Nyheter

Her skal de nye Kolumbus-bilene utplasseres

Kolumbus satser stort på sin nye bildelingssatsning. I løpet av april skal 33 nye biler plasseres i ulike bydeler i Stavanger.

Som Rogalands Avis omtalte i fjor høst har Kolumbus sammen med næringslivet lansert Kolumbus bildeling.

Nå vil kollektivselskapet nå ut til hele Stavanger med enda flere biler.

– Vi vil koordinere og løfte et svært umodent marked. Derfor vil vi i samarbeid med biloperatører sette ut enda flere biler rundt omkring i Stavanger, sier Espen Strand Henriksen, mobilitetsutvikler i Kolumbus.

Rogalands Avis møter Henriksen sammen med direktør i Kolumbus Edith Nøkling og kommunikasjonsrådgiver i Kolumbus Morten Nesvik, utenfor Innovasjonsparken på Ullandhaug.

Her står det allerede fem biler som er en del av bildelingssatsningen til Kolumbus. Disse ble satt ut i oktober 2021.

Nå kommer det enda flere biler. Men hvor skal de plasseres?

På plass neste uke

I tillegg til bilene på Ullandhaug er det plassert ut fem biler på 2020 park på Forus.

– Det kan komme ytterlige fem til på både Innovasjonsparken og på 2020 park. Nå i april kommer de 33 nye bilene rundt om i Stavanger, sier Henriksen.

Han er tydelig på at Kolumbus ønsker å nå nullvekstmålet ved bildelingssatsningen. Det handler om at all vekst i persontransport tas gjennom kollektivtransport, sykkel, gange og bildeling.

– Vi ønsker en grønnere verden, derfor vil vi at folk skal bruke disse elektriske bilene våre. Nesten halvparten av husholdningene i regionen har to eller flere biler. Det vil vi prøve å kutte.

Bilene vil bli fordelt slik:

· UiS på Ullandhaug (6)

· P-Jernbanen i sentrum (8)

· P-Jorenholmen i sentrum (4)

· P-Forum på Tjensvoll (4)

· Nymansveien på Storhaug (2)

· Hillevåg Torg (2)

· Olav Kyrres gate ved rådhuset (3)

· Erichstrupsgate på Storhaug (4)

– De første bilene sniker seg på plass i løpet av neste uke. Forsinkelser på enkelte biler kan forekomme, for eksempel på grunn av forsinkelse i etableringen av ladeinfrastruktur, sier Henriksen videre.

Henriksen understreker at det ikke er Kolumbus’ ansvar å kjøpe bilene. Dét er en rekke ulike grunneiere, både private og offentlige sitt ansvar.

– Vi skal legge til rette for bildeling på ulike lokasjoner, og skal ikke eie noen biler selv eller konkurrere mot biloperatørene. Vi har et godt samarbeid med mobilitetstjenestene Moveabout og Getaround, som hjelper oss med bildelingen.

"Move about" leier ut bilene og er i samarbeid med Kolumbus om bildelingen.

Kolumbus sanntidsapp

Leie av bildelingsbilene skal gjøres med en teknologi som er kjent for de fleste. Det forklarer mobilitetsutvikler Henriksen slik:

– Du åpner Kolumbus sanntidsapp og zoomer inn på en av lokasjonene vi har bildeling i kartet. Klikk på bilikonet, og du blir sendt videre til biloperatørens app for booking og betaling, eller direkte hos den relevante biloperatørens app på den aktuelle lokasjonen. Det er biloperatøren som håndterer alt rundt leieforholdet, inkludert kundeservice, sier han.

Ingen abonnementsløsning

I mars ble det kjent at bildelingstjenesten Bilkollektivet trekker seg ut av Stavanger ettersom det ikke ble økonomisk ansvarlig å drive videre.

Bilkollektivet har en abonnementsløsning hvor medlemmene betaler en månedskontingent og for bruken av bilen.

– Vi kommer ikke til å ha en abonnementsløsning. Vi vil at flere skal benytte seg av bilene, og at det blir mer folkelig. Dersom du låner bilen i én time betaler du for den timen. En «pay and go»-løsning, sier Henriksen.

Det var også en av grunnene til at Bilkollektivet takket nei til å være med i anbudskonkurransen til Kolumbus om hvem som skulle være underleverandører.

– Vi valgte å ikke svare på forespørselen. Vi mener betingelsene til Kolumbus er for dårlige. Blant annet deres ekskludering av medlemskontingent og medlemsandel. Det er imot vår modell. I tillegg skal Kolumbus bestemme hvor mange biler som skal utplasseres på et visst sted. Dermed måtte vi sette bilene ut og risikere å tape penger på det, sier direktør og daglig leder i Bilkollektivet, Morten Munch-Olsen.

Kolumbus bildeling tilbyr flere typer biler til folket, blant annet Teslaer.


God dialog, men uenighet

Direktør i Kolumbus, Edith Nøkling, sier intensjonen aldri var å skvise Bilkollektivet ut av markedet.

– Selv om de dessverre måtte trekke seg ut fra Stavanger, opplever jeg dialogen som god – i likhet med våre andre samarbeidspartnere. Det er trist at Bilkollektivet måtte trekke seg ut, jeg tror vi kunne fått et godt samarbeid. Vi er avhengige av samarbeidspartnere for at dette skal fungere, sier hun.

Munch-Olsen bekrefter at det er en god dialog, men uenighet når det kommer til betingelsene.

– Dialogen med Kolumbus er for så vidt god, men vi er ikke enige, og det er jo lov. For oss er det ikke aktuelt å være med på deres satsing nå. Det er et valg vi tar – og ønsker Kolumbus lykke til med bildelingssatsningen i Stavanger.

– Vil merkes

Hertz bilutleie i Stavanger driver også en form for bildeling. Via en online innsjekk blir du tildelt en kode og henter nøkkel til bilen du leier i en boks ved lokalene som ligger like ved Kolumbus ved jernbanestasjonen i Stavanger sentrum.

Roy Helland, daglig leder i Hertz, er ikke bekymret for Kolumbus’ inntreden, men innrømmer at det vil merkes.

– Vi er godt fornøyde med utviklingen vi har i Stavanger sentrum. Kolumbus blir nok et supplement. Det vil merkes, men det må vi håndtere.


Mer fra Dagsavisen