Nyheter

Finansministeren møtte oljepionerer: – Et stort privilegium

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) takket oljepionerene Rolf «Rocky» Øverland og Henry Munkejord. – De har vært helt avgjørende, sier han.

Mandag møtte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) to oljepionerer i Det skjeve tårn i Jåttåvågen i Stavanger, for å takke de som brøytet vei for næringen som har vært så viktig for Norge.

– Alle som bor i Norge bør være interessert i oppstarten av det norske oljeeventyret, og å få lov til å møte folk som faktisk var med på oppstarten synes jeg er et stort privilegium, sier statsråden til RA før han fortsetter:

– Alle har hørt om høsten 1969 og oppstarten, og da synes jeg det er inspirerende å møte folk som har vært med fra starten.

Tidligere på dagen fikk han omvisning på Johan Sverdrup-feltet.

– Som finansminister vet jeg hvor mye det betyr for min og din velferd at vi har klart å forvalte olje- og gassressursene på en så god måte, sier Vedum.

– Det finnes mange land hvor man har funnet olje og gass, og det ikke kommer fellesskapet til gode. Men i Norge har vi klart det, legger han til.

Statsråden mener at man kan se hvilken enorm rikdom næringen har ført til allerede når man flyr over Stavanger-regionen.

– Man må huske hvem som har æren for det, og alle de som har tatt valg før oss. De som har gjort at jobben min som finansminister, og for alle oss som bor her, er enklere og bedre. Vi kan takke dem, sier han og peker på Rolf «Rocky» Øverland og Henry Munkejord.

De begynte i bransjen i henholdsvis 1966 og 1967. Øverland som kontrollromoperatør på «Ocean Traveler», og Munkejord som roughneck på «Ocean Viking».

– De har bokstavelig talt stått i stormen, sier Vedum.

– Hvilken rolle har disse oljepionerene spilt for Norge?

– De har vært helt avgjørende. Det var også helt avgjørende at noen sto i den stormen og at man hadde beslutningstakere som sa man ikke slapp ut av kontrakten, men måtte borre alle brønnene og leve opp til forpliktelsene, sier han før han fortsetter:

– I Norge skulle man ikke bare få betalt for naturressursen. Det var forpliktelse til aktivitet, og det gjorde at man fant Ekofisk og de enorme verdiene det har skapt i etterkant. Det må vi prøve å lære litt av – ikke bare tenke kortsiktig på hva som gir mest mulig økonomisk gevinst her og nå, men på det som kan gi aktivitet og industri over tid.

Vedum er klar – uten pionerene som banet vei hadde Norge vært et fattigere land.

– Kanskje man hadde funnet det senere, men at man kom i gang da, har gjort at man fikk bygd industrien langs hele kysten. Det gir ringvirkninger i hele landet, og det har gitt enorme kapitalrikdommer, sier han og legger til at det som er så flott med olje- og gasseventyret er at det er et felleskapsprosjekt.

– En ting er at det løfter alle oss nå, men hvis vi forvalter det rett så løfter det neste generasjon og generasjonen etter også.

Mandag møtte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) oljepionerene Rolf «Rocky» Øverland og Henry Munkejord i Jåttåvågen.

Et eventyr

Øverland og Munkejord forteller at det var kummerlig kår i Stavanger før oljå ble funnet.

– Alt det som har skjedd rundt oljå har vært et eventyr, og det må bare fortsette, sier Øverland før han fortsetter:

– Det er mange som diskuterer hva vi skal gjøre i framtiden, og jeg får et pinnsvin i halsen som jeg ikke klarer å svelge når det snakkes om å legge ned det vi har stått i bresjen for og funnet.

Vedum mener at de siste månedene har vist hvor viktig det er for europeisk energiforsyning å ha norsk olje- og gassproduksjon.

– Legger Norge ned, tar noen andre over, skyter Munkejord inn.

– Med den usikkerheten som er i verden, er det utrolig viktig at Norge kan levere gass, sier Vedum.

Det eventyret som norsk olje- og gassproduksjon har blitt, er det ifølge de to oljepionerene ingen som hadde sett for seg.

– Da jeg jobbet på rigg og skulle begynne å borre etter olje, tenkte jeg at det var noe Araberstatene gjorde. Jeg forsto ikke riktig hva de skulle i Nordsjøen, og se hva vi fant, sier Øverland.

– Ikke over

Finansministeren forteller at olje- og gassektoren er den delen av norsk privat verdiskapning det investeres mest i.

– I mediedebatten får man noen ganger inntrykk av at det ikke investeres, men det gjør det. Håpet er at vi skal ha olje- og gassproduksjon, samtidig som vi får opp annen energiproduksjon som havvind, sier Vedum før han fortsetter:

– Diskusjonen om at olje- og gassnæringen er ferdig i morgen, er feil. Vi er ett av få demokratier som har vesentlig olje- og gassproduksjon for eksport, og det betyr mye for stabiliteten i Europa.

– Så det er med andre ord ikke over for næringen?

– Jeg mener det ikke er over, sier han og legger til at en brå slutt på næringen hadde vært forferdelig for Norge og skapt uro for de landene som står oss nærmest.

– I det siste har Norge levert mellom 30 og 50 prosent av all gassen til kontinentet. Å skape uro rundt det er helt utenkelig, sier Vedum til RA.



Mer fra Dagsavisen