Nyheter

Så mye har utleieprisene steget

Friskmelder Stavanger og Sandnes til tross for nedgang i første kvartal 2022.

Leieprisene i de fire store norske byene steg med 1,6 prosent i første kvartal 2022. Det siste året har leieprisene steget med 3,4 prosent. Det melder Eiendom Norge i en pressemelding torsdag.

– Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser at det var en oppgang i utleieboligprisene i Norge samlet i første kvartal 2022. I Bergen var det en sterk oppgang på 15,1 prosent i årets første kvartal, mens Trondheim og Oslo hadde en vekst på henholdsvis 5,8 og 0,1 prosent. Stavanger/Sandnes hadde en prisnedgang på 1,9 prosent, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Stavanger: 7,8 prosent opp det siste året

Selv om Stavanger/Sandnes har prisnedgang så langt i 2022, mener Eiendom Norge at både boligmarkedet og utleiemarkedet er friskmeldt.

– I Stavanger og Sandnes falt leieprisene kraftig fra 2014 til 2016 parallelt med oljebremsen. Nå viser utviklingen i leieprisene og boligprisene gjennom de to siste årene en sterk vekst i området. Både boligmarkedet og utleiemarkedet er her friskmeldt, sier Lauridsen.

Det siste året har utleieprisene steget med 7,8 prosent i Stavanger.

Bergen hadde sterkest oppgang med 13,4 prosent. Trondheim hadde 2,5 prosent oppgang. Svakest utvikling det siste året hadde Oslo med 2,3 prosent oppgang.

Færre boliger til leie

Antall boliger til leie på Finn.no i de store byene ved utgangen av første kvartal til 2022 er 2491. Av disse er 1314 i Oslo, 488 i Bergen, 420 i Trondheim og 269 i Stavanger/Sandnes.

– I bruktboligmarkedet har det vært en nedgang i tilbudssiden gjennom første kvartal. Dette ser vi også i utleiemarkedet. Vi har aldri tidligere registret et lavt utbud av utleieboliger på Finn.no ved utgangen av første kvartal, sier han.

I Trondheim er utbudet av utleieboliger stabilt sammenlignet med de siste årene. I de tre andre byene er utbudet på et svært lavt nivå sammenlignet med de siste årene.

– Vi tror den lave tilbudssiden delvis kan forklares med den økte formuesbeskatningen av sekundærboliger i 2022, da vi har fått tilbakemeldinger om mange ønsker å selge sine utleieboliger som følge av dette, avslutter Lauridsen.

* Statistikken utarbeides av Eiendomsverdi med data fra FINN, Utleiemegleren, Heimstaden, Krogsveen, Leiebolig, Sem & Johnsen og USBL.