Nyheter

Rogaland mangler revisorer: Slik vil de unngå krise

Rogaland trenger 500 revisorer de neste fem årene. Nå går bransjen sammen for å rekruttere flere og for å fjerne fordommer.

De neste fem årene trenger Rogaland 500 nye revisorer, ifølge Revisorforeningen. I samme femårsperioden vil det ved Universitetet i Stavanger uteksamineres mellom 150 og 200 revisorer.

– Det er i ferd med å bli et gap, sier Mads Hermansen, partner i revisjon i Stavanger KPMG.

– Det er tøft for utdanningsinstitusjonene å henge med i denne vanvittige etterspørselen og det er derfor i ferd med å oppstå et kapasitetsgap i Stavanger-regionen. Dermed er det utfordrende å få tak i nok kompetanse, legger han til.

KPMG i Stavanger har alene behov for oppimot 100 nye ansatte de neste fem årene, hvorav et stort antall revisorer. Allerede har selskapet over 100 ansatte på KPMG-kontoret på Forus, som huser revisorer, konsulenter og advokater.

På landsbasis trengs det 5000 revisorer de neste fem årene, mener Revisorforeningen, som advarer mot en revisorkrise som vil påvirke hele næringslivet.

– Det er krise om vi ikke får tar ikke alle vi trenger, men dette skal vi klare. Som uavhengige i næringslivet har revisorene en utrolig viktig samfunnsrolle, sier direktør i Revisorforeningen, Karen Kvalevåg.

Årsaken: – Næringslivet går godt

Årsaken til revisorkrisen er rett og slett at næringslivet i regionen går godt.

– For næringslivet har det gått overraskende bra under covidpandemien, og nå går det enda bedre, sier Hermansen.

– Mangel på revisorer er en stor utfordring for regionen. Samtidig viser det at vi er i en region hvor det er stor vekst. Vi er i en overgang fra oljehovedstad til å bli energihovedstad. Vi har grønne omstillinger, digitale omstillinger. Alt dette krever mye kompetanse framover, og da trengs det også revisorer. Utfordringen vår er den samme kompetanseutfordringer vi ser ellers i regionen, sier Eirik Øsebak, partner og leder for KPMG i Stavanger.

Kvalevåg i Revisorforeningen peker på tre årsaker til revisormangelen:

– Det ene er en betydelig vekst i revisorbransjen. I tillegg kommer det flere lovkrav om bærekraftsrapportering, som er blitt en viktig del av revisorenes rolle. Det tredje er at revisorer er attraktive for næringslivet. Mange snapper dem opp. Revisorer har en god grunnutdannelse, i tillegg til systematisert videreutdannelse, sier Kvalevåg.

Hermansen i KPMG kjenner seg igjen.

– Vi har opplevd utfordringer før hva gjelder rekruttering. Det skjer når det er ordentlige oppgangstider i regionen. Våre folk er attraktive andre steder også. Det er også en utfordring. Vi vil få folk til å se lyset, at det er revisorer som er det gøyeste, sier han.

Det er en del fordommer mot revisjon, som ikke stemmer.

—  Mads Hermansen, KPMG Stavanger

Kampanje: «Alle trenger en revisor»

Nå starter revisorbransjen en felles kampanje for rekruttere flere revisorer.

– «Alle trenger en revisor» handler om å markedsføre yrket. Det er knyttet en del fordommer mot revisjon, som ikke stemmer. Det er ikke bare å sette sammen tall og sette rød og grønn hake mens man støver ned på et kontor. Man må være en «people person», man er ute blant kunder og snakker med folk. Man må kjenne næringslivet og kjenne den teknologiske utviklingen. En variert og spennende jobb, sier Hermansen.

Revisorforeningen mener bransjen ikke har vært flinke nok til å belyse hvor attraktivt det er å være revisor.

– Vi må få bort mytene om at det bare er tall og kjedelig. Noen tror også at digitaliseringen gjør at revisoren forsvinner. Snarere tvert imot. Nå skal hele bransjen spille på lag. Nå skal vi fortelle hva revisjon egentlig er og hvor viktig det er for samfunnet. Veldig få forstår hverdagen til en revisor. Det må vi få fram for å få flere til å velge utdanningen, sier Kvalevåg.

Karen Kvalevåg, administrerende direktør i Revisorforeningen.

UiS har 25 studieplasser på master i regnskap og revisjon per år. UiS har de to siste årene uteksaminert mellom 40 og 45 personer hvert år. UiS forventer at antallet vil være det samme i årene som kommer.

Selv om UiS har 25 studieplasser til masterstudiene, pleier universitetet ofte overbooke antall studenter, slik at flest mulig plasser fylles opp, opplyser UiS til RA.

---

Dette er en revisor:

  • En revisor er en person som utfører revisjon. Revisor skal være uavhengig av dem som revideres og den oppdragsgiveren som revisjonen foretas for.
  • Revisjon er en uavhengig, metodisk gjennomgang innenfor et avgrenset område for å forsikre seg om at en praksis er i overensstemmelse med et sett av forhåndsdefinerte krav. Kravene kan være fastsatt i lover, forskrifter, standarder, retningslinjer.

Kilde SNL

---

Mer fra Dagsavisen