Nyheter

Planter en Nordic Edge-klimaskog

Nordic Edge Expo tilbyr deltakere og innbyggere å kjøpe trær for å kompensere for CO2-avtrykk. Trærne skal bli til klimaskogen Nordic Hedge.

I samarbeid med Trefadder, har Nordic Edge Expo solgt trær under konferansedagene.

Tirsdag ettermiddag var det solgt 50 trær, noe som garanterer 11,5 tonn fanget CO₂ i Trefadders modell. Ett tre fanger med sikkerhetsmarginer 230 kg CO₂ per tre. Det totale antallet solgte trær vil være klart onsdag kveld.

Tormod W. Losnedal, key account manager i Trefadder, mener at en egen klimaskog i forbindelse med Nordic Edge Expo, viser godt at temaet for årets konferanse tas på alvor – «from awareness to action.»

– Klimaskogen bidrar de til litt selv, også lar de andre deltakere, innbyggere og medlemmer bidra med egne trær som bygges på denne skogen, sier Losnedal til RA.

Nordic Edge-skogen har fått navnet Nordic Hedge. Den skal bygges på hvert år under Nordic Edge Expo, slik at skogen bare kommer til å bli større og større, og vil dermed kompensere for stadig mer utslipp.

– Nordic Hedge blir plantet på et eget område, som foreløpig er i Hjelmeland. Så Nordic Edge Expo har sin egen klimaskog med Suldalsgran en timestid unna Stavanger, sier Losnedal.

Han legger til at områdene det plantes på er kvalitetssikret, sertifisert og godkjent.

– Selv om vi skulle slutte å eksistere på et tidspunkt, kommer skogen til å stå videre og fange opp CO₂. Det er en heftelse på grunnen – der skal det være skog, sier Losnedal.

Billigste og beste tiltaket

Til vanlig samarbeider Trefadder med bedrifter som vil redusere sitt CO₂-utslipp, og som ønsker å kompensere for det de ikke klarer å redusere selv.

– Vi selger vanligvis ikke enkelttrær, det er en gimmick i forhold til Nordic Edge Expo. Vi jobber vanligvis med et mye større volum enn dette, sier Losnedal.

Han forklarer at plantingen av klimaskog er et tiltak for å fange CO₂ fra luften.

– Det er noe både EU og FN har sagt er helt nødvendig for å nå klimamålene vi har satt oss, vi kommer ikke utenom det. Det å redusere utslipp er bra, men det er ikke lenger nok. Heldigvis er det mye spennende teknologi på trappene, men innledningsvis vil dette være dyr teknologi og en infrastruktur ikke alle har mulighet til å koble seg på med en gang. Da er norsksertifisert klimaskog et av de billigste og beste tiltakene vi kan gjøre akkurat nå, sier Losnedal.

Han påpeker at det som er genialt med trær, er at de virker fra dag én – med en gang du setter dem i jorden fanger de CO₂.

– Man trenger ikke noe testing eller utprøving, man trenger bare å ha kvalitetssikret områder, også er det bare å kjøre på.

Global klimaløsning

– Hvilken effekt mener du tiltak som å plante trær vil ha på klimautfordringene?

– Det har en effekt av at de fanger CO₂ fra luft. Det er så enkelt at man ut ifra kvalitet på jorden, nærmest kan regne ut vekstvilkår og på grammet hvor mye CO₂ disse trærne kommer til å ta opp, sier Losnedal.

Han påpeker at de har en samarbeidsavtale med Microsoft, som har laget en «skogtech-pakke» – som gjør at de kan bruke teknologi til å måle bredden, veksten, og hvor mye CO₂ som til enhver tid tas opp.

– Klimaskoger kommer til å være en del av den globale klimaløsningen i framtiden – de er nødt til å være det. Det er allerede for mye CO₂ i atmosfæren, som vi er nødt til å fange, enten med teknologiske nyvinninger eller med naturens egen hjelp, sier Tormod Losnedal.

Mer fra Dagsavisen