Nyheter

Rødt-Moxnes glad vi ikke fant oljå i dag

Rødt-leder Bjørnar Moxnes flørtet åpenlyst med sitt Stavanger-publikum da han gratulerte med 5-1 og hyllet Statoil.

– Gratulerer med den knusende seieren, lød det i Bjørnar Moxnes’ publikumsfrieri under det som var den første 1. mai-feiringen siden 2019 uten smitterestriksjoner. Anslagsvis 2000 møtte opp i vårværet, der Moxnes fyrte løs mot energipolitikken til Ap og Høyre – og avviste at Frp i opposisjon taler vanlige folks sak.

Frp har som kjent i likhet med Rødt tatt til orde for makstak på strøm.

– Vi er ikke så lettlurte. Det var Frp i posisjon som ga konsesjon til englandskabel og stemte ja til Acer. Hun er ikke Sylvi Sosialisthaug, hun er fortsatt Sylvi Opportunisthaug, sa Moxnes om sin partilederkollega.

I energihovedstaden hadde Rødt-lederen klare meldinger om olje, vind- og vannkraft.

– Vi kan prise oss lykkelige for at vi ikke fant olja i dag. For er det noen som tror Tina Bru, Terje Lien Aasland eller Terje Søviknes ville satt foten ned for utenlandske storselskaper som vil berike seg på våre naturressurser?

Bjørnar Moxnes trakk linjene bak til konsesjonslovene og hjemfallsretten som sikret norsk råderett over vannkraften, og ikke minst de ti oljebud som slo fast at det skal være nasjonal kontroll med ressursene på kontinentalsokkelen. Dagens politikere ville ikke brukt staten til å ha opprettet et statlig oljeselskap som Equinor – eller Statoil, som Rødt-politikere fremdeles foretrekker å kalle selskapet på Forus.

– Dere kan jo spørre dem som kjemper mot vindmøller. Profitten sendes ut av landet – mens de sitter igjen med rasert natur, sa Moxnes, og slo fast at Norge er blitt vannkraftlandet som går over bekken etter vind.

Mot baser

Før sommerferien skal en tilleggsavtale om USAs og andre allierte lands tilgang til norsk territorium vedtas av Stortinget. Avtalen peker ut fire «omforente områder» i Norge der for eksempel amerikansk personell skal opptre etter amerikansk lov, og der norsk offentlighet ikke har innsyn i utstyr som lagres eller hvilken aktivitet som utspilles. Sola er pekt ut som ett av de fire områdene, og parolen «Nei til amerikansk base på Sola» var tydelig i årets 1. mai-tog i Stavanger.

Bjørnar Moxnes mener et eventuelt ja til avtalen regjeringen Solberg forhandlet fram, er et klart brudd på norsk basepolitikk.

– Siden 1949 har basepolitikken vært en bærebjelke i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk, sa Moxnes.

Gerhardsen-regjeringen fikk Norge inn i Nato, men ville hindre at landet ble et militært oppmarsjområde med fare for spenning mellom Norge og det daværende Sovjetunionen i nord. Derfor har amerikanske baser vært uaktuelt i Norge i 70 år.

Krigen i Ukraina har mobilisert folk i år, og mens noen Rødt-politikere har fått gjennomgå for sine uttalelser om Russland, er Bjørnar Moxnes tydelig:

– Vårt naboland har gått til krig mot sin nabo. La det ikke være noen tvil: Vi står her i solidaret med det ukrainske folk – og vi fordømmer Russlands grovt folkerettsstridige angrep på Ukraina, sa Bjørnar Moxnes.






Mer fra Dagsavisen