Nyheter

Slik kan taket på Sølvberget bli

Det settes av tre millioner kroner til en mulighetsstudie som skal vurdere mulighetene for å etablere en takhage på Sølvberget.

– Dette er noe vi i Arbeiderpartiet og flertallspartiene er veldig positive til, sa nestleder i utvalg for miljø og utbygging, Benedicte Solaas (Ap), da utvalget behandlet en sak om å etablere en takhage på Sølvberget under et møte onsdag.

På vegne av Ap, FP, MDG og Sp fremmet hun et alternativt forslag om å sette av tre millioner kroner til en mulighetsstudie som kan ta utgangspunkt i en kostnadsutredning fra 2017, for å vurdere mulighetene for å få på plass en takhage og etablere en kafé der. I tillegg ønsker de å arrangere en arkitektkonkurranse.

– Det er for at vi skal få gode innspill på hvordan dette kan gjøres best mulig, og få det til å bli så spektakulært som vi tror det kan bli, sier Solaas før hun fortsetter:

– Vi er selvfølgelig opptatt av at det skal være lagt til rette for universell utforming, slik at samtlige av byens innbyggere har mulighet til å komme opp og nyte den spektakulære utsikten som er der oppe.

I flertallspartienes alternative forslag – som fikk seks stemmer og dermed ble vedtatt – ber de også om en eventuell kafé som bør være av en karakter som gjør det overkommelig for barnefamilier å benytte seg av tilbudet.

– Når man går ut som en barnefamilie kan det fort bli dyrt på mange steder, så vi ønsker at det skal være mulig å ha med seg familien uten å måtte betale så voldsomt mye, sier Ap-politikeren.

Slik kan taket på Sølvberget se ut i framtiden. Illustrasjon: Link Arkitektur

Ønsker å fikse taket

Kommunedirektøren har også foreslått både mulighetsstudie og arkitektkonkurranse. I sakspapirene forklarer kommunen at en mulighetsstudie vil avdekke hvilket innhold og omfang som gir bærekraft, og kan gi alternative løsningsforslag til bruk av takhagen.

– Forslaget til påbygg skal være tro mot eksisterende volumer, bevare lyskilden fra pyramiden, og kan for eksempel være valm- eller pyramidetak, samt vurderes delt opp i flere elementer framfor ett stort.

De mener at en arkitektkonkurranse og mulighetsstudie skal inkludere blant annet markedsundersøkelse, muligheter for kunnskapsheving og folkeformidling, studietur til egnet sted for å se på muligheter og høste erfaring fra referanseprosjekt, hva som innfris av klima- og miljøplanen for Stavanger kommune, interaksjon med nærmiljø og omgivelser, volumstudie, sol- og skyggestudier, prosjektforslag med prosjektbegrunnelse, og interessentanalyse.

Solaas mener det er gode elementer, og at de bør tas med videre. Videre i sakspapirene opplyser Stavanger kommune at eksisterende bygg har lekkasjeutfordringer fra glasstak og skråtak i glass, som følge av feil bruk av glassprofiler. Det må derfor vurderes om nye tiltak på taket skal gjøres før kostnadskartlegging og tiltak for å gjøre bygget tett er foretatt. For flertallspartiene er dette viktig.

– Når vi først skal gjøre noe, bør vi benytte anledningen til å tette taket, sier Solaas.

Slik kan taket på Sølvberget se ut i framtiden. Illustrasjon: Link Arkitektur

Vabø: – Dette er en gladsak

Stavanger Venstres gruppeleder Mette Vabø forteller at Venstre har veldig lyst på en takhage på Sølvberget.

– Dette er en gladsak, og noe vi i Venstre foreslo tilbake i 2015, sa hun under møtet.

På vegne av V, H og Frp fremmet Vabø et alternativt forslag om å sette av to millioner kroner til en mulighetsstudie som skal vurdere mulighetene for å etablere takhage på Sølvberget. De ønsker ikke at den skal inkludere næringsbygg, men være et areal for opphold med utsiktspunkt og beplantning av nyttevekster og insektvennlige planter.

– Noen ganger er det enkleste det beste for at noe skal bli gjennomførbart og ikke koste for mye, men som likevel kan gi masse glede til innbyggerne, sier hun før hun fortsetter:

– For ikke å snakke om å gi insekter, bier og humler et sted der de kan trives i sentrum.

Mindretallspartiene ønsker ikke å bruke midler på å etablere en kafé i takhagen, og mener det er nok serveringssteder på Sølvberget allerede.

– Vi ønsker veldig gjerne at folk skal kunne nyte medbrakt mat, og heller tenke løsninger med QR-kode for å kunne bestille ting opp på taket som de ulike serveringsstedene i bygget og området rundt kan levere, sier Vabø.

Mindretallspartienes alternative forslag falt ved votering, da utvalg for miljø og utbygging stemte for flertallspartienes alternative forslag.

Mer fra Dagsavisen