Nyheter

ONS nærmer seg: – Ikke bare «oljemesså» lenger

Mye er nytt på årets ONS, blant annet går de for å være et energimøtested, ikke en oljemesse, som de tidligere har vært kjent for.

ONS 2022 går av stabelen mandag 29. august til torsdag 1. september.

– Jeg er ekstremt optimistisk for årets ONS. Det kommer til å bli et fantastisk arrangement. Vi er tilbake igjen etter korona. Vi fyller opp hele Tjensvoll med folk fra energiverden, med folk som kommer fra stort og smått over alt. Vi har masse nye ting vi vil vise, og vi tar inn over oss hele energibildet, sier ONS-sjef Leif Johan Sevland, til RA.

Han forteller at de har utvidet porteføljen, og at de skal bruke Vågen på en enda mer aktiv måte enn før.

– Vi har også flotte plasser for de som er unge og skal finne veien videre og ta yrkesvalgene sine, og ikke minst har vi rom for vekstselskaper (Scale-ups) som etablerer seg, sier Sevland.

ONS-sjefen gjør det klart at han er gruelig spent og gleder seg til alt.

– Det er fortsatt tre måneder til, så her er det bare til å jobbe videre i prosjektet for å sørge for det blir så godt som mulig. Det aller viktigste for meg er å se folkene igjen, folk gir meg energi, sier han.

– Å vite at det kommer så mye folk fra så mange forskjellige plasser, og at de møtes, snakker sammen og finner gode løsninger, gir meg mye, sier Sevland.

Fra Nordsjøen til Stavanger

– ONS har navn på seg for å være «oljemesså,» vi er stolt av det ordet, men dere vil se at vi nå har tatt skrittet fullt ut, og vi er et energimøtested til de grader. Det vil gjenspeiles ute på standene, på utstillingen og på programmet, sier ONS-sjefen.

Han mener programmet ser veldig bra ut, og påpeker at dette blir en av de aller største utstillingene for ONS noen gang.

– Et viktig bakteppe er at vi skal vi skal speile, vise og fremme energitransformasjon under ONS. Det er ikke bedre laboratorium for det enn vårt nærområde. Det er Nordsjøen som er energitransformasjonens mor, og det er kanskje det viktigste stedet i verden som i sum gjør mest i forhold til energiomstilling, ny teknologi og ny utvikling, sier Sevland.

Han understreker at Norge ikke størst på alle de områdene, men Nordsjøen er.

– Vi tar innover alt det som skjer i Nordsjøen, og bringer det til ONS, og sørger for at ONS er energitransformasjonens laboratorium, der alle disse tingene får et fokus.

Handler om tillit

Leif Johan Sevland, President & CEO ONS

Årets tema for ONS er «Trust», altså tillit på norsk.

– Tillit er det som binder oss sammen som mennesker. Det er limet i samfunnet, sier ONS-sjefen.

Han viser til at man blant annet må ha tillit til ledere i samfunnet for å løse klimautfordringen, og man må ha tillit til ledelsen i bedrifter, virksomheter og i relasjoner mellom mennesker.

– Hvis du skulle oppsummert hvordan ONS 2022 blir, hva ville du sagt da?

– Jeg hadde i hvert fall booket meg inn, og kommet meg opp på Tjensvoll på dagtid og vært i Vågen på kveldstid. Dette blir stort. Det blir noen fantastiske dager, sier Sevland.

Dette blir nytt

Det er flere ting som blir nytt under årets ONS. Blant annet:

  • Net Zero Markets. Europas største konferanse for fornybar og lavkarbonenergi. En egen arena med et stort program på hydrogen, havvind, batterier, karbonfangst- og lagring, og solenergi.
  • ONS+. Stavanger sentrum fylles med underholdning, debatter, podkastinnspillinger og faglig innhold på kveldstid.
  • ONS Young. Enorm interesse fra lærlinger, studenter og unge som ser muligheter i energibransjen. Studenter og lærlinger inviteres spesielt, og får gratis inngang til utstilling, ONS Young, ONS Net Zero Markets, ONS Scale-ups, ONS Technical Sessions og ONS Centre Court.
  • ONS Scale-ups. Energiselskapene og finansmiljøet er på ONS fra før, men når får vekstselskaper (Scale-ups) en egen arena å møte disse på. Det er stor interesse fra små vekstselskaper som vil møte bransjen og få nye partnere og investorer.

– Jeg tror vi er det eneste stedet i verden som har et møtested som inkluderer alle energiformene, hvis jeg kan bruke det ordet. Det er ikke bare at vi inkluderer de, men at de til de grader er til stede på ONS. Batteri, solenergi, havvind, hydrogen, og karbonfangst- og lagring, er tungt til stede, sier ONS-sjefen.

Målet er å bygge på det ONS hadde av visningsareal i 2018, noe der er i rute med for øyeblikket.

Uten Kina og Russland

Sevland forteller at både krigen i Europa og pandemien påvirker årets ONS.

– Russiske selskaper er ute. Tilsvarende har ikke kinesiske selskaper lov å komme på besøk til utlandet på grunn av korona. Så kinesiske og russiske selskaper er borte i stor grad i år, det blir bare noen få kinesiske. Men, til gjengjeld har vi forholdsvis flere fra Europa og Norge, så den andelen går opp, noe som er veldig positivt.

Nyeste fra Dagsavisen.no: