Nyheter

Bok om «Kielland»-ulykken: – Ha en sunn skepsis til de som har makt

- Spesielt å ha boklansering foran etterlatte, sier forfatter Frode Fanebust.

Torsdag, under «Kielland»-konferansen på Oljemuseet, lanserte Frode Fanebust sin nye bok om «Alexander Kielland»-ulykken. 27. mars 1980 ble ett av de fem beina til boligplattformen «Alexander L. Kielland» revet av. Plattformen kantret i løpet av 20 minutter. Av 212 personer om bord omkom 123 personer. 89 ble reddet. Ulykken skjedde på Ekofiskfeltet i Nordsjøen.

Sammen med Marie Smith-Solbakken har Fanebust brukt to år på boken «Katastrofe og korrupsjon – Det skjulte spillet etter Alexander L. Kielland-ulykken».

– Jeg vil at de som leser boken skal sitte igjen med en sunn skepsis til dem som har makt, økonomisk eller politisk – både på rød og blå side av politikken. «Makt korrumperer», heter det. Og det er veldig sant, sier Fanebust til RA.

Han er ikke ute etter å henge ut enkeltpersoner eller firma, selv om de er mennesker om kommer med innrømmelser i boken, ifølge Fanebust. Det som skjedde var en systemsvikt, sier Fanebust.

Forstår de etterlatte

– Boken handler om to ting. Jeg vil vise hvordan katastrofen var. Det har gått 40 år. Jeg skriver for et generelt publikum, ikke de som vet alt fra før. Jeg vil vise tydelig hvor stor katastrofen var og hvor rystende den var, sier Fanebust og fortsetter:

– Så er det slik at mer enn 80 prosent av de etterlatte ikke har tillit til granskingen som ble gjort. Det er interessant for meg, og jeg ville se om de har grunn til dette. Nå forstår jeg godt deres skepsis.

Fanebust er utdannet siviløkonom, og senere historiker. Han har gravd i flere arkiver.

– Jeg ser en tydelig ansvarsbeskrivelse fra rederiet som eide plattformen, selskapet som driftet plattformen. De prøvde å unngå ansvar, og norske myndigheter lot dem. Hadde de ansvar? Ja, absolutt. I stedet for å få ansvaret, fikk de svære forsikringsoppgjør. Det ble en lønnsom katastrofe, sier Fanebust.

– Plattformen kantret på grunn av et tretthetsbrudd i det ene beinet. Den snudde rundt på 20 minutter. Det skulle tatt lengre tid. Da hadde flere folk blitt reddet. Det er akkurat der katastrofen ligger. Derfor omkom 123 personer. Grunnen til at «Kielland» gikk rundt var ikke på grunn av en sveiser i Frankrike som hadde en dårlig dag på jobb, men alt det som skjedde med plattformen i de fire årene etter at den kom til Norge. Den ble bygget som leteplattform, men ble brukt som boligplattform. Det ble montert fire etasjer med containere på dekk, uten at verftet godkjente dette.

Lansering foran etterlatte

Forfatteren har også en link til ulykken, gjennom sin far, Baste Fanebust.

– Far var båtkoordinator og var med og ledet de første timene av redningsaksjonen. Han var med og plukket opp folk fra sjøen. Det preget ham veldig. En sterk opplevelse. Han mistet sin beste venn.

Fanebust synes det var spesielt å ha boklansering foran etterlatte fra de omkomne i «Kielland»-ulykken.

– Det var sterkt og fint. En spesiell setting. Jeg har ingen bindinger til Kielland-nettverket. Jeg er helt uavhengig. Underveis har jeg fått mye sympati for dem. Det er de etterlatte som har drevet fram alt det som har skjedd i ettertid, ellers ville ikke noe skjedd. Ellers ville det vært glemt, sier han.

Aud-Lise Reve Rosland får fire bøker signert av Marie Smith-Solbakken og Frode Fanebust.

Boklanseringen var i en fullsatt sal i biblioteket til Oljemuseet. Flere kom bort til Fanebust og Smith-Solbakken og ga dem ros for arbeidet med boken og foredraget i forbindelse med lanseringen.

En av dem som fikk fire bøker signert var Aud-Lise Reve Rosland. Hun er søsteren til Leif Reve. Han var kranfører og verneombud i Stavanger Drilling. Han omkom i «Kielland»-ulykken.

– Bøkene skal fordeles rundt i familien. Jeg ser fram til å lese boken. Jeg føler at vi får mer og mer informasjon, men jeg tror ikke at vi noen gang vil få svar på alle spørsmålene vi etterlatte har, sier hun til RA.

Nyeste fra Dagsavisen.no: