannkonstabel Kristoffer Lea og underbrannmester Stig Haugland er fornøyde etter gjennomføringen av tandemløpet.

– Hvordan var det å gjennomføre?

– Det er klart å gjør dette sammen som et makkerpar er jo betraktelig mye kjekkere og ikke minst lettere. Det er sånn det er i hverdagen og – hvis vi kan gå i sammen og jobbe i lag, blir jobben mye bedre. Dette er et godt bevis på det, sier Haugland.

Begge er enige om at det var tungt.

– Ja, det er tungt, men det er tungt på jobb og av og til, så da er det godt å trene litt på hvordan man kan ha det, sier Lea.

Stig Haugland

Brannmennene, som kaller seg Pompel og Pilt i konkurransen, har trent mot brannsport NM i løpet av våren.

– Men, de siste to ukene har gått med til å planlegge, gjennomføre og arrangere arrangementet, så oppladningen har ikke vært optimal. Men, vi klarer gjennomføre og vi er godt fornøyd med det, sier Lea.

Kristoffer Lea

Tilfeldig at NM ble i Stavanger

– Hvorfor arrangeres NM i brannsport?

– Dette er en stor konkurranse blant annet i Tyskland og i USA, som nå har blitt tatt med til Norge. Vi ønsker å etablere og arrangere dette i storbyene rundt i hele landet, for å få økt fokus på at vi skal trene på jobben vi skal være god i, og at vi brannfolk kan samles på andre arenaer enn på jobb, og ha det bra i sammen, sier Haugland.

Kristoffer Lea

At første NM i brannsport i Norge, havnet i Stavanger, er litt tilfeldig.

– Vi skulle egentlig arrangert NM for to år siden, men det ble avlyst på grunn av korona. Vi hadde et prøve-NM i fjor, i litt mindre skala, bare for å se hvordan dette kan settes sammen, også er det fullskala i Stavanger i år. Forhåpentligvis har en annen av de store byene lyst til å ta det videre, sier Haugland.

NM i brannsport skal arrangeres en gang i året. I år deltar 90 deltakere totalt sett – både individuelt, i tandemløp og lag.

– Vi er en god gjeng samlet, fra hele landet – fra Tromsø, Kristiansand, Oslo, Bergen og alt innimellom, sier Lea.

Stig Haugland klemmer Kristoffer Lea etter et vel gjennomført tandemløp.

– Hva er det viktigste som kommer ut av et arrangement sånn som dette?

– Jeg tenker samholdet. Det med å etablere kontakter mellom brannvesenet på tvers av deler av landet, og ikke minst det med å ha fokus på å trene på den jobben vi skal gjør. Dette skal vi kunne gjøre helt til vi går av med pensjon. Vi skal kunne tilby innbyggerne en god tjeneste, og da er dette en god arena for å dyrke den, sier Haugland.

Stig Haugland heier på Kristoffer Lea som drar med seg en 80 kg tung dukke mot målstreken.


Barneløype

Malin Haugland (13), Sarah Haugland (10) og Lykke Salvesen Ims (13)

Det er ikke bare opplegg for de voksne som deltar i brannsport NM, men parallelt foregår en brannvernfestival med mange ulike aktiviteter. Blant annet kan barn opp til 14 år prøve seg i barneløypen. På lørdag formiddag er det Malin Haugland (13), Sarah Haugland (10) og Lykke Salvesen Ims (13) som hjelper til i løypen.

– Det er veldig kjekt. Og de som deltar er veldig flinke. Det er veldig viktig å gi de masse skryt, sier Sarah Haugland til RA.

Hun synes det har gått veldig greit til nå, og tror enda flere kommer til å komme innom løypa i løpet av dagen.

– Alle barna som deltar får premie, sier Sarah.

Et skogbrannhelikopter demonstrerte hvordan det henter og slipper 2000 liter vann. Helikopteret står på vanligvis på Torp flyplass i Sandefjord.





Mer fra Dagsavisen