Nyheter

Påskehjemfart: Umulig å si hva folk kan vente seg

De siste dagene i påsken forventes det alltid mye trafikk. Hvor lange køer det blir er vanskelig å spå for Vegtrafikksentralen, men de råder trafikantene til å smøre seg med tålmodighet.

Da RA snakket med Vegtrafikksentralen Vest rundt klokken 11.30 andre påskedag, var det ingen antydninger til travel påsketrafikk på veiene mot Stavanger og Sandnes.

– Foreløpig flyter det greit, og det er ingen rapporter eller meldinger om tregheter eller lignende. Ryfastsambandet og i tunneler går det grei, og det er ingen indikasjoner på at det skal være noe stort som pågår i trafikken i Stavanger ennå, sier trafikkoperatør Jørgen Bødtker før han fortsetter:

– Trafikken kan ta seg opp via Suldal, Røldal og de andre kjente hytte- og skidestinasjonene i nærheten, og inn mot Stavanger.

– Er det forventet mye trafikk andre påskedag?

– Ja, det er forventet mer enn vanlig, men hvor mye er vanskelig å spå. Det kommer an på når folk velger å reise hjem. På Vestlandet har vi vært velsignet med en flott påske med mye sol og godt vær, og erfaringene tilsier at det vil folk nyte lengst mulig. Hvis alle reiser hjem samtidig, når skitrekkene for eksempel stenger, vil det bli en del trafikk på denne tiden, sier Bødtker og legger til at han regner med at trafikken vil ta seg opp i 17-tiden og utover ettermiddagen.

Han forteller at det er fare for en del trafikk via riksvei 13 fra Suldal, Røldal og de andre hytteområdene i nærheten, som skal gjennom Ryfast, nord for Stavanger. I tillegg antar trafikkoperatøren at det er mange som har feriert lenger sør mot Flekkefjord, og påpeker at man må påregne en del trafikk på E39.

– Er det antydning til kork foreløpig?

– Foreløpig er det ingen antydning til kork noen steder, sier Bødtker.

Det var litt trafikk ved Ålgård i retning Stavanger rundt klokken 14.30 mandag.

– Det er helt umulig å si

Trafikkoperatøren vet ikke hvordan trafikken var i Rogaland første påskedag. Derfor synes han det er vanskelig å anta hvor mange man kan regne med på veiene mandag.

– Det kommer an på når folk velger å reise hjem. Reiser folk spredt gjennom dagen – slik man håper på, blir det ikke særlig mye mer trafikk enn det man kan oppleve en travel formiddag. Reiser alle samtidig, kan det bli større trykk som gjør at man kan oppleve mer trafikk, sier han før han fortsetter:

– Det er helt umulig å si hva folk kan forberede seg på. Vi ser at det er jevnt sig i trafikken og et greit sig i Stavanger-området. Det kan hende at folk er klok av skade og reiser hjem tidligere enn først planlagt. Å spå hvordan det blir i kveld er derfor helt umulig.

Bødtker minner om at det er flere ting som kan gjøre trafikken sårbar.

– Får man et trafikkuhell vil køene bygge seg opp med en gang. Da vil det også gå utover omkjøringsveiene utenfor E39, sier han.

Tidlig ettermiddag andre påskedag er det veldig greie kjøreforhold i Rogaland.

– Det er strålende vær og tørre og fine veier. Vi har ikke mottatt en eneste veirapport om at det skal være glatt noen steder, sier trafikkoperatøren før han fortsetter:

– Værgudene og værforholdene slik de er nå er fordelaktig for dem som skal hjem med påsketrafikken.

– Hold korrekt avstand

Første og andre påskedag skrev Vegtrafikksentralen på Twitter at det er forventet mye trafikk på grunn av påskehjemfart.

De oppfordret reisende å gjøre turen trygg for seg selv og andre ved å sikre passasjerer og gjenstander, kjøre etter forholdene, holde køen og unngå unødvendige forbikjøringer, og sjekke trafikkmeldinger på 175.no.

Også Bødtker har noen tips til dem som måtte havne i kø.

– Ved stillestående kø må man være tålmodig – det er ingenting annet som hjelper. Hvis man kommer ut for det som kalles saktegående kø er det viktigste å holde korrekt avstand til bilen foran og unngå at køen blir lenger enn nødvendig. Man kan få dårlig trafikkflyt ved lange avstander, og skape farlige situasjoner med farlige forbikjøringer som kan føre til flere stopp i trafikken. Tresekundersregelen er fin å bruke i fart, men vanskelig å bruke i saktegående kø. Da gjelder det å følge med og holde ganske kort avstand til bilen foran. I tillegg skal man ikke fikse fram mobiltelefonen, sier han til RA.

Mer fra Dagsavisen