Nyheter

Ryger eller Rygr – håndball eller øl?

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at elitesatsingen til Viking og SIF slo seg sammen til Ryger Håndballklubb Stavanger – bortimot likt bryggeriet Rygr på Kverneland.

Som kjent har Viking HK og SIF igjen slått seg sammen for å skape en toppklubb i håndball. Navnet ble presentert i pausen under opprykkskvalifiseringen mellom Viking HK og Kristiansand søndag.

Ryger Håndballklubb Stavanger er navnet som er blitt en «snakkis» de siste dagene.

«Et forferdelig dårlig navn.», «Hva er betydningen av «Ryger»? Aldri hørt før» og «Hva skjedde med det vakre Stavanger-navnet?» lyder kritikken fra siddiser på Twitter.

Flere var misfornøyde med det det nye navnet Ryger Håndballklubb Stavanger.

Styreleder i Viking HK, Tor Henrik Knutsen, tar det hele med slående ro.

– Jeg tror at for mange er et nytt navn litt skummelt. Det er en tilvenningssak. Nå ble det lansert i går, og selv for oss i styret, som har vært med å godkjenne dette, er det litt uvant. Men jo mer vi tenker på navnet, jo mer rett tenker vi at det er, sier Knutsen til RA.

Tor Henrik Knutsen

Daglig leder i Rygr Brygghus, Sune Aabø Parker, har også fått med seg navnebyttet. På Facebook-siden til Rygr Brygghus skriver han at de har registrert oppmerksomheten det skaper med samme navn som et bryggeri med nasjonal distribusjon.

Aabø Parker skriver i en SMS til RA at han ser utelukkende positivt på navnevalget, selv om at han synes navnet passer bedre for et bryggeri enn en håndballklubb.

– Vi har hatt navnet Rygr i nærmere fem år allerede. Vi har valgt å droppe en vokal i vår måte å skrive det på for å gjøre det til vårt eget og enda mer tro mot språket man hadde i vikingtiden.

– Samlet for regionen

Tor Henrik Knutsen i Viking HK forteller bakgrunnen for navnevalget:

– Vi tenkte i hvert fall ikke på bryggeri da vi valgte navnet. Det er et navn som er kommet fram i forbindelse med navnekonkurransen vi hadde før vi hadde valgt oss et navn, sier han og utdyper:

– Det har forbindelser til Rogaland fra gammelt av, før vikingtiden. Det er bakgrunnen for navnet. Vi ønsker et navn som kan være samlet for regionen.

Begrensninger i reglementet til Norges idrettsforbund gjorde det lettere for Viking HK og SIF, nå Ryger, å tenke utradisjonelt og gå en litt annen vei.

– Det som er viktig å skjønne er at Stavanger håndball eksisterer, Viking håndball eksisterer, og det finnes mange klubber med Viking-navnet i, sier styrelederen.

Elitesatsing

At Viking HK og SIF slår seg sammen betyr at de vil gi regionen et nytt elitelag i håndball. Det var også en av bakgrunnene for navnevalget.

– Nå bygger vi en elitesatsing, ikke bare for Viking og SIF, men for hele regionen. Derfor ønsker vi at alle får et forhold til dette nye navnet, sier han og fortsetter:

– Vi vise, spesielt sportslig, hvem vi er. Hjelpe klubber med trenerressurser, kursing, være forbilder for ungdom. Den biten er viktig. Da bygger man noe i praksis som man kan bygge høyere opp.

Styrelederen håper de lykkes med satsingen, og ser ingen problem med at det er nærmest tilsvarende navn som Rygr bryggeri.

– All ære til bryggeriet som lykkes, men jeg tror ikke vi skal blande kortene her. Jeg tror vi kan lykkes med dette navnet på lik linje som de kan. Jeg ser ikke noen motsetninger mellom det.

Ryger var navnet på en folkegruppe i folkevandringstiden og vikingtiden i Norge. Rygene var folket i det sørlige Vestlandet, omtrent tilsvarende dagens Rogaland, og rygeneopphavet til Rogaland. Rygene er nevnt allerede 500-tallet og er omtalt i Snorres kongesagaer. Rygene kjempet blant annet mot Harald Hårfagres i slaget i Hafrsfjord sammen med horder, egder og teler.

Mer fra Dagsavisen