Nyheter

Har jobbet med russebussen i tre år: – Vi har gledet oss til dette veldig lenge

Landstreffet er i gang, og 15.000 russ skal samles i Kongeparken denne helgen.

Fredag ettermiddag åpnet endelig Landstreff Stavanger (LS) etter to år med koronarestriksjoner. Da RA er på området i 16-tiden er flere av bussene på plass og i gang med å teste anleggene sine. En av bussene – «Dunken» fra Stavanger – har satset på lyd, noe også navnet bærer preg av.

– Vi har gledet oss til dette veldig lenge. Vi har holdt på med bussprosjektet i snart tre år, så det å endelig være på LS er et høydepunkt for alle. Det er sosialt og kjekt, selv om vi var litt uheldige med været, sier Ammar Khaled til RA.

Kongeparken, russ, landstreff, landstreffet, ålgård

De er til sammen 23 gutter på bussen, og alle har kjent hverandre siden ungdomsskolen. Noen av dem er lærlinger, mens resten er spredt utover videregående skoler på hele Nord-Jæren. For å få råd til en russebuss har det blitt mange dugnader, salg av dopapir, jobbing på Viking stadion, bruk av egne (og mamma og pappas) sparepenger.

– Det som er så gøy med å ha buss er at det er lettere å inkludere folk. Vi vil at alle skal ha det gøy! Vi betalte ikke alle disse pengene for at bare vi skal ha det gøy alene, sier Khaled.

Dunker for hele Norge

– Hva håper dere helgen byr på?

– Bra musikk, bra stemning og moshpits, sier Jakob Kvitrud.

– Hvis du ikke har en brukket nese eller et brukket bein når LS er ferdig har du gjort noe feil, legger Khaled til og ler.

Russeguttene på «Dunken» synes det er helt fantastisk at de får en tilnærmet koronafri russetid.

– Det er dette vi har ventet på i to år nå. Vi er heldige som slipper, så nå vil vi utnytte det, sier Khaled.

Kongeparken, russ, landstreff, landstreffet, ålgård

Så langt synes de at LS står til forventningene – på tross av regnet.

– Jeg liker at det er busser fra hele Norge her. Det er gøy å se hvor forskjellige de er og hva folk har fått til med dem. LS er jo et veldig sosialt treff. Folk er nysgjerrige og vil sjekke ut alle andres busser, sier Khaled.

Navnet «Dunken» kommer av to ting; vodkaen Jelzin (som man får kjøpt på dunk) og lyd.

– Så da heter vi rett og slett «Dunken». Vi dunker for hele Norge og skal dunke så lenge det går an å dunke, sier Khaled og ler.

Skjer bare én gang i livet

Litt lenger inn i parken treffer vi en russegjeng bestående av russ fra Hetland og Bjergsted.

– Har dere ventet lenge på dette?

– JAAAAA, roper alle i kor.

– Det er veldig gøy å endelig være her. Det er litt dumt med været, og jeg synes synd på de som skal sove i telt, men jeg tror det blir dødsbra uansett, sier Vera Ottesen.

Kongeparken, russ, landstreff, landstreffet, ålgård

– Og hva tenker dere om helgen? Hvordan håper dere det blir?

– Jeg håper det blir mange gode minner, mange kjekke gutter, mange nye venner og god musikk, sier Thea Haugenes Gjøse, før en av bussene fyrer opp anlegget for fullt.

Dersom man ønsker å føle seg litt fin i løpet av helgen går det an å oppgradere billetten til noe som heter LS Fresh. Da får du bruke litt finere toaletter, litt finere dusj, og du får også hjelp til å fikse hår og sminke. Silje Pettersen fra Stavanger valgte å bruke noen kroner ekstra på dette, og da RA er innom i Fresh-teltet blir hun flettet av frisørlærling Sofanit Tekle fra Modern Design.

– LS er bare én gang i livet, så jeg tenkte «hvorfor ikke?», sier Pettersen og ler.

Kongeparken, russ, landstreff, landstreffet, ålgård

Så langt synes hun det er hyggelige folk og god service på LS, og hun sier det hun gleder seg mest til er alle konsertene i løpet av helgen.

– Jeg har snakket med en del tidligere russ, og alle sier at LS er høydepunktet. Det tror jeg det kommer til å bli for veldig mange i år! Jeg tror mange har gledet seg veldig, og jeg er veldig glad vi fikk en koronafri russetid, sier hun.

Arrangeres for 35. gang

Selv om det er tre år siden forrige LS ble arrangert forteller pressekontakt Aasmund Lund at de har jobbet med arrangementet hver dag siden 2019, og at alle har vært i full jobb hele tiden – selv under korona.

– Vi er kjempefornøyde med at vi endelig er i gang, og dette er det største vi noen gang har gjort. Vi skal gjennom 10.000 dugnadstimer på 48 timer, det blir 40 konserter fordelt på seks scener og Prosec, Røde Kors, brannvesenet og politiet er her for å holde det trygt og fint, sier Lund til RA.

Da billettene til LS ble lagt ut for salg i fjor ble det utsolgt på kun få sekunder.

– Festivalen har «satt seg» veldig, og de siste årene har det blitt utsolgt før vi har lansert en eneste artist. Alle vet alltid at dette blir bra, sier Lund, som forteller at festivalen arrangeres for 35. gang i år.

– Dette er gang nummer 35. Det vil si at de første som var med på LS er godt over 50 år nå, sier Lund og ler.


Kongeparken, russ, landstreff, landstreffet, ålgård

Mer fra Dagsavisen