Nyheter

Nytt klima- og miljøprosjekt: – Det er nå eller aldri

Stavanger kommune sitt nye klima- og miljøprosjekt har fått navnet «Græla grønne greier». Med på prosjektet er tre unge kvinner som kjemper for en grønnere verden.

Tidligere i år lyste Stavanger kommune ut tre stillinger til et innovasjonsprosjekt for å inspirere og motivere unge til å ta flere klima- og miljøvennlige valg. Nå er det tre unge jenter som har fått æren av å ta fatt på prosjektet. Torsdag morgen ble prosjektet lansert.

– Jeg synes ikke klima og miljø blir tatt nok på alvor i det hele tatt. Vi ser på statistikk, fakta og vitenskap at det går ille veldig fort nå. Det kan man ikke se vekk ifra lenger, sier 20 år gamle Hanne Qvindesland til RA.

Hun har, sammen med 21 år gamle Marte Weberg Skipnes og 19 år gamle Live Mæland Lode, fått deltidsstilling i Stavanger kommune som prosjektmedarbeider for kommunens nye kommunikasjonsprosjekt.

Trioen fra Stavanger skal lage innholdsproduksjon rundt klima og miljø på sosiale plattformer som TikTok og Instagram. Målet er å nå ut til folk på en ny måte – helst litt yngre folk.

– Jeg håper vi klarer å ta vekk litt av skammen i det å være klima- og miljøbevisst. Klimakampen har blitt til en lek om hvem som er mest klimavennlige. Til syvende og sist må vi alle være sammen om det. Det er vår klode og vi bor alle på den sammen, fortsetter Qvindesland.

«Oljebyen Stavanger»

Marte Weberg Skipnes håper at de klarer å nå ut til folk på en konstruktiv og fin måte.

– Selv om vi bor i «Oljebyen Stavanger», hvor veldig mange jobber innenfor oljen, vil vi nå ut til flere folk. Vi ønsker en grønnere verden – det er nå eller aldri, sier 21-åringen som har engasjert seg mer og mer i klima- og miljøprosjekter de to siste årene.

Skipnes får støtte fra kollega Live Mæland Lode.

– Flere må få øynene opp for klima og miljø. Det er ganske skummelt å tenke på at vi ødelegger kloden med å ikke bry oss. Det vil vi gjøre noe med, sier 19-åringen.

– Ambisiøse mål

Miljøvernsjef i Stavanger kommune, Jane Nilsen Aalhus, har stor tro på at det å ha med seg unge folk i innholdsproduksjon vil nå ut til mange flere og yngre folk.

– Dette er et kommunikasjonsprosjekt innenfor klima og miljø der målet er å spre gode historier, ideer og tanker inn mot de unges målgruppe. Da har vi tatt med oss de unge til å utvikle dette konseptet for å være med å lage innholdsproduksjon på sosiale medier. Vi tror det vil hjelpe på engasjementet rundt klima og miljø blant de unge, sier hun.

Miljøvernsjef Jane Nilsen Aalhus er fornøyd med de tre kreative jentene kommunen har ansatt i deltidsstilling.

– Hvorfor ønsket dere å starte dette prosjektet nå?

– Klima blir satt på dagsorden og det er en veldig stor vilje til å se hva på hva man har, og vi har veldig ambisiøse mål i Stavanger kommune. Kommunikasjon er et viktig virkemiddel for å klare å gjennomføre målene.

Et konkret mål Stavanger kommune har er å redusere klimagassutslippene med 80 prosent innen 2030.

– Selvfølgelig er det veldig ambisiøst å si at vi skal stå bak det, for det er absolutt ikke sannheten i det hele tatt. Men som sagt, vi ønsker å nå ut til en yngre målgruppe. Vi skal gjøre vårt beste, sier 20 år gamle Qvindesland og får støtte fra sine to kollegaer.

Engasjerte jenter

Så … Hvorfor søkte disse tre jentene til denne deltidsstillingen?

– Jeg valgte å søke på denne jobben fordi jeg er veldig opptatt av klima og miljø. Jeg har vært aktiv på det innenfor fritiden min, har hatt det litt involvert i studiene mine og har nå lyst å se hvordan det kan bli i en jobbsammenheng, sier 21 år gamle Marte Weberg Skipnes, som studerer Sosiologi på UIS.

19 år gamle Live Mæland Lode har tross sin unge alder skaffet seg mye erfaring innen kommunikasjon, blant annet gjennom å jobbe i en ungdomsbedrift som jobber på oppdrag for flere store bedrifter og samfunnsaktører i Rogaland.

– Jeg synes det virket veldig artig. I tillegg går jeg på mediene og kommunikasjon på Vågen VGS, så jeg er veldig glad i å formidle, ta bilder og redigere forskjellige ting. Det var egentlig derfor jeg søkte. Samtidig mener jeg klima er noe alle bør vite mer om.

20 år gamle Hanne Qvindesland synes prosjektet virket interessant, og var glad for at kommunen prøvde å gjøre noe nytt innenfor klimakampen.

Selv om jeg ikke har så mye erfaring innenfor miljø så slengte jeg meg bare på. Jeg fikk jobben, så noe gjorde jeg riktig, smiler hun.


Mer fra Dagsavisen