Nyheter

Ny Kåkå-festival : – Bør være en større del av offentligheten

Kåkå lanserer enda en festival for folk som er ute etter mer kunnskap.

Kåkå kverulantkatedralen er et frittstående debatt- og litteraturhus i Stavanger. Det åpnet i 2014. I oktober 2017 ble økonomifestivalen Kåkånomics lansert.

– Erfaringen fra økonomifestivalen ligger til grunn for et ønske om å lage en filosofi- og vitenskapsfestival, sier festivalsjef i Kåkå, Jan Inge Reilstad til RA.

– I Norge kryr det av ulike festivaler. Alt fra musikk- til matfestivaler. Men det er ellers veldig lite som formidler, i festivalformat, den viktigste kunnskapen og tenkningen i Norge. Derfor arrangerte vi en økonomifestival, som ble en suksess. Nå vil vi gjenta suksessen med en filosofi- og vitenskapsfestival.

Reilstad sier at de er godt i gang med planleggingen av festivalen, som arrangeres for første gang i juni 2023.

– Nå handler det om å finne ut hvilke arenaer i Stavanger vi skal bruke, få plass et redaksjonsråd, medredaktører og invitere de store internasjonale deltakerne som er mest etterspurt i verden. Vi er veldig interessert i gode innspill og gode samarbeidspartnere, sier festivalsjefen som håper på et samarbeid med Universitetet i Stavanger.

– De kjenner til prosjektet og har kjent til det i ett års tid. Jeg håper på et godt samarbeid der og få utnytte det store nettverket som de besitter, sier han.

Dyktige fagfolk

Jan Inge Reilstad viser til økonomifestivalen når han snakker om hvordan neste festival blir. Opplegget blir mye det samme, men med et helt annet tema.

– Vi håper, som under økonomifestivalen, at vi skal ha åtte-ti forskjellige utelivsscener. Vår favorittscene er en stor pubscene som kan ta et par hundre mann, hvor folk kan komme og drikke øl og ta seg en liten matbit. Det gjør at det blir en sosial greie, samtidig som de får den aller beste kunnskapen rundt det temaet som blir en del av programmet i festivalen, sier han og legger til:

– Folk som var på økonomifestivalen har fortalt meg at det er akkurat som å få en sprøyte med dop. Man debatterer og inhalerer mye kunnskap. Det gjør at man føler på det suget om at man lærer utrolig mye. Det er målet vårt for neste festival også.

Han håper og tror at Kåkå får tak i fagfolk som vil lære bort kunnskap til nysgjerrige folk som ikke kan altfor mye om filosofi og vitenskap.

– Jeg tror det er et ganske stort sug blant folk etter kunnskap om dette temaet. Vi lover at vi skal ha de beste folkene som kan formidle kunnskapen på en god og interessant måte – akkurat slik vi hadde på økonomifestivalen.

Responsen har ikke latt vente på seg, skal vi tro Reilstad.

– Det har vært en enorm respons. Jeg la ut noe om dette for ikke lenge siden, og folk er veldig spente.

Undringsfellesskapet

Jan Inge Reilstad ønsker å lage en festival der man kan debattere og ha gode samtaler, uavhengig om man er enig eller uenig med hverandre. En møteplass mellom fagfolk og folk flest. Han mener temaet som står på programmet for festivalen i 2023 er utrolig viktig.

– Filosofi og vitenskap bør være en større del av offentligheten. Det er altfor få som driver med det på et skikkelig vis. Det bør være lett for folk flest å få tilgang til det beste innen filosofi og vitenskap, sier festivalsjefen og utdyper:

– Vi har så store utfordringer nå med alt fra ulikheter i samfunnet til klima- og miljøproblemer. Vi er på mange måter i en krisetid, og da må man ta noen viktige valg. Derfor mener vi at undringsfellesskapet er viktig nå. Ta et steg tilbake å finne fram til veien vi skal gå – en bærekraftig framtid.

Nyeste fra Dagsavisen.no: