Nyheter

Skeptisk til elektrifisering av oljerigger

Elektrifisering av oljerigger kan bli ett av stridstemaene på Høyres landsmøte. Høyres ordførerkandidat i oljebyen tar opp spørsmålet om elektrifisering i Nordsjøen i sin tale.

Det var på Rogaland Høyres årsmøte i vinter debatten om elektrifisering av oljeinstallasjoner for alvor ble løftet. Temaet står også sentralt når Sissel Knutsen Hegdal går opp på talerstolen på Høyres landsmøte denne helgen.

Ordførerkandidaten og lederen for Høyres kommunestyregruppe sier at på sikt vil havvind fra norsk sokkel bidra med mer kraft som kan brukes til å elektrifisere plattformer, men med det tempoet myndighetene legger opp til, vil dette i hovedsak komme etter 2030.

– Havvind er det mest aktuelle alternativet, sier Knutsen Hegdal før hun fortsetter:

– Vi har teknologien, men det går for sakte.

Stavanger-politikeren sier at av 94 felt i Nordsjøen er 26 av dem planlagt elektrifisert og 16 har allerede fått konsesjon. Mange av dem vil ikke bli utviklet hvis de ikke elektrifiseres.

– Det har aldri vært snakk om at alle feltene skal elektrifiseres, og det synes jeg forsvinner i debatten, sier hun. Høyre-politikeren legger til at noen nye felt, som for eksempel Noaka-utbyggingen, er helt avhengig av elektrifisering.

– Hvis vi endrer dette risikerer vi at feltet ikke blir bygd ut og at oppdrag for leverandørindustrien går tapt med enorme konsekvenser for bedriftene i regionen vår.

– Vi må komme oss i gang, sier Høyre-politikeren.

Stavanger Høyres gruppeleder Sissel Knutsen Hegdal skal tale under Høyres landsmøte i helgen.

– Dette er sammensatt

Hun vil ikke kalle seg motstander av elektrifisering av oljerigger i Nordsjøen, men sier at Rogaland Høyre i sin resolusjon fra årsmøtet påpeker at hvert enkelt prosjekt må vurderes helt konkret om det skal elektrifiseres eller ikke.

– Det er ikke sånn at enten skal alt eller ingenting elektrifiseres. Det er ingen som ønsker å elektrifisere hele sokkelen, sier Knutsen Hegdal.

– Er ikke elektrifiseringen et konkret steg for å nå klimamålene?

– Jo, men dette er sammensatt, sier gruppelederen før hun fortsetter:

– Nå nøler regjeringen. De spinner og spinner og kommer ikke videre. Utsira Nord er ett av de store havvindprosjektene som er identifisert, men ennå ikke lyst ut. Det er rett utenfor Haugesund, og det skal en kabel til land som skal forsyne Norge med kraft. Det er veldig ukomplisert, og bare å komme i gang med.

Hun forteller at fylkespartiet er kritisk til løsningen fordi de ser at med dagens teknologiutvikling, finnes det også mange andre alternativer.

– Spesielt når man snakker med mannen i gata, er det ingen tvil om at den perfekte stormen som vi har stått i med ekstremt høye strømpriser, er én av flere årsaker til at innbyggerne har blitt mer skeptisk til elektrifiseringen. Jeg tenker også at næringen – olje- og gassindustrien, har forholdt seg til politiske vedtak om å bruke elektrifisering som ett av de mest konkrete virkemidlene for å nå målene i Parisavtalen. Spør man de større oljeselskapene har de innrettet seg etter det, mens aktører som tilbyr ny teknologi vil si at det finnes mange muligheter, sier Knutsen Hegdal.

Vil tilrettelegge

Innad i Høyre er det mange delte meninger om elektrifisering av rigger i Nordsjøen. Det bekymrer ikke Stavanger-politikeren nevneverdig.

– Høyre er et stort styringsparti. I Stavanger er hver tredje innbygger Høyre-sympatisør, og vi har mange medlemmer. Det er stor takhøyde og det diskuteres, og jeg må si at jeg setter pris på å være i et parti hvor vi tar diskusjonene og hele tiden leter etter de optimale løsningene. Teknologien er i en rivende utvikling og her må vi henge med. Det er svært viktig for meg at vi er et kunnskapsparti, og treffer vedtak basert på kunnskap, sier Knutsen Hegdal.

Hun understreker at politikerne ikke skal bestemme hva de ulike selskapene skal satse på innen den grønne utviklingen, men tilrettelegge og skape forutsigbarhet for industrien der de mener de har et fortrinn og kompetanse.

Som følge av Russlands angrep på Ukraina 24. februar blir sikkerhetspolitikk også et viktig og naturlig tema på Høyres landsmøte.

– Jeg forventer innlegg som går det sikkerhetspolitiske aspektet og hvordan Norge og Europa står fram og tar ansvar, sier Knutsen Hegdal.

Hun er blant to politikere i partiet – i tillegg til representanter fra Unge Høyre, Kvinneforum og Senior Høyre, som får taletid etter tidligere statsminister Erna Solberg, og det synes hun er kjempestas.

– Det betyr at de synes Stavanger og budskapet vårt er viktig, og at de vil lytte til det, sier hun og legger til at for henne er det et tydelig signal om at Høyre er bevisst på Stavanger-regionens unike posisjon i det grønne skiftet, i betydningen for Norge, og for Europa.

Med dobbel taletid og fire minutter til rådighet, har Stavanger Høyres gruppeleder et ønske om å bruke tiden godt. Hun mener at det viktigste hun skal prate om er omstillingen næringslivet står midt oppe i, for hvis vi ikke lykkes med den, har landet en seriøs utfordring.

– Næringspolitikken danner grunnlaget for det jeg brenner for – skole, barnehage, og velferdstilbud for eldre og for de sårbare som trenger kommunen sin aller mest. Det vi skal bygge velferden på. Dette henger sammen, men hvis vi ikke klarer å komme i gang og øke tempoet i omstillingen vi står i, er jeg bekymret for at vi kommer for langt bakpå og mister den muligheten som er her og nå, sier Knutsen Hegdal før hun fortsetter:

– Etter at den viktige Energimeldingen ble lagt fram i juni 2021 har det skjedd svært lite. Mens landene rundt oss har kommet i gang med havvindsatsingen, står vi og spinner og nøyer oss med å identifisere områder og redusere ambisjonene uten å komme konkret i gang.

– Det viktigste her og nå er at staten er tydelig på hvilke premisser det grønne skiftet skal skje på. Hvor mye risiko skal staten ta, og hvilke ordninger og vilkår vil det være for alle de som konkurrerer om konsesjon på havvind? Vi må si tydelig hva næringen kan legge til grunn, slik at de kan fatte sine beslutninger og posisjonere seg, sier Sissel Knutsen Hegdal til RA og minner om at det finnes flere gode muligheter innenfor det grønne skiftet.

– Man har hydrogen, batterifabrikker, solenergi, mineraler, havvind, og vindkraft på land – selv om vi i Rogaland Høyre er veldig skeptisk til det, ramser hun opp.

– Teknologien utvikler seg veldig raskt, og energipolitikk er ikke bare næringspolitikk. Nå er det sikkerhetspolitikk og i alle høyeste grad også klima- og miljøpolitikk. For meg er det kjempeviktig at Høyre er et miljøvennlig parti som når de målsettingene vi har satt oss i Parisavtalen, og at det overhodet ikke er noen diskusjon om klima- og miljøsiden i Høyre. Hvis vi ikke skal elektrifisere må vi se på alternativene, og det er jeg åpen for å diskutere, sier hun til RA.


Mer fra Dagsavisen