Nyheter

50 år siden Stortinget avkriminaliserte homofili – arrangerer markering

Torsdag 21. april skal det markeres at det er femti år siden Stortinget avkriminaliserte homofili. – Det er viktig at vi lærer av historien, slik at hendelser som dette ikke gjentas, sier FRI Rogalands leder.

Helt til 1972 kunne norske menn bli tiltalt og straffeforfulgt på samme måte som man ble dersom man hadde sex med dyr – gitt at påtalemyndigheten mente det var nødvendig ut ifra «almene hensyn». I år er det 50 år siden homofili sluttet å være forbudt, og den omstridte paragraf 213 lød som følgende: «Finder der utugtig omgjængelse sted mellem personer af mandkjøn, straffes de, der heri gjør sig skyldige eller som medvirker dertil, med fængsel inntil 1 aar». Norge var blant de aller siste landene i Vest-Europa som avskaffet lovforbudet mot sex mellom menn, etter en lang prosess der man diskuterte både skjerping og avskaffelse av loven.

Førstkommende torsdag skal avskaffelsen markeres.

– Det blir en todelt markering. Det blir tradisjonell politisk markering med appeller og stand i Byparken i Stavanger klokken 17, og så blir det arrangert en panelsamtale på Tou klokken 19, sier FRI Rogalands leder Karoline Skarstein til RA.

I panelet sitter lektor i historie og tidligere leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Rogaland Arve Andersen, skribent Jarl Wåge, og kvinnen som startet de første homodagene i Stavanger – Turid Tafjord.

– Hun er ansett som skeivebevegelsens mor i Rogaland, sier Skarstein og legger til at hun er spent på markeringen.

– Jeg kjenner på litt ærefrykt med tanke på historien som skal forvaltes videre. Et viktig bakteppe er at, ja – vi er heldige som har kommet så langt i Norge, men disse rettighetene må vi verne om. Dette anses som en stor seier og starten på den norske homokampen, for selv om det i årene før avkriminaliseringen var få som ble dømt, var det et enormt stigma knyttet til homofili, sier FRI-lederen før hun fortsetter:

– Det er viktig at vi lærer av historien, slik at hendelser som dette ikke gjentas. Mye av det stigmaet man opplevde på den tiden, oppleves fortsatt. Vi har ikke kommet så langt som vi liker å tro, for en forskningsrapport fra to år siden viste at folk var bekymret for at de var homofile. Da er vi ikke helt i mål.

Turid Tafjord: – Ting kan forandre seg

Markeringen er gratis – også på Tou.

– Det er for alle, men jeg har spesielt lyst til at de yngre skal komme. Min generasjon må ta vare på disse historiene. Jeg er bekymret for at vi kan glemme dem, sier Skarstein.

– Det er fint at vi er så privilegerte, men vi må forhindre at lignende skjer igjen, legger hun til.

Turid Tafjord synes markeringen er viktig fordi hun mener det er lovverket som legger føringer for holdningene i samfunnet.

– Fjerningen av paragrafen var med på å endre holdningene til homofili positivt. Det gikk fra å være noe som var straffbart, til en kjærlighet som var lovlig, og det synes jeg absolutt er noe vi må få fram. I et demokrati må vi likevel passe på at lovverket støtter opp om oss, for et samfunn er ikke mer demokratisk enn rettighetene de gir til sine minoritetsgrupper, sier hun til RA før hun fortsetter:

– Vi kan ikke ta det for gitt, men må stå opp for og kjempe for de demokratiske rettighetene. For de unge i dag er det en selvfølge, men når vi ser på det som har skjedd i Ukraina, er ingenting selvsagt lenger. Ting kan forandre seg veldig fort, og nå er det viktigere enn noen gang å være bevisste på at det vi har ikke er en selvfølge.

Skeivt kulturår

Som følge av at avkriminaliseringen av homofili skjedde for 50 år siden er 2022 skeivt kulturår. Det blir arrangert forskjellige arrangementer hele året.

– FRI fyller 70 år i år, så det skal markeres i mai. Planene er ikke satt ennå, men i utgangspunktet er alle FRI-arrangementer åpne for alle. I tillegg skal det feires Pride. Vi venter fortsatt på godkjenning av kommunen, sier Skarstein til RA og legger til at det arrangeres en festivaluke og parade.


Mer fra Dagsavisen