Nyheter

Kan bli avlastningsboliger: – Stor debatt og høylytte protester

Kommunedirektøren i Stavanger ønsker å samlokalisere deler av kommunens avlastningsboliger på Mosvangen.

Kommunedirektøren i Stavanger foreslår å plassere nye avlastningsboliger på Mosvangen ved siden av Dagaktivitetssenteret og sanseavdelingen. Formålet med prosjektet er å samlokalisere deler av kommunens avlastningsboliger, slik at kommunen kan gi avlastning i en bolig som er tilrettelagt for både brukernes og framtidens behov. Disse boligene skal gi avlastning til familier med barn med nedsatt funksjonsevne – både utviklingshemming og fysiske og psykiske helseutfordringer, men noen av tjenestemottakerne vil også være eldre.

Kommunedirektøren tror at en samlokalisering i større grad kan bidra til økt brukermedvirkning, et mer fleksibelt og bedre tilrettelagt tilbud for brukerne, mer effektiv ressursbruk, og møte framtidens behov med rekrutteringsutfordringer av nødvendig helsepersonell, enn slik tjenesten er organisert den dag i dag.

Vil utnytte kompetansen

– Denne saken har vært gjenstand for stor debatt og høylytte protester fra de som bruker tilbudet som eksisterer i dag. Jeg forstår at flertallspartiene har forsøkt å imøtekomme dette ved blant annet å foreslå mindre boenheter på tomten. Det kan være bra det, men vi mener det krever litt mer plass enn det vi har til rådighet på tomten. I tillegg har det så langt vært altfor liten grad av brukermedvirkning i saken, og det må med, sier Mette Vabø (V) under onsdagens møte i utvalg for miljø og utbygging. Hun legger til at hun på vegne av V, H og Frp foreslår å sende saken tilbake. De ønsker en avklaring på om det er praktisk mulig å plassere flere mindre boenheter på den tiltenkte tomten i Mosvangen.

Arbeiderpartiets Benedicte Solaas forteller at de har registrert at det har vært mye debatt om saken, men avviser at innbyggerne ikke har blitt hørt, og påpeker at det har vært arrangert møter hvor de berørte har kunnet uttale seg. På grunn av mye oppmerksomhet knyttet til saken har flertallet lagt til noen tilleggsforslag som følger behandlingen fra helse og velferd. De ber kommunedirektøren utrede om avlastningsboligene kan bygges som atskilte, mindre bygg med fire til seks boenheter i hvert bygg. De ønsker ikke at det skal være sammenkobling av byggene, men at de skal ha egen dør.

– At det skal være fire til seks boenheter er noe som ble påpekt i innspillsmøtet, så vi viderefører det vi får tilbakemelding om fra innbyggerne. I tillegg har vi et videre forslag om at byggene utformes på en arkitektonisk måte som ikke gir et institusjonspreg, og at vi sørger for videre god dialog med brukerorganisasjonene og andre fagmiljøer, sier hun.

Solaas forteller at flertallet ønsker å få utnyttet kompetansen slik at kommunen kan ta godt vare på de som har behov for det.

– Det vi prøver å få til er en optimalisering av utnyttelsen av ressurser, samtidig som vi legger til rette for et godt tilbud for brukeren med disser justeringene, sier hun.

SIS må flytte fra tomten

Foreløpig omhandler saken kun et tomteforslag til plassering av avlastningsboligene, og det er derfor ikke vurdert hvilke av dagens avlastningsboliger som skal avvikles eller beholdes. Ifølge sakspapirene antas det at tomten maksimalt kan romme 30 avlastningsplasser, men at det i første omgang vurderes å etablere mellom 20 og 25 plasser på tomten.

Videre i sakspapirene informerer kommunen om at det allerede er et eksisterende bygg på tomten – studentboliger som driftes av Studentsamskipnaden i Stavanger. SIS har planer om å flytte fra Mosvangen og etablere studentboliger et annet sted i nær framtid, så sammen med Stavanger kommune har de kommet fram til en prinsipiell enighet om å overta bygget, rive det, og bygge avlastningsboliger på tomten. Likevel er det slik at prosjektet vil være avhengig av at SIS får sine prosjektplaner om å bygge samlet studentboliger i nærheten av Universitetet i Stavanger godkjent.

Kostnaden for utarbeidelse av prosjektforslag og detaljregulering er stipulert til tre millioner kroner, og vurderes innearbeidet ved kommende tertialrapportering eller i Handlings- og økonomiplanen 2023–2026. Alternativt gis administrasjonen mandat til å bruke midler satt av til prosjekter som er under utvikling på dette området.

Hele utvalget stilte seg bak kommunedirektørens innstilling, Solaas sitt tilleggsforslag ble enstemmig vedtatt, og Vabø sitt oversendelsesforslag ble sendt over.

Mer fra Dagsavisen