Nyheter

Stavanger gir musikkstøtte til Ukraina: – Det har en enorm effekt

Kommunen gir 50.000 kroner til ukrainske byer.

Både Stavanger og Ukraina er med i det internasjonale nettverket Intercultural cities programme (ICC), som to av rundt 140 medlemsland og -byer. Da krigen brøt ut i februar innkalte ICC, som er forankret i Europarådet, til hastemøte for å finne ut hva de kunne bistå med. Stavangers ICC-koordinator Ingrid Hauge Rasmussen fikk raskt avklart fra ordfører og varaordfører at kommunen kunne tilby finansiell støtte dersom det var noe de ukrainske byene trengte hjelp til.

Ukrainas ICC-koordinator Kseniya Rubicondo hadde møte med landets fem medlemsbyer, og kom tilbake til Stavanger med et ønske om tilskudd til en serie orkesterkonserter i Odesa. Det fikk de, og onsdag var Rubicondo på plass i Stavanger for å treffe og takke fungerende ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp) og fungerende varaordfører Dag Mossige (Ap).

– Takket være støtten fra Stavanger er Odesa den første ukrainske byen som går i gang med musikkprosjektet Creative Force. Prosjektet skal være en oppløftende støtte til ukrainere som ble igjen i landet, som kjemper og som jobber som frivillige, sier Rubicondo til RA.

– Støtten fra Stavanger er veldig verdifull. Ikke bare den økonomiske biten, men også det at ukrainere i Ukraina føler at andre europeere tenker på dem. At andre ønsker å hjelpe dem og vil at de skal være en del av den frie verden, ikke den verdenen Russland vil ha dem inn i. Det er både oppløftende og inspirerende, legger hun til.

Musikerne bidrar til seier

I Odessa er det det kommunale orkesteret som skal spille konserter i byen, og allerede mens Rubicondo var på besøk i Stavanger gikk første konsert av stabelen i Ukraina. Hun sier konsertserien og det nye prosjektet betyr mye for beboerne i Ukraina og Odesa.

Her spiller orkesteret i Odessa, Ukraina.

– Det har en enorm effekt. Orkesteret spiller ukrainsk musikk, og sier med det at livet går videre, at man må stå opp om morgenen og gjøre det man må gjøre. Det er vanskelig å forestille seg hvordan det er at landet ditt er i krig. Det er farlig hver dag og bombingen slutter aldri. Musikken er lyset, en inspirasjon og håp, sier Rubicondo til RA.

– Det er påvist at musikk hjelper, og folk trenger det virkelig nå. Musikerne som spiller er i samme situasjon som alle andre i Ukraina; de har familier som er i fare eller de har en i familien som har kjempet i krigen. Musikerne bidrar til seier på deres egen måte, legger hun til.

Den ultimate bruken av kunst

Stavangers ICC-koordinator Ingrid Hauge Rasmussen sier de har blitt gjort oppmerksom på at Stavanger er den første ICC-byen som har gjort noe direkte for Ukraina, i Ukraina, og hun synes Creative Force er et flott prosjekt å støtte.

– Her skal kunsten brukes til å lindre, trøste, gi inspirasjon og håp, og det er den ultimate bruken av kunst. Det synes vi var et fantastisk forslag, sier Hauge Rasmussen til RA.

Også fungerende varaordfører Dag Mossige (Ap) synes dette er en fin måte å hjelpe på, og han håper Stavangers bidrag kan føre til at flere ICC-byer hjelper til.

– Vi er glad bidraget fra Stavanger har kommet så konkret til nytte i denne situasjonen, og for at vi kunne reagere raskt og bevilge penger til oppstarten av prosjektet. Så håper jeg at vi, ved å vise lederskap innen ICC-nettverket, kan inspirere andre byer til å hive seg på, sier Mossige til RA.

Totalt får Ukraina 50.000 kroner av Stavanger, noe som er den høyeste summen som kan gis uten at saken må til politisk behandling først.

– Kultur er viktig for den psykiske folkehelsen. Vi så selv hvor viktig det var for oss under pandemien, og når du er i en så forferdelig situasjon som Ukraina er det ekstra viktig, sier Mossige.

Nyeste fra Dagsavisen.no: