Nyheter

Framtidens forskere: – Ligger mye arbeid bak

Vinnerne av den gjeve konkurransen mellom forskerlinjene ved henholdsvis St. Olav videregående skole og Stavanger Katedralskole ble kåret torsdag formiddag.

– Dette var gøy. Det ligger mye arbeid bak. Vi var litt lei av hele prosjektet i april, siden det var en del problemer med båten. Men nå er alt arbeid verdt det, sier to smørblide vinnere og elever fra Stavanger Katedralskole, Sondre Hebnes (17) og Uliana Kulebyakina (20) til RA.

Klokken 10.00 arrangerte Skolelaboratoriet i realfag ved Universitet i Stavanger båtkonkurranse mellom elevene på forskerlinjene ved St. Olav videregående skole og Stavanger Katedralskole.

Gjennom skoleåret har andreklassingene tatt faget teknologi og design ved UiS. I tillegg til at elevene får 10 studiepoeng på universitetsnivå, avsluttes året med en konkurranse hvor elevene kjører selvlagde båter med fjernkontroll. Oppdraget i år var å samle inn plast fra vannet.

Hebnes og Kulebyakina har jobbet med prosjektet siden februar. Tross mye problemer med båten underveis, har de klart å forbedre den og gjort den stabil nok til at dommerne var overbevist. Det ble nemlig førsteplass på duoen fra Kongsgård.

Det var flere med på laget, men det var Hebnes og Kulebyakina som styrte båten.

– I dag samlet vi inn mye plast og båten gikk fint. Tidligere har vi hatt problemer med radiosignaler, at motoren ikke har funket og så videre. Heldigvis gikk det bra i dag og vi håper på seier, sa Hebnes til RA før det ble avslørt at de stakk av med førsteplassen.

Her heiser Sondre Hebnes båten opp, med plasten på lasset.

Interessert i teknologi

Sondre Hebnes er 17 år og har vært interessert i teknologi siden barndommen. Når han skulle begynne på videregående ville han finne en skole som hadde teknologifag. Til slutt fant han Kongsgård.

– Der var det en forskningslinje med teknologi- og forskningslære. Det hørtes artig ut, sier han, og fortsetter:

– I fjor hadde vi programmering, et fag jeg likte veldig godt. I år er det mer praktisk læring. Det vi har lært teoretisk har vi nå fått utbytte av i form av det praktiske.

– Har dere lyst til å bli forskere i framtiden, Sondre og Uliana?

– Ja, noe sånn. I hvert fall noe teknologirelatert. Det trives vi godt med, sier duoen som kjørte båten til Kongsgård fram til seier.

Vinnerbåten.

– Erkerivaler

Konkurransen og spenningen mellom St. Olav vgs. og Stavanger Katedralskole var til å ta og føle på. Hebnes innrømmer at det var knyttet stor spenning til dagens konkurranse.

– Vi har snakket en god stund om at vi skal knuse dem. Vi er erkerivaler. Heldigvis vant vi, sier han.

Markus Barkved er lærer på UiS for teknologi og design. Han har hatt St. Olav-gjengen som elever. Det var derfor en litt skuffet lærer som snakket med RA etter at Kongsgård hadde vunnet.

– Var det rett vinner i dag, Markus?

– Nå er jo jeg pro St. Olav, så jeg skulle gjerne sett at den ene båten deres vant. Jeg mener den fortjente å vinne. Men alt i alt så var det nok greit.

Han skryter hemningsløst av elevene, som han har undervist ti ganger dette skoleåret. Fem timer om gangen.

– Det har vært helt fantastisk. De er en veldig motivert gjeng. Det har vært ganger der elevene ikke har ville dra, sier han og utdyper:

– De har først undervisning på videregående fram til lunsj, så drar de til UiS etter lunsj. Det har vært ganger vi har vært ferdig halv seks-seks, og de vil fortsatt ikke dra hjem. Det er en drøm som lærer, sier Barkved.

Her er båten til St. Olav,  som kom på andreplass. Markus Barkved mener denne burde vunnet.

Samlet én plastbit i fjor

Hvert år pleier det som regel å være noen komplikasjoner underveis i konkurransen. I år skjedde det to ganger at bare en av to motorer funket på noen av båtene.

– Det er alltid litt trøbbel med motorene. Men i fjor samlet vi én plastbit. I år har vært en kjempesuksess, sier Barkved, som også vil skryte av dommerpanelet som stilte opp:

– De gjorde en kjempejobb, selv om jeg er litt skuffet over at St. Olav ikke stakk av med seieren, smiler han.


Mer fra Dagsavisen