Nyheter

Øvre Stokkavei ønskes ikke som miljøgate

Politikerne i Eiganes og Våland kommunedelsutvalg vil ikke ha Øvre Stokkavei som miljøgate, men mener det må etableres tiltak for å heve trafikksikkerheten.

I lørdagens avis skrev RA om stor skepsis blant politikerne, etter at Stavanger kommunes administrasjon har lagt fram en mulighetsstudie for den delen av Øvre Stokkavei som strekker seg fra Christian Skredvigs vei i vest, til Ytre Ring vest mot øst. De anbefaler at Øvre Stokkavei utvikles som ett gatestrekk med tre utforminger stedstilpasset de enkelte delstrekk, og at hver av disse konseptene skal tydeliggjøre gatens funksjon og bidra til et bedre samspill mellom ulike brukergrupper, trafikksikkerhet og gatekarakter.

Kommunen planlegger bredere vei, gatetun og miljøgate, men da saken var til behandling i Eiganes og Våland kommunedelsutvalg mandag ettermiddag, var samtlige politikere enige om at de ikke ønsker Øvre Stokkavei som miljøgate.

– Jeg er veldig fornøyd, sier utvalgsmedlem Cille Ihle (H) til RA før hun fortsetter:

– Det viktigste for oss er at trafikksikkerheten for barn og myke trafikanter har førsteprioritet, og vi mener at trafikksikkerhetstiltak kan ivaretas ved å se på mulighetene for at innkjørsler fra sør og nord åpnes igjen. På den måten kan trafikken sluses inn og ut der.

Sammen med Erik Hammer (V) fremmet hun følgende alternativt forslag på vegne av alle partier under mandagens møte: «Trafikksikkerhet for barn og myke trafikanter må ha førsteprioritet i Øvre Stokkavei. Trafikksikkerhetstiltak bør kunne ivaretas på andre måter, for eksempel ved å se på om innkjørsler fra sør og nord til området skal endres på, for å avlaste trafikkbelastningen på Øvre Stokkavei. Gatens særpreg med en gammel asketreallé og historiske steingjerder er viktig å ta vare på for framtiden. Kommunen må hensynta gjeldende tomtegrenser ved tilpasning av eksisterende steingjerder. Øvre Stokkavei skal ikke gjøres om til en miljøgate.»

Stort problem for utrykningskjøretøy

Ihle synes det er viktig å ta vare på gatens særpreg for framtiden.

– Jeg føler vi har en tendens til å bruke én og samme mal overalt, men det kan vi ikke. Øvre Stokkavei er såpass fin og gammel, sier hun og legger til at hun tror det kan ivaretas samtidig som kommunen gjør den mer trafikksikker.

– Det er eksisterende sykkelsti noen hundre meter unna. Kan det ikke gjøres noe der?, spør hun før hun fortsetter:

– Det var ingen tvil om at vi i utvalget var enige. Vi mener administrasjonen har begynt i feil ende – det må finnes andre alternativer.

Høyre-politikeren forklarer at med flere biler per boenhet, er det mye trafikk inn og ut i gaten.

– Det største problemet er at det kun er én adkomstvei for utrykningskjøretøyene, og det er ikke mulig for dem å komme til, sier hun.

– Vi ønsker å bevare området samtidig som vi får flere innkjørsler. Trafikkbildet er helt annet nå enn før, men vi må kunne gjøre tiltak på en fornuftig måte. Det er ingen tvil – noe må gjøres, legger Ihle til.

Opp til UMU

Mulighetsstudien peker på at gaten er en viktig samlevei for boligene som ligger rundt.

– Den har ikke gjennomgangstrafikk for bil, er skolevei for elever ved både Lassa og Eiganes skole, og en viktig kobling for gående som skal til Stokkavatnet fra Eiganes. Det er avtalt med sykkelseksjonen i Stavanger kommune at det i endelige løsningsforslaget skal tas hensyn til sykkel ved valg av belegg, sikt, krysningspunkter og kobling mot det øvrige sykkelnettet, står det i saksdokumentene.

Onsdag 27. april skal utvalg for miljø og utbygging (UMU) i Stavanger behandle saken, og Ihle håper de stemmer for det samme som kommunedelsutvalget.

– Høyre er enige med oss, og det får vi håper at de andre er også. De bør ta hensyn til vedtaket fra oss, for det er vi som er nærdemokratiet. Selv om vi ikke avgjør noen ting, er vi en høringsinstans, sier hun.

Ihle forteller at etter RAs sak i lørdagens avis, har hun fått flere henvendelser fra beboere rundt Øvre Stokkavei.

– De som har tatt kontakt er veldig fornøyde. Det er helt sikkert noen som ikke ønsker å åpne de gatene som er stengt, men jeg mener vi må kunne dele belastningen, sier hun før hun fortsetter:

– Jeg synes det er dumt hvis UMU stemmer for noe annet, men jeg tar ikke sorgene på forskudd.




Mer fra Dagsavisen