Nyheter

Hektisk sommer i vente - ønsker flere ansatte

Sola flyplass har lidd av store bemanningsproblemer etter pandemien. Men de ulike selskapene ser ikke helt mørkt på situasjonen.

I slutten av mai ble sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrås (SSB) arbeidskraftundersøkelse publisert.

Fra desember i fjor til mars i år ble det registrert 10.000 færre arbeidsledige. Ikke siden 2008 har arbeidsledighetsnivået vært lavere, ifølge SSB.

Det er i og for seg positivt, men ikke for alle. For Sola flyplass betyr dette større utfordringer med å rekruttere ansatte. Og behovet for flere ansatte er stort.

– Det som har vært budskapet er at hvis en har lyst til å prøve seg på en lufthavn, er tiden inne for det nå, sier lufthavndirektør på Sola flyplass, Anette Sigmundstad til RA.

RA har tatt en prat med de ulike selskapene på Sola flyplass, for å høre hvor godt rustet de er til en hektisk sommer.

Lufthavndirektør Anette Sigmundstad forteller RA at flytrafikken ved Stavanger Lufthavn tar seg opp. – Vi har mellom fire og seks tusen reisende hver dag.

– Behovet for ansatte har eksplodert

– Det er ikke noe bedring. Det er et tøft arbeidsmarked. Vi har hatt flere prosesser og ansatt alt som er tilgjengelig og innenfor de kravene vi stiller. Men det er ganske smalt, ja. Vi får gjøre så godt vi kan ut ifra det, sier stasjonssjefen for Widerøe Ground Handling, Hilde Skåras, til RA og fortsetter:

– Vi ble, som mange andre, nødt til å si opp veldig mange ansatte som følge av pandemien. Trafikken på Sola flyplass gikk ekstremt mye ned.

Hun sier at behovet for ansatte har eksplodert.

– Det har gått fra null til 150. Pandemien har satt dype spor. Det er noen ganger tøft og møte folks krav og forventninger. Det er pandemien som snakker hos oss ennå. Selv om det ikke er pandemi som er overskriften i avisen lenger, så er det konsekvensene av den vi lider av.

Det blir ikke flere ansettelser fra Widerøe før sommeren.

– Det er for sent. De skal ha opplæring, de skal sikkerhets erklæres, de skal ha kort og gjennomføre mange kurs. Vi har nådd et punkt hvor det ikke er mulig å styrke oss mer før sommeren, forteller stasjonssjefen.

Men:

– Vi ansetter folk fortsatt, men det er knyttet til siste utlysning. Det er ingen flere utlysninger før ferien.

Økning av unge arbeidstakere

– Vi har hatt en grei respons på de annonsene som vi har hatt ute. I all hovedsak ser vi en økning i unge arbeidstakere som ønsker å komme inn i arbeidsmarkedet.

Det sier site manager for SSP på Sola flyplass, Iselin Lokøen. Hun ser litt lysere på situasjonen nå, enn tidligere.

– Det er veldig mange som ønsker å jobbe på flyplassen, og mange søker tilbake til flyplassen da de har jobbet der før.

Site manageren priser seg lykkelig for at studenter vil ta vikariat på flyplassen når de er hjemme på ferie.

– Hos oss er det mange som ønsker å jobbe når de er hjemme fra studier, og da har vi et godt grunnlag for å kunne tilby sommervikariat nå som det er mange reiseklare gjester og trafikken øker betraktelig over sommermånedene.

– Utfordrende

Det siste selskapet avisen har snakket med, er vekterselskapet Avarn Security. Både avdelingsleder Ingrid Heistein og kvalitet- og opplæringsleder Christian Emil Egenæs Lund stilte opp til intervju.

Duoen sier til RA at det er vanskelig å få tak i folk grunnet den lave arbeidsledigheten ellers i landet.

– Det er utfordrende. Men NAV har vært behjelpelige og vi har fått mye hjelp fra dem.

– Hvordan er rekrutteringsprosessen nå?

– Det er noe vi jobber med fortløpende. Det er blant annet en god del studenter som skal studere i Stavanger til høsten, som har lyst til å jobbe hos oss ved siden av studie, sier avdelingsleder Ingrid Heistein og fortsetter:

– Vi har annonser ute, samtidig så prøver vi å rekruttere internt. Vi har et godt samarbeid med AS og andre og vektere fra andre flyplasser som vi kan rekruttere ved behov. Men vi trenger flere ansatte. Det er ikke enkelt, og det er mange som er i samme båt som oss.

Kvalitet- og opplæringsleder Christian Emil Egenæs Lund i Avarn Security, forventer en travel sommer.

– Absolutt. Trafikken øker nå, og sånn pleier det å være hver sommer. Nå er det enda flere reiselystne folk som vil på ferie etter to år med pandemi. Samtidig når flyplassen sliter med rekruttering, vil det bli travlere enn normalt, erkjenner han.