Nyheter

Domprost om påskens betydning: – I en urolig verden trenger vi håp

Domprost Stefan Emmerhoff tror årets påske vil være ekstra meningsfull.

– Jeg tror at det å feire påske i år vil være ekstra meningsfullt, sier domprost i Stavanger, Stefan Emmerhoff, til RA.

Vi har lagt bak oss to år med pandemi. To år med antallsbegrensninger på sammenkomster, arrangementer, besøk og gudstjenester. Nå er deler av Europa i krig, og selv om påsken alltid har vært aktuell, tror Emmerhoff at høytiden på mange måter er mer aktuell i år enn tidligere.

– I pandemien opplevde vi at fellesskapet og tilhørigheten ble tatt fra oss, og vi har fått oppleve at livet er fryktelig skjørt, sier han før han fortsetter:

– Deler av påskens budskap er at Gud bryr seg om hele verden og at det er håp. Jesus sin seier over døden betyr at livet ikke er en blindvei som slutter ved døden, men at det finnes en himmel over livet. Vi har mistet våre kjære, og tanken på at vi kan være med dem igjen er en god tanke og trøst.

Domprosten forteller om hoveddagene i påsken som ligger foran oss. Skjærtorsdag spiste Jesus og hans disipler sitt siste måltid sammen. Jesus innstiftet nattverden som et fellesskapsmåltid med Gud og mennesker. Emmerhoff tror at for veldig mange så er meningen med livet å høre til i og å ha et fellesskap – noe som kommer fram i skjærtorsdag. Langfredag ble Jesus korsfestet og døde, og domprosten anser det som en solidaritetshandling og et oppgjør med det onde – at Jesus går inn i våre kår og alt som er vanskelig.

Første påskedag – søndag, var Jesus’ oppstandelse fra de døde.

– Uten Jesus’ oppstandelse fra de døde hadde det ikke vært noen kirke. Det er også derfor vi feirer gudstjeneste søndag formiddag og søndag som helligdag og fridag, sier Emmerhoff før han fortsetter:

– Det er for å feire at Jesus lever, og at vi dermed har et levende håp.

Domprost i Stavanger, Stefan Emmerhoff, synes vi her heldige som feirer påsken på våren. – Det er som om hele naturen understreker påskens budskap – nytt liv, og det døde spirer, sier han.

Tradisjon og religiøs høytid

Domprosten i Stavanger sier Jesus sin seier over døden er noe han gjorde med tanke på menneskeheten.

– I en urolig verden trenger vi håp. Vi trenger kjærlighet som er sterkere enn hatet, og lys som er sterkere enn mørket, sier han.

– Hva er påskens viktigste budskap?

– At Jesus lever. Det er derfor en gledens høytid.

– Hva tror du påsken betyr for folk?

– Litt sånn som den betyr for meg. Det er deilig å ha noen dager på hytta, og da kommer vi inn på dette med fellesskap igjen. Vi har et ansvar for hverandre. Det er ikke alle som har et fellesskap, og det er mange som er ensomme, sier Emmerhoff.

Domprosten unner folk å ta seg en skitur, eller en tur langs Solastranden for den saks skyld, og å ha noen annerledesdager. Han tror vi trenger høytidsdager – dager som er høyere enn andre.

– Når man kommer høyere ser man ting i perspektiv og får utsikt. Man kan bruke dagene til å stoppe opp, og tenke over hva man gjør og hvordan man prioriterer.

At påskens betydning har utviklet seg, mener han det er liten tvil om. For noen er påsken kun en tradisjon, mens for andre er det en religiøs høytid. Slik Emmerhoff ser det er det ingen motsetninger mellom tradisjon og religiøs høytid.

– Kan vi ikke si «ja takk, begge deler» og se det fine i påskens budskap? Jesus vant over døden, og mens man nyter noen fridager er hele påskens budskap at livet er en gave, sier han.

Han tror at hvis man spør hundre mennesker om hva påsken betyr for dem, vil man få hundre forskjellige svar.

– Befolkningen generelt er så sammensatt. For en god del tror jeg det er en blanding, mens for andre er det først og fremst tradisjon eller høytid. Men, ingen kommer fra at det er på grunn av Jesus’ oppstandelse at vi feirer påsken, sier domprosten.

Krigen i Ukraina har en viktig rolle

Emmerhoff synes vi er heldige som feirer påsken om våren.

– Det er som om hele naturen understreker påskens budskap – nytt liv, og det døde spirer, sier han.

I år tror han krigen i Ukraina vil få en viktig rolle i høytiden.

– Jeg opplever det som veldig sterkt. Det er snakk om våre nærområder. Et naboland er i krig, og vi har krigen veldig tett på oss, sier han før han fortsetter:

– Påskens budskap og kampen mot de destruktive kreftene og seieren over dem, blir ekstra tydelige, sterke og viktige i år.

– Hva er ditt påskebudskap til folk?

– Det ene er at man skal tenke at livet er en gave og unne folk høytidsdager, og det andre er at vi har en gud som ser oss og er glad i oss, sier Emmerhoff til RA før han fortsetter:

– Man er ikke alene. Vi har en Gud som søker fellesskap og som har seiret over dødens krefter. I det ligger det håp.


Mer fra Dagsavisen