Nyheter

Abid Raja vil fortsette å jobbe for å få medisinutdanning i Stavanger

Universitetet i Stavanger er skuffet over at regjeringen ikke ønsker å etablere nye medisinutdanninger i Norge, og ber Stortinget om å snu avgjørelsen. Abid Raja og Venstre forsikrer at kampen for å utdanne leger i Stavanger ikke er over.

12. mai satte forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) foten ned for medisinutdanning i Stavanger da revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram.

– Det tror jeg kom som et sjokk på politikere, universitetet og Stavanger, sier Abid Raja (V), stortingspolitiker og medlem av utdannings- og forskningskomiteen til RA.

Han synes det virker som at Ola Borten Moe ikke er interessert i å hjelpe UiS med å få medisinutdanning til Stavanger, og mener det er synd at Rogaland ikke har noen statsråd i regjering som kan ta kampen.

– Min oppfordring til universitetet er at de bør invitere statsministeren på besøk. Det er tross alt statsministeren som har det overordnede ansvaret for hva regjeringen gjør, sier Raja.

– Hvorfor bør det etableres medisinstudier på UiS?

– Norge trenger flere studieplasser når det gjelder medisin. Rundt halvparten av legene som utdannes, utdannes i utlandet. De drar til Polen, Ungarn, Slovakia og andre land fordi det ikke er studieplasser i Norge, men de kommer tilbake til Norge for å jobbe. Da er det rart at vi som verdens rikeste nasjon – og som trenger medisinere, ikke velger å utdanne dem selv i Norge, sier Venstre-politikeren før han fortsetter:

– Å opprette medisinutdanning i Stavanger skal ikke gå på bekostning av andre medisinutdanninger i landet. Man skal ikke ta studieplasser fra andre – dette skal komme i tillegg.

Nestleder i Venstre Abid Raja er skuffet over at regjeringen ikke ønsker å etablere et nytt medisinstudie i Stavanger, men forsikrer om at kampen ikke er over.

– Regjeringen må endre mening

I stedet mener regjeringen at det er viktig at de eksisterende medisinutdanningene tar en større del av helsetjenesten i bruk i utdanning av leger. Videre i revidert nasjonalbudsjett skriver regjeringen at nyetableringer krever omfattende investeringer og ikke er kostnadseffektivt for å øke utdanningskapasiteten. Regjeringen mener at flere medisin­utdanninger vil øke rekrutteringsutfordringer og fragmentere fag- og forskningsmiljøene.

– Jeg tror dette er oppkonstruerte argumenter. Jeg har hatt et møte med universitetet som sier at de ikke trenger investeringskostnader, og er det slik at regjeringen mener de trenger et nytt bygg bør de gi dem et nytt bygg. Dette handler om politisk vilje, og regjeringen har ikke politisk vilje til å hjelpe Rogaland og stille opp for Stavanger, sier Raja.

– Er det muligheter for at Venstre kan klare å få regjeringen til å endre mening om medisinutdanningen på UiS?

– Vi mener at regjeringen må endre mening, og at de må snu i spørsmålet, sier Venstre-politikeren. Han legger til at kampen ikke er over, og forsikrer om at Venstre kommer til å jobbe for å få på plass studieplasser i medisin i Stavanger.

– Uforståelig

Prorektor for innovasjon og samfunn ved UiS, Rune Dahl Fitjar, sier at universitetet er skuffet over regjeringens avgjørelse.

– Vi ber til Stortinget om å gjøre om på beslutningen. Jeg mener det vil være synd for Norge å ikke få brukt den kapasiteten og kompetansen vi har i regionen og på UiS til å utdanne flere medisinstudenter, sier han.

Men god drahjelp fra regionale finansieringskilder har universitetet skaffet det de trenger av investeringskostnader.

– Det vi ber om er studieplassfinansiering, sier Dahl Fitjar.

Gruppeleder i Venstre, Mette Vabø, mener at en medisinutdanning på UiS er viktig for å tiltrekke seg studenter til byen – og beholde dem.

– Det er viktig for å få nok leger i kommunen. Hvis vi utdanner egne leger her, er det større sjanser for at de blir i byen, og velger å bosette seg og jobbe her, sier hun til RA.

At regjeringen ønsker å sette en stopper for etableringen av medisinutdanningen i Stavanger, synes gruppelederen er uforståelig.

– Det er fattet på feil beslutningsgrunnlag, og jeg klarer ikke å forstå logikken bak det når de sier at det er dyrere, sier hun og legger til at hun er skuffet over at de lokale partiene ikke står opp for saken og sier ifra.

Vabø etterlyser klare uttalelser fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet om at de ønsker å få på plass utdanningen, og at de vil jobbe for det.

– Vi trenger støtte fra regjeringens egne lokale og regionale avdelinger, sier hun til RA.

Jobber for psykologistudium

Fungerende Stavanger-ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp) synes regjeringens beslutning er både trist og feil, og frykter de ikke klarer å snu den.

– De har gjort en vurdering og landet på dette, sier hun til RA før hun fortsetter:

– Senterpartiet i Rogaland har hatt et vedtak på dette i flere år, Ap samler seg, og vi har nordfylket med, men vi har møtt motstand fra de etablerte universitetene. Det har vært tungt.

Hun legger til at den forrige regjeringen, da Venstre hadde høyere utdanningsminister og Høyre hadde helseministeren fra Rogaland, burde fått dette på plass allerede da. Sunnanå Hausken tror ikke de klarer å få regjeringen til å snu i denne omgang, men mener det kan være håp på lengre sikt.

– Nå konsentrerer vi oss om å få på plass psykologistudier. Det fortjener Rogaland, sier hun til RA.

UiS’ direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Anne Selnes, er også opptatt av at universitetet skal få profesjonsstudium i psykologi. Nå venter UiS på svar på søknad fra Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) i løpet av juni.

– Denne regionen og Norge har et veldig behov for et slikt studium. Det er lange ventelister hos psykologer og alvorlig for mange barn og unge. Vi håper det blir opprettet nye statlige studieplasser i psykologi, og disse bør legges til studiesteder som i dag ikke har den utdanningen, slik som i Stavanger, sier Anne Selnes.



Mer fra Dagsavisen