Nyheter

David (16) skal delta i matematikkolympiade

Sandnes VGS-elev, David Eikeland (16), skal delta i den Internasjonale Matematikkolympiaden for andre gang i sommer. Han ble ferdig med VGS-matten da han gikk i 9. klasse.

Denne helgen er Norges største mattetalenter på treningssamling på Vitenfabrikken i Sandnes. Det er totalt sju deltakere, og en av dem er David Eikeland (16), fra Orstad i Klepp kommune.

Dette er ett av tiltakene i forkant av den Internasjonale Matematikkolympiaden (IMO), som finner sted i Oslo 6.–16. juli.

Det er første gang Norge skal være vertskap for den prestisjetunge olympiaden, der 110 land og over 600 deltakere kommer til Oslo for å konkurrere.

Eikeland synes treningssamlingen på Vitenfabrikken har vært gøy så langt, da RA møter han lørdag ettermiddag.

– Det er mest sosialt og gøy, også er det litt forelesninger og sånn også, sier han til RA.

Eikeland forklarer at de forbereder seg til olympiaden med å se på oppgaver, se gjennom metoder, og hvordan det er lurt å løse oppgaver.

– Hvordan synes du det er å være med på mattelandslaget?

– Det er gøy å gjøre noe som jeg er interessert i, også er det kjekt og sosialt å være med noen som deler den interessen, sier Eikeland.

Ikke første gang

Tidligere har han vært med i Abel-finalen tre ganger, og dette blir hans andre IMO. I fjor fikk han bronse i den Internasjonale Matematikkolympiaden.

– Hvilke forventninger har du til den internasjonale matteolympiaden?

– Det er i Norge, så det er ikke så eksotiske plasser å se akkurat, men det blir sikkert gøy. Nå var det digitalt i fjor, så vi fikk ikke reist ut da heller. Men det blir spennende å se hvor mye jeg greier, sier Eikeland.

På IMO deltar elevene individuelt. Det er seks oppgaver, fordelt på to dager – hvor man jobber med oppgavene fire timer hver dag.

Eikeland klarer ikke peke helt nøyaktig på når han oppdaga interessen for matte, og mener han alltid har vært over gjennomsnittet interessert i matte.

– Jeg har foreldre som deler interesse og skaper engasjement også, sier 16-åringen.

Eikeland går i førsteklasse på studiespesialiserende på Sandnes videregående skole, men matematikkfagene for videregående ble han ferdig med i 9. klasse.

– Nå tar jeg noen fag på universitetet, og da tar jeg eksamen også. Jeg hadde en på onsdag, sier Eikeland.

– Hvordan gikk det da?

– Har ikke fått svar ennå … men det gikk bra, sier han og ler.

Eikeland har ikke helt fastsatte planer for hva han vil bli ennå, men sjansen er ganske stor for at det blir noe innen matte.

For de under 20 år

Den Internasjonale Matematikkolympiaden er en konkurranse for dem under 20 år, og Norge har deltatt siden 1984. Olympiadens hovedmål er å gi dyktige elever noe å strekke seg etter.

Det er prestasjonene i Abelkonkurransen og den nordiske matematikk-konkurransen NMC som avgjør hvem som får representere Norge i IMO.

– Equinor Morgendagens Helter er stolt sponsor av den Internasjonale Matematikkolympiaden. Den har vært arrangert 63 ganger rundt i verden, men det er første gang den arrangeres i Oslo. Rundt 110 land, og 600 deltakere kommer da og konkurrerer i matematikk. Dette er folk som ikke har begynt på høyere utdanning, mesteparten er videregåendeelever eller yngre, sier Thea Rustad, prosjektleder i Equinor Morgendagens Helter.

Hun mener det var midt i blinken å samle de beste matematikk-talentene i Norge på Vitenfabrikken, nærmere bestemt på Abelloftet.

– I dag har vi hatt litt foredrag om matematikk og programmering, også vi prøver å ha litt sosiale sammenkomster for å gjøre litt morsomme ting. Hvis du kommer på et fotballandslag, får du ofte landslagsdrakt og drar på landslagssamlinger, men i denne verden er det kanskje litt for lite av det, så vi ønsker å gjøre litt ekstra stats på disse ungdommene, i samarbeid med Vitenfabrikken, sier Rustad.

– Hva synes du om mattelandslaget som stiller for Norge i år?

– Jeg var så heldig å få spise middag med disse fantastiske unge talentene i går, og jeg må ærlig si at jeg ikke klarte å henge med i samtalen. Det er utrolig imponerende å se det engasjementet de har for matematikk. Det er veldig gøy å se de samarbeide, diskuterte og se engasjementet og gløden de har. Jeg sikker på de kommer til å imponere i sommer også, sier Rustad.
Nyeste fra Dagsavisen.no: