Nyheter

Bruker millioner på å ruste opp lekeplasser – disse fem er foreslått prioritert

Det er satt av 2,5 millioner kroner årlig til oppgradering av kommunale lekeplasser i Stavanger. – Det er grønn politikk å legge til rette for grønne aktivitetslunger i lokalområdene, sier MDG-politiker Thomas Bendiksen.

– Det er et stort vedlikeholdsetterslep og et behov for oppgradering og modernisering av veldig mange av de kommunale lekeplassene, sier nestleder i Eiganes Våland kommunedelsutvalg og MDG-politiker Thomas Bendiksen til RA.

– Det er vel ingen partier som er imot oppgradering av lekeplasser, så dette er en sak som alle bør heie på. Men selv om alle er for, må det prioriteres midler til det, legger han til.

Ved forrige kommunevalg gikk Stavanger MDG til valg på å oppgradere lekeplassene i kommunen, og i vedtatt budsjett for 2022 ble det bestemt av flertallspartiene, at det settes av to millioner kroner i året til dette. Administrasjonen mottar årlig en halv million kroner i investeringer i varige driftsmidler til oppgradering av lekeplasser i kommunale felt, og med ytterligere to millioner kroner er nytt årlig budsjett i inneværende fireårsperiode derfor 2,5 millioner kroner. Kommunen tar utgangspunkt i at totalrehabiliteringen vil koste fem hundre tusen kroner per lekeplass, hvilket tilsvarer en oppgradering på fem lekeplasser hvert år.

Bendiksen mener at på grunn av det store etterslepet på vedlikehold, er det på tide at det gjøres noe med de kommunale lekeplassene.

– De offentlige rommene blir enda viktigere, og det er grønn politikk å legge til rette for grønne aktivitetslunger i lokalområdene, sier han.

Riddersporen lekeplass på Stokka er blant lekeplassene kommunedirektøren foreslår prioritert til oppgradering i 2022.

– Oppussing må til

Kommunedirektøren har i 2022 prioritert fem lekeplasser fordelt på tre kommunedeler – Bergåsveien lekeplass og Rogalandsparken lekeplass i Hillevåg, Neshaugen felles lek og Bergevegen nærmiljøanlegg Reilstad på Finnøy, og Riddersporen lekeplass i Eiganes og Våland kommunedel, etter tilstand på utstyr, lekefunksjon- og kvalitet, generell tilstand på arealet og beliggenhet. I sakspapirene opplyser kommunen at prioriteringene er gjort på grunnlag av sikkerhetsrapporter, tilbakemeldinger fra driftsavdelingen og ønsker fra innbyggere.

Riddersporen lekeplass på Stokka ble opparbeidet i regi av naboer på 80-tallet, og er vedlikeholdt av velforeningen siden opparbeidelsen. Bendiksen synes det er på høy tid at kommunen oppgraderer området.

– Den ble pekt på som én av de viktige plassene i kommunen av kommunedirektøren. Det er mange barneinstitusjoner i området og veldig få lekeplasser, og er veldig glad for at denne kom gjennom nåløyet og er blant de fem prioriterte, sier han til RA.

Saken skal behandles i utvalg for miljø og utbygging 27. april, men Bendiksen kan ikke skjønne at det skal oppstå uenigheter.

– Det kan komme innspill på at det er andre lekeplasser som er klare for en oppgradering, men det vil overraske meg om det blir gjort endringer i prioriteringene, sier han.

På grunn av pandemi og situasjonen i Europa er det varslet lang leveringstid på utstyr. Administrasjonen har derfor allerede lagt inn en god del bestillinger på utstyr, og det meste av utstyret er planlagt og prosjektert ut fra den aktuelle lekeplassens utforming. En omprioritering av direktørens forslag kan dermed medføre omprosjektering og ny leveringstid.

Kommunen opplyser også om at som med all annen byggeaktivitet, vil rehabilitering av lekeplasser føre til utslipp i forbindelse med transport av masser og materiale. Dette bekymrer ikke Bendiksen stort.

– Oppussing må til, og vi kan ikke la ting forfalle i klimaets navn, sier han før han fortsetter:

– Vedlikehold og oppgradering er en del av en byutvikling, så det må vi leve med. Men vi må gjøre det på den mest skånsomme og miljøvennlige måten.

Nestleder Eiganes Våland kommundelsutvalg og MDG-politiker Thomas Bendiksen synes det er på tide at flere av de kommunale lekeplassene i Stavanger fornyes. Riddersporen lekeplass på Stokka er blant lekeplassene kommunedirektøren foreslår prioritert til oppgradering i 2022.

– Dette er folkehelse

Om fem hundre tusen kroner per lekeplass er nok, for mye, eller for lite penger til oppgradering, vil ikke MDG-politikeren uttale seg om.

– Vi må forholde oss til at kommunedirektøren har gjort en vurdering av at man kommer langt med en halv million kroner. Det skal ikke skapes nye lekeplasser, så alt er tilrettelagt og jeg antar at det hovedsakelig skal oppgraderes og skiftes ut fallunderlag og apparater. Sannsynligvis blir det modernisering, men selvfølgelig også en sikring av at lekeplassene følger dagens regelverk, sier Bendiksen.

Midlene skal dekke totalrehabilitering av lekeplasser. En halv million kroner skal dekke forarbeider, eventuell drenering, møblering, inngjerding, nytt lekeplassutstyr og arbeidstimer.

De midlene som ikke disponeres i hvert enkelt prosjekt vil gå til utskifting av enkeltvis lekeplassutstyr på andre lekeplasser. I første omgang er Øvre Hedlevikveien lekeplass på Rennesøy, Mjughaug Terrasse lekeplass og Ragstubben lekeplass på Madla, og Slettmarkveien lekeplass på Tasta prioritert.

– Er dette riktig bruk av kommunens penger?

– Ja, jeg synes absolutt det. Dette er folkehelse, sier Thomas Bendiksen til RA.


Mer fra Dagsavisen