Nyheter

Easee-Jonas i VM: - Skuffende om jeg ikke vinner

Jonas Helmikstøl, Easee-medgründer, er i Monaco for å vinne Entreprenør-VM.

– Monaco er som en film. De har virkelig stelt i stand her. Dette er kanskje den største kåringen innen entreprenørskap i verden. Det er ikke på mange andre områder at gründere blir framhevet på denne måten, sier Jonas Helmikstøl til RA på telefon mens han sitter på rommet sitt på ett av de fineste hotellene i Monaco.

Easee-medgründeren og toppsjefen i elbillade-selskapet på Forus er med i «EY World Entrepreneur Of The Year». I januar vant han den norske versjonen. Nå er én av 41 internasjonale gründere og entreprenører fra hele verden som kjemper om gull i Entreprenør-VM.

– Har en god sjanse

– Forventningene mine? Jeg må være ærlig og si at jeg blir litt skuffet om vi ikke vinner. Easee har gjort så utrolig mange bra ting. I tillegg til den enorme veksten vi har oppnådd, står vi for noe mer. Bedriftskultur, endre strømnettet og produkter som gjør at vi kan kloden videre til kommende generasjoner. Vi har en god sjanse til å vinne, sier Helmikstøl.

Han vil formidle noe mer enn bare et selskap som får det til og som skaper arbeidsplasser og vekst.

– Å ødelegge planeten – og folk – blir rettferdiggjort fordi man tjener penger. Hva er greia med det? Planeten er til for å serve oss, da må vi serve planeten. Slik at våre barn kan vokse opp på en planet som er bra. At noen er villige til å la barna arve våre problemer finner jeg meg ikke i. Det går ikke an. Vårt budskap går lengre enn vekst og tjene penger. Det tror jeg legges merke til her i Monaco.

Faktisk hadde den unge gründeren fra Jørpeland tenkt å takke nei til å delta på den internasjonale kåringen i Monaco.

– Jeg følte at jeg ikke kunne prioritere dette. Jeg bryr meg om Easee, ikke meg selv. Det er så mye som skjer rundt Easse på globalt plan nå at jeg tenkte rett og slett å takke nei. Haha, jeg er glad jeg ikke gjort det. Denne kåringen er en mulighet til å vise seg fram, vise fram Easee. Knytte kontakter, påvirke andre med vårt budskap. Man blir jo lagt merke til over hele verden her. Det overrasket meg, forteller Helmikstøl, som sier det er flere av de andre entreprenørene han vil treffe og snakke med.

Fra tre til 400 ansatte på fire år

Sandnes-selskapet Easee ble startet i 2018. På fire år har de gått fra tre til 400 ansatte. I 2021 omsatte selskapet for 1,4 milliarder. Selskapet er estimert til å være verdt fire milliarder kroner. Easee eksporterer til 21 land.

Hittil i år har Easee omsatt for 800 millioner kroner. 150.000 enheter solgt. Det er jo «insane» når man tenker på det. I det daglige er det ikke noe vi tenker så mye på. Vi «gønner» på. Det er faktisk herlig å være her og få litt perspektiv og se at vi har mye å være fornøyd med. Vi er en så vanvittig god gjeng mennesker i Easee.

– Easee har oppnådd mer enn det mange andre av deltakerne her har oppnå på mange, mange år, sier gründeren.

20 mrd. i omsetning om fire år

Veksten siden selskapet ble startet for fire år siden har vært eventyrlig. Hvor går ferden videre de neste fire årene?

Helmikstøl tenker.

– Nå er vi allerede Europas største produsent av elbilladere. Over en halv million enheter er levert. Det er langt foran alle konkurrentene, som vi vet om. Om fire år … Vi ender nok på en omsetning på to milliarder kroner i år, minimum. Så er det fem milliarder neste år, ti milliarder året etter. Omsetningen bør minimum være 20 milliarder kroner om fire år – forhåpentligvis, svarer Helmikstøl.

Å vokse så fort kan også være utfordrende.

– Det er vanskelig å vokse i det tempoet vi gjør. Det er folkene og kulturen som gjør at vi klarer det. En ting er å opprettholde kulturen når man er få, en annen ting er å klare det når vi blir flere tusen ansatte, sier Helmikstøl.





Mer fra Dagsavisen