Nyheter

Åpner nytt ungdomstilbud: – Vil nå de ungdommene andre strever med å nå

– Det skal være en trygg plass med trygge voksne, hvor ungdommene kan henge uten at det stilles krav til hvem de er, hva de kan eller hva de ikke kan, sier den daglige lederen.

Torsdag åpner Røde Kors’ nye ungdomstilbud Fellesverket i Kirkegata 39. Ifølge daglig leder Synnøve Skjeldal er Fellesverket et lavterskeltilbud til ungdom mellom 13 og 25 år, hvor ungdommene selv er med på å bestemme hva tilbudet skal inneholde. Allerede eksisterer Fellesverket i 16 andre norske byer og tettsteder, og Skjeldal sier innholdet varierer fra sted til sted, men felles for alle Fellesverkene er at de har fire kjerneaktiviteter; møteplass, leksehjelp, gatemegling og arbeidstrening.

– Fellesverket skal først og fremst være en møteplass hvor ungdommene kan komme og bare være. Det skal være en trygg plass med trygge voksne, hvor ungdommene kan henge uten at det stilles krav til hvem de er, hva de kan eller hva de ikke kan. Samtidig skal det gis mulighet til læring og utvikling, sier Skjeldal.

– Hva slags type ungdommer som kommer avhenger av hva slags andre tilbud som allerede finnes, og det er med på å justere hva slags aktiviteter som blir populære. Det som kjennetegner de fleste Fellesverkene er graden av ungdomsinvolvering og at møteplassene i stor grad er ungdomsstyrte, legger hun til.

Men selv om ungdommene i stor grad styrer Fellesverket skal det alltid være voksne til stede, forklarer Skjeldal. Foreløpig er Fellesverkets åpningstider mandag, tirsdag og torsdag fra klokken 16.00 til 21.00, men dersom de får flere voksne frivillige ønsker de å utvide tilbudet på sikt.

Fellesverket Stavanger, Synnøve Skjeldal

I og med at Fellesverket i stor grad styres av hva ungdommene vil ha er ikke alle aktiviteter helt spikret enda, men Skjeldal sier det kan være alt fra ulike turneringer, til kokkekurs, jobbsøkerkurs eller sminkekurs. Det kan i grunnen være hva som helst, så lenge ungdommene ønsker det, sier hun.

– Du nevnte de fire kjerneaktivitetene tidligere. Møteplass og leksehjelp forstår jeg hva er, men hva er egentlig gatemegling og arbeidstrening? Hvordan fungerer det?

– I gatemegling er det egne konfliktverksteder hvor ungdommene møtes seks til åtte ganger i året for å lære mer om, og bli bedre kjent med, egne konfliktmønstre og hvordan de håndterer konflikt. Det er en slags bevisstgjøringsprosess hvor de lærer seg hva de kan gjøre for å minske konflikten når de opplever å stå i en, sier Skjeldal.

– Når det gjelder arbeidstreningen foregår den her på huset, og her kan ungdommene blant annet jobbe frivillig som barista eller på kjøkkenet. Jobber de på kjøkkenet er de med på å lage, servere og rydde opp etter maten som serveres klokken 17.30 hver dag. Nå har vi også fått midler til å gi ungdommer sommerjobb på Fellesverket, slik at de skal kunne få litt erfaring og tjene egne penger, legger Skjeldal til.

Vil nå de ungdommene andre ikke når

Allerede nå har Fellesverket opprettet det de kaller en “ekspertgruppe”, som består av ti-tolv ungdommer i alderen 13 til 23 år. Gruppen får et aktivitetsbudsjett, og oppgaven deres blir å planlegge, skape og gjennomføre aktiviteter for de andre ungdommene gjennom året. Ifølge Skjeldal er dette en sammensatt gruppe ungdommer, med ulik bakgrunn, skole og erfaringer. Hun mener forskjellene godt representerer ungdommer og ungdommers utfordringer i dagens samfunn.

– Den eneste føringen ekspertgruppen har er at de må lage aktiviteter som er inkluderende og som er fine for mange å delta på. Bortsett fra det bestemmer de selv hvordan midlene skal brukes og eventuelt hva slags utstyr som må handles inn

. På sikt håper vi at de kommer i prat med de andre ungdommene og fanger opp hva de ønsker seg, sier Skjeldal, som legger til at alt av aktiviteter og måltider på Fellesverket er gratis.

Fra før av finnes det flere møteplasser for ungdom i Stavanger, og for Skjeldal er det viktig å understreke at Fellesverket skal være

et tilskudd og et supplement til allerede eksisterende tilbud i byen.

– Det er ganske viktig for oss, for tanken er at vi vil gi et tilbud på siden av de andre tilbudene som finnes. Vi ser at det er behov for denne møteplassen, og tilbakemeldingene fra ungdommene så langt er at dette vil være et godt tilbud for mange. Av erfaring vet vi at dette tilbudet kan nå noen av de ungdommene som de andre instansene kanskje strever med å nå, sier Skjeldal.

– Hvorfor tror du dere når dem?

– Fordi dette er veldig lavterskel. Man kan komme inn, spise og gå igjen. Det er ingen krav til prestasjon, det er ingenting du må gjøre mens du er her og det koster ingenting. Til og med i Stavanger, som vi oppfatter som en by med høy levestandard, er det å ha færre økonomiske ressurser tilgjengelig veldig tøft – kanskje også tøffere enn i mange andre byer. Vi har erfart at ikke alle ungdommene har like god tilgang på et varmt middagsmåltid eller fritidsaktiviteter etter skolen. Og det er her ekspergruppa kommer inn. De skal lage aktiviteter som er ok og noe for alle. Man trenger ikke være kjempegod for å være med. Det er bare for gøy, sier Skjeldal.


Fellesverket Stavanger, Synnøve Skjeldal
Fellesverket Stavanger, Synnøve Skjeldal
Fellesverket Stavanger, Synnøve Skjeldal

Mer fra Dagsavisen