Nyheter

Ønsker tverrpolitisk samarbeid om rusreform

Høyre og Venstre vil at Stavanger skal være pilotprosjekt for rusreform. Med Miljøpartiet De Grønne og Rødt i ryggen kan de få flertall for forslaget og dermed splitte flertallspartiene.

– Stavanger har alle forutsetninger for å klare å ta de første stegene, og det gjøres innenfor dagens regelverk, sier Venstres gruppeleder Mette Vabø til RA.

28. mars fremmet hun sammen med Høyres gruppeleder Sissel Knutsen Hegdal en interpellasjon i kommunestyret. De to partiene vil at kommunen skal søke nasjonale myndigheter om at Stavanger blir pilotprosjekt for rusreformen som ble lagt fram for Stortinget. I tillegg ba de om en sak om der det vurderes en utredning av det juridiske handlingsrommet for Stavanger kommune som pilotprosjekt. Interpellasjonen fikk 25 stemmer, hvilket tilsvarer mer enn en tredjedel av kommunestyrets medlemmer. Innen seks måneder kan derfor kommunestyret forvente en sak på sakslisten.

– Ruspolitikken fungerer ikke, og det viser antall overdosedødsfall. Over 300 personer dør av overdose i Norge hvert år, og det er altfor mange, sier Vabø.

– Dagens ruspolitikk er ikke bra nok, og den baserer seg på straff og ikke at man skal hjelpe dem ut av avhengigheten – som vi må erkjenne at er en sykdom. Det blir en ond sirkel for de rusavhengige når de behandles som kriminelle, og holdes utenfor samfunnet.

Vabø forklarer at et pilotprosjekt vedtatt i kommunen ikke gir politikerne muligheten til å avkriminalisere bruk, kjøp, besittelse eller oppbevaring av mindre mengder narkotika, men at de kan hjelpe de som trenger det.

– Vi kan høste erfaringer fra Oslo som har vedtatt det samme, og da kan andre kommuner snu og se at dette er et positivt tiltak, sier Mette Vabø.

– Vi gir oss ikke. Å kunne gjøre en så stor endring for de aller svakeste i samfunnet og å bidra til å senke dødstallene, er den største sosialpolitiske reformen på mange år, legger Venstres gruppeleder til.

Vil endre tankegodset

Høyres Knutsen Hegdal forteller at intensjonen med interpellasjonen er å endre tankegodset fra straff til hjelp, tilbud og omsorg.

– Dette har vært diskutert lenge på Stortinget, og vi ønsker å forebygge rusproblemer og de skadene som skjer på menneskene som er fanget av rus. Vi vil ikke forfølge dem med straff, men sikre en verdighet rundt omsorgen. Å være fanget av rus er en vanskelig situasjon, og da må vi tilby en human ruspolitikk, sier hun til RA.

Gruppelederen frykter ikke konsekvenser som økt bruk av rusmidler, og påpeker at det ikke er snakk om å legalisere dem.

– Debatten går på hvordan vi kan hjelpe de som er fanget av rusavhengighet. Høyre har ikke tatt til orde for å legalisere rusmidler, sier hun.

Et eventuelt vedtak om pilotprosjekt må i utgangspunkt finansieres med kommunale midler, men Høyre-politikeren minner om at det også kan søkes om statlige midler. Får ikke kommunen medhold, mener hun at det kan være aktuelt å se på hvordan kommunen allerede bruker de kommunale ressursene. Nå håper og tror Knutsen Hegdal på tverrpolitisk støtte for at Stavanger skal bli en pilotkommune.

– Jeg håper flertallspartiene vil se at det helsepolitiske aspektet i saken er viktig, sier hun.

Vil satse på forebygging

På vegne av MDG og Rødt fremmet Stavanger MDGs gruppeleder Daria Maria Szymaniuk et alternativt forslag som fikk ni stemmer. De to partiene ønsker at Stavanger kommune skal være pilot for nye forsøk som kan bedre livssituasjonen for mennesker med rusavhengighet og rusproblematikk i tråd med anbefalingene til rusreformutvalget, slik Oslo kommune har vedtatt. I tillegg vil de at kommunen skal gå i dialog med politiet om muligheter for å innføre rusreformen innenfor dagens lovverk, hvor personlig bruk av ulovlige rusmidler i utgangspunktet møtes med påtaleunnlatelse og oppmøte hos rådgivende enhet i kommunen, og ikke med bøter eller strafferettslige tiltak.

– Vi kan ikke og skal ikke omgå norske lover. Stortinget vedtar nye lover innenfor ruspolitikk, men vi politikere i bykommuner kan ta et ansvar, ved å være ledende i forhold til hvordan vi møter våre innbyggere som er brukere av ulovlige rusmidler, sa Daria Maria Szymaniuk til kommunestyret før hun fortsatte:

– Vi kan, tverrpolitisk her i Stavanger, gå sammen med Oslo om å være piloter for rusreformen, innenfor dagens lovverk.

Szymaniuk mener det alternative forslaget er i tråd med det Oslo bystyre nylig har vedtatt.

– De Grønne anmoder alle dere kommunestyrerepresentanter om å følge kunnskap, ikke moralisme eller signalpolitikk, når dere stemmer. La oss tverrpolitisk vise at også i Stavanger ønsker vi en rusreform som velger hjelp og ikke straff, sa hun.

– Vi skal fortsette å satse på forebygging – gjennom informasjon til våre unge, gode barndom og oppvekstkår, styrket barnevernstjeneste og flere helsesykepleiere. Og vi skal prioritere nok voksne i våre barnehager og skoler – for det er der vi forebygger rusbruk, ikke gjennom å tyne menneskers liv ytterligere, ved å tråkke på dem når de allerede ligger nede, la gruppelederen til.

Gruppeleder i Stavanger Rødt, Sara Nustad Mauland, mener at ruspolitikken Norge har hatt siden 50-tallet ikke fungerer.

– Det har ingen hensikt å behandle rusavhengige som kriminelle. Den kriminaliseringen gjør ikke at man får bukt med problemet, så vi må forebygge, sier hun til RA.

Foreløpig kan hun ikke si om Rødt vil være med på et tverrpolitisk vedtak i den politiske saken som kommer.

– Det er vanskelig å forskutere hva vi kommer til å gjøre, men jeg kan ikke ta stilling til en sak og vedtak som jeg ikke har sett, sier Nustad Mauland.

Gruppeleder i Stavanger Ap, Dag Mossige. Her sammen med varaordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp).

Ap-Mossige: – Bygg opp hjelpeapparatet først

På møtet i kommunestyret 28. mars fremmet fungerende ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp) et alternativt forslag om at kommunen ikke søker nasjonale myndigheter om å bli pilotprosjekt for rusreformforslaget, eller prioriterer å belaste administrasjonen med å utrede det juridiske handlingsrommet. Dette stemte blant annet Ap for.

Partiets gruppeleder og fungerende varaordfører Dag Mossige sier til RA at de ønsker en rusreform, men ikke den Høyre-regjeringen la fram, og at de har vært tydelige på at det skal tas gjennom Stortinget.

– Det svarte vi i interpellasjonen også. Vi har hele tiden sagt at rusreformen er lite komplett – man må bygge opp hjelpeapparatet og ettervernstilbudet først, og ikke bare avkriminalisere. Likevel mener vi ikke at det er tiden for å prøve å omgå det nasjonalt, sier han.

Han ønsker heller å bruke de kommunale ressursene på å rekruttere lærere, barnehagelærere, tolker og psykologer for å hjelpe til i flyktningkrisen.

– Jeg mener det er bra å ta debatten og gi et signal til politi og domstolene. Vi er på rett vei, men gitt situasjonen vi står i mener jeg det er feil å bruke de lokale skattepengene våre på dette når vi venter på nasjonale ressurser, sier Mossige.

Han mener kompetansen i Stavanger er svært god, men ser helst at tilbudet bygges opp i forkant av at straffenivået reduseres.

– Jeg ser fram til at dette kommer gjennom nasjonalt, men ser ingen grunn til at Stavanger skal være pilotkommune gitt situasjonen vi står i, sier Ap-gruppelederen.

---

FAKTA OM RUSREFORM:

  • Regjeringens rusreform ble nedstemt i Stortinget våren 2021.
  • Den foreslåtte rusreformen innebærer at personer som blir tatt for bruk, kjøp, besittelse eller oppbevaring av mindre mengder narkotika til eget bruk, ikke lenger skal straffes.
  • Disse personene skal i stedet innkalles til et møte med en kommunal rådgivningsenhet for narkotikasaker.
  • Høyre og Venstre i Stavanger har i en interpellasjon bedt kommunestyret om en sak der det vurderes å søke nasjonale myndigheter om at Stavanger blir pilotprosjekt for rusreformen som ble lagt fram for Stortinget. Forslaget fikk 25 stemmer fra H, V, Frp og Pp. Som følge av at dette tilsier mer enn en tredjedel av organets medlemmer, må det utarbeides en ny sak om dette.

Kilde: Foreningen Tryggere Ruspolitikk og Stavanger kommune

---






Mer fra Dagsavisen