Nyheter

Ti vikingskip kommer til Rogaland

– Dette blir helt magisk, sier prosjektlederen.

Den 9.–19. juni feires Rikssamlingsjubileet Hafrsfjord – Nordvegen 2022 i Rogaland (RSJ2022). Hovedgjestene på arrangementet er ti vikingskip og deres mannskap. De kommer fra Vartdal i nord, fra Tønsberg i øst og fra Roskilde i sør, slik de nok også gjorde for 1150 år siden.

Trond Ole Paulsen, prosjektleder for RSJ2022, sier at vikingskipene blir et viktig hovedelement i den ti dager lange feiringen, som skal markere at det er 1150 år siden Harald Hårfagre beseiret sine motstandere under slaget i Hafrsfjord og med det ble Norges første rikskonge.

– Disse vikingskipene som sannsynligvis var en lokal oppfinnelse på Sørlandet, la grunnlaget for at Harald Hårfagre hadde nok ressurser i å området til å bygge en nasjon, sier Paulsen til RA.

Han mener at arrangementet symboliserer all den lokale arbeidskraften som lå bak å utstyre skipene med seil, og den teknologiske kompetansen vi hadde i distriktet for 1200 år siden for å kunne skape disse farkostene.

– Skipene var en sensasjon i hele Europa, og overrasket alle der de kom seilende. Skipene er en viktig brikke i fortellingen om rikssamlingen. Under slaget på Hafrsfjord tror man at det kan ha vært opp mot 200 skip, og 5000 galne vikinger som barket sammen – det er det umulig å gjenskape, men vi ønsker å visualisere en liten prosent av det synet som de som bodde rundt Hafrsfjord hadde på denne tiden, sier Paulsen.

Utfordrende transport

Prosjektlederen innrømmer at det har vært en utfordring å planlegge for hvordan de skal få skipene til Rogaland.

– Noen skip er store og krevende å frakte på tilhenger. Haakon Haakonsson kommer seilende fra Bergen, Gaia kommer seilende fra Sandefjord, Saga Farmann kommer seilende fra Tønsberg. Også er det en del skip som er 11–12 meter lange, noen av disse kommer på tilhenger og sjøsettes her i Rogaland, også seiler de fleste avstanden fra Haugesund til Hafrsfjord i løpet av dagene markeringen er, sier Paulsen.

– Det ene skipet fraktes fra Danmark på tilhenger, og er 17 meter langt. Det blir et syn bare det. Skipet blir sjøsatt i Rogaland. Det kommer også båter fra hele Vestlandskysten, det er været som bestemmer om de kommer til å gå over Boknafjorden den uken, eller om de tas opp på tilhenger og kjøres denne distansen. Vi er veldig spent på hvilket vær og vindforhold vi får. Noen av skipene har ikke hjelpemotor, og er avhengig av naturen, akkurat som i 872, legger han til.

Paulsen tror markeringen vil være noe som alle de omkringliggende kommunene kommer til å snakke om lenge.

– Vi tar virkelig hele Hafrsfjord i bruk i løpet av arrangementet. Dette er et event som ikke kommer til å ligne på noe annet som har blitt arrangert før. Jeg tror dette blir helt magisk. Vi er veldig spent på hvilket vær vi får. Så sant det ikke er ekstreme forhold, så skal vi få gjennomført dette på en fantastisk måte, sier prosjektlederen.

De 10 skipene som kommer til Rogaland er:

  • Gaia fra Sandefjord, kopi av Gokstadskipet.
  • Saga Farmann fra Tønsberg, kopi av Klåstadskipet
  • Helge Ask fra Roskilde, kopi av Skuldelev 5
  • Tyra fra Sandnes, kopi av Skuldelev 6
  • Gyda fra Sandnes, kopi av Skuldelev 6
  • Haakon Haakonsson fra Bergen
  • Tyra fra Øystese Freds- og kvinneskipet Embla fra Vartdal
  • Bygstadskipet fra Dalsfjorden Tylft fra Halsnøy

Mer fra Dagsavisen